В Австрії дефіцит струму через посуху (Аудіо)

В Австрії дефіцит струму через посуху (Аудіо)

В Австрії посуха призвела до дефіциту струму. Потужність гідроелектростанцій в деяких регіонах країни впала на третину.

З Відня повідомляє наша власна кореспондентка Оксана Діденко:

Для виробництва струму усі федеральні землі Австрії використовують насамперед власні, чисті джерела – зокрема, воду. Енергія води традиційно, більше століття, є незамінною у землі Верхня Австрія. Перша велика ГЕС тут була збудована ще у 1902-му році. Нині з водойм регіон отримує дві третини від своїх загальних потреб струму.

Однак посушливе літо вносить свої корективи. Із червня у Верхній Австрії випало удвічі менше опадів, ніж зазвичай. В деяких місцевостях дощів у поточному сезоні майже не було. В результаті - значно впав рівень води у річках. Як повідомили у прес-службі концерна Energie AG – компанії-оператора мережі електростанцій, -  через посуху основні ГЕСи регіону виробляють на третину менше енергії. Спад потужностей реєструють і власники приблизно 600-т дрібних гідро-електро-станцій.  За інформацією Спілки мікро-ГЕС країни,  вкрай низька водоносність спостерігається в регіоні ІннФіртель.

Точно оцінити виробничі втрати і економічні збитки для малих підприємств експерти ще не можуть – очікується, що вирішальною стане погода у серпні та восени. Повідомлення про дефіцит струму викликало стурбованість у споживачів щодо можливого підвищення цін. Як запевнили в компанії Energie AG, вартість електроенергії для громадян не зміниться. Струм, якого не вистачає, концерн закупить – наприклад, у сусідній Німеччині. Дефіцит також може бути покрито за рахунок потужностей теплових та газових електростанцій регіону.

З Австрії, Оксана Діденко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!