«Чорнобиль – без табу» на радіо «Культура»

«Чорнобиль – без табу» на радіо «Культура»

Тридцятим роковинам аварії на Чорнобильській АЕС присвячено спеціальний випуск програми «Ранок на радіо «Культура» під назвою «Чорнобиль – без табу». У передачі візьмуть участь журналісти, які першими 1986 року проривали інформаційну блокаду щодо наслідків аварії, ліквідатори аварії, митці, які виступали ліквідаторами вже в травні 86-го, культурологи, письменники.

Як це було? Як вдавалося друкувати в ЗМІ матеріали про катастрофу? Як стало можливим оприлюднити перші кадри ліквідації? Про це йтиметься у розмові з заслуженими журналістом України Миколою Хрієнком та письменником, громадським діячем Володимиром Шовкошитним. У передачі прозвучить фрагмент унікального інтерв’ю з режисером, який зафіксував перші дні ліквідації аварії на ЧАЕС Хемом Солгаником (нині покійний). Чим сьогодні живе ЧАЕС, які проблеми Чорнобильської зони і людей, які її не залишили і сьогодні? Про це розповість журналістка Ольга Мусафірова, яка щойно повернулася звідти. Фотограф Сергій Марченко брав участь в культурологічних експедиціях в зону відчуження разом з Лідією Орел, Ліною Костенко, зафіксувавши артефакти для історії. Про чорнобильську культурну спадщину і про невідворотні втрати – його розповідь.

«Знак оклику!» у спецвипуску «Ранку» поставлять письменники Юрій Щербак, Маркіян Камиш, режисер Володимир Петранюк, художниця Наталка Литовченко, чиї думки доповнять наше уявлення про екологічну  і техногенну катастрофу, з якою живе Україна вже 30 років.

Спецвипуск у ефірі о 8.30, у вівторок, 26 квітня. Ведучі Галина Дацюк та Василь Шандро.

«Чорнобиль – без табу» дасть старт цілій низці спогадів, свідчень, розповідей, міркувань про трагедію. Зокрема, директор театру української традиції «Дзеркало» Володимир Петранюк о 10.40 розповість про виставу «Полум’яні автографи» (Чорнобильські образки). 1986 року театр «Дзеркало» працював у зоні ЧАЕС, тоді й народилася перша в світі театральна постановка, присвячена чорнобильській трагедії. Виставу показали 90 разів. А директора та акторів театру нагороджено знаком «Учасник ліквідації аварії на ЧАЕС II ступеня».

Про «свій» Чорнобиль на хвилях радіо «Культура» митці, журналісти, науковці згадуватимуть впродовж усього дня, 26 квітня.