У Батурині відбулося богослужіння в пам'ять про Мазепу

У Батурині відбулося богослужіння в пам'ять про Мазепу

Молитвою за Мазепу в Батурині відзначили 330-річчя від дня вручення йому гетьманської булави. Сьогодні в церкві Воскресіння Господнього Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця", що в місті Батурин Чернігівської області, відбулося урочисте богослужіння в пам'ять про гетьмана Івана Мазепу.  

Про це повідомляє Укрінформ.

"Богослужіння в храмі Воскресіння Господнього, де зберігається земля з місця поховання Мазепи (м. Галац у Румунії), провів митрофорний протоієрей, отець Роман (Кривко). За Мазепу молилися працівники заповідника, місцева інтелігенція та гості", - розповіла завідувач відділом Цитаделі Батуринської фортеці Марина Хармак. Після богослужіння присутні поклали квіти до пам'ятника "Молитва за Україну".

Нагадаємо: 25 липня 1687 року на загальній військовій раді на річці Коломак 48-річному Мазепі було вручено гетьманську булаву.  Отримавши владу, Мазепа припинив постійні суперечки в середовищі козацької еліти, суттєво обмеживши апетити тогочасної "олігархії". Саме за його гетьманування українські землі отримали найтриваліший період миру за все XVII століття, і саме він забезпечив підйом усіх сфер життя Гетьманщини: від економіки і побуту до освіти і культури.