В Австрії розробили "пральну машину" для книжок (Аудіо)

В Австрії розробили "пральну машину" для книжок (Аудіо)

Винахід нейтралізує хімічні сполуки в целюлозі, які з плином часу її руйнують, і здатен врятувати друковані екземпляри від тління.

Тему продовжить наша власна кореспондентка у Відні Оксана Діденко:

"Бібліотеки та архіви поступово втрачають частину своїх запасів – рано чи пізно папір розпадається. Особливо фабричний, який виготовляють з кінця 19-го сторіччя. Тоді целюлозну масу почали проклеювати за допомогою галунів – сірчано-кислих солей.  Коли ці хімічні сполуки розпадаються, утворюється сірчана кислота, яка і роз’їдає паперові волокна. За оцінками науковців, в Європі можуть зотліти 40 мільйонів друкованих видань і документів –– зокрема, унікальні екземпляри часів Першої та Другої світової війни.

Як зупинити цей процес, знають хіміки з університету австрійського міста Ґрац. Тут розроблено і запатентовано пристрій, схожий на пральну машинку, але – для книжок. Миючим засобом є спеціальний розчин із наночастинками зі сполуками магнію та кальцію в целюлозній оболонці. В апараті розчин збагачують азотом та збільшують тиск, щоб сполуки гомогенно розподілилися по забруднених примірниках. Волокна паперу діючі речовини не всотують. Наночастинки, рівномірно проходячи через сторінки, залишаються на їхній поверхні. Вони нейтралізують кислоту, перешкоджають її новому утворенню і водночас підвищують міцність паперу. При цьому не впливають на чорнило і фарбу – вони залишаються в оригінальному стані.

Таке миття триває 30 хвилин. Оскільки у розчині немає води, сушити книги не потрібно. Цей метод є простим і відносно дешевим, - пояснює його винахідник професор Фолькер Рібіч. Апарат-пральня буде мобільним і, коли налагодиться його серійне виробництво, зможе чистити до ста кілограмів книжок за цикл".

З Австрії, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!