В Україні вшановують жертв Батуринської трагедії

В Україні вшановують жертв Батуринської трагедії

Сьогодні в Україні вшановують жертв Батуринської трагедії. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров та кандидат історичних наук Володимир Лукін прокоментували історичні передумови Батуринської трагедії.

Олександр Алфьоров зазначив, що "Іван Мазепа був головою держави, яка мала васальну залежність від московського царя, майбутнього всеросійського імператора Петра І. Те, що тратилось з гетьманською столицю, отримало резонанс в Європі. Про це писали і французькі, і німецькі газети. Європа була шокована тим, як вчинили з мирним населенням". Він також додає, що наразі достеменно не відомо, як виглядав тогочасний Батурин, оскільки немає креслень.

Володимир Лукін зауважує, що є доцільність вшановувати пам'ять жертв Батуринської різні 13 листопада, тобто за старим юліанським стилем.
 

Нагадаємо, що Батуринська трагедія, або "Різанина в Батурині" - це результат реакції Петра І на зраду гетьмана Івана Мазепи, який приєднався до військ шведського короля Карла ХІІ. Як наслідок, гетьманська столиця та жителі були жорстоко знищені під командуванням Олександра Меншикова.

 

Прослухати повну версію розмови.