Незалежні директори "Нафтогазу" подають у відставку (Аудіо)

Незалежні директори "Нафтогазу" подають у відставку (Аудіо)

Останні незалежні члени наглядової ради компанії "Нафтогаз" Пол Ворвік та Маркус Річардс вирішили піти у відставку.  Своє рішення вони пояснили згортанням реформ з боку уряду. Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз" Андрій Коболєв прогнозує, що звільнення незалежних членів наглядової ради може призвести, зокрема,  до проблем із залученням кредитів у міжнародних фінансових організаціях. В Уряді, натомість, запевняють, що залучать до наглядової ради нових фахівців, які продовжать реформу.

Докладніше – Віолетта Карлащук:

"Члени незалежної наглядової ради, які вирішили звільнитися, свої претензії детально розписали в листі, адресованому українському уряду.

Вони, зокрема, нарікають на політичне втручання у діяльність "Укртрансгазу" та "Укргазвидобування" та невиконання урядом плану реформування корпоративного управління "Нафтогазу". На думку голови правління компанії Андрія Коболєва, серед загроз у наслідок такого звільнення – скорочення обсягів власного видобування газу, гальмування розвитку газотранспортної системи країни, збереження політичного впливу на ціну на газ замість впровадження єдиного автоматичного механічного ціноутворення. А ще – компанія втрачає доступ до дешевих кредитів від міжнародних  інансових організацій. За словами Андрій Коболєва, Нафтогаз отримав 300 мільйонів доларів кредиту від Європейського банку реконструкції і розвитку і 500 мільйонів доларів від Світового банку під державні гарантії і зобов’язання корпоратизації управління. Невиконання умов призведе до того, що міжнародні фінорганізації відкличуть свої кредити, - припускає Андрій Коболєв.

У тому, що реформа НАК Нафтогазу України триватиме,  запевнив прем’єр Володимир Гройсман. За його словами, необхідно провести розподіл транспортування і збереження, видобування і продажу блакитного палива, щоб забезпечити демонополізацію на нафтогазовому ринку.

У тому, що найближчими місяцями реформа НАК Нафтогазу триватиме, сумнівається  експерт Андрій Герус.  У коментарі Українському радіо він висловив думку, що, найімовірніше, будуть спроби посилити політичний вплив на роботу компанії.

Експерт додає, що відставка іноземних членів наглядової ради при "Нафтогазі України" – зашкодить іміджеві України на міжнародній арені. А отже, за його словами, оновити наглядову раду іноземними фахівцями буде складніше".

Тетяна Власенко. Віолетта Карлащук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!