Радіодиктант національної єдності – 2024. Текст на перевірку можна надсилати до 27 жовтня

Радіодиктант національної єдності – 2024. Текст на перевірку можна надсилати до 27 жовтня

У п’ятницю, 25 жовтня, уже 25 раз поспіль пройшла традиційна щорічна трансляція Радіодиктанту національної єдності – 2024 до Дня української писемності та мови. Найбільший україномовний флешмоб об’єднав усі континенти, попри повітряну тривогу під час диктанту, яка пролунала в Україні. 

Проте долучитись до написання диктанту можна і після його завершення, прослуховуючи звук диктанту в записі на сайті Українського радіо. Надіслати текст Радіодиктанту паперовим листом можна до 27 жовтня, важливо, щоб на штемпелі була дата не пізніше.

0:00 0:00
10
1x

Радіодиктант "Магія голосу"

Авторкою тексту Радіодиктанту національної єдності – 2024 стала письменниця Оксана Забужко. Радіодиктант називався "Магія голосу", а читав його поет, нині військовий, Павло Вишебаба.

"Цьогоріч Радіодиктант був особливий для нас. Він присвячений сторіччю Українського Радіо — події, яка об’єднує кілька поколінь українців. І тепер текст Оксани Забужко, прочитаний Павлом Вишебабою, навіки залишиться в історії нового сторіччя Українського Радіо, в наших архівах Медіатеки та нашої пам’яті. Я радий, що всеукраїнський флешмоб написання Радіодиктанту щороку об’єднує нові аудиторії і нагадує нам про цінності, які ми сповідуємо", — зазначив голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький.

Під час прямої трансляції цього року лише на ютуб-каналі Українського Радіо водночас дивилися понад 110 тисяч користувачів. Трохи згодом стане відомо, скільки загалом людей писали Радіодиктант у всьому світі.

В прямому ефірі телеканалу Суспільне Культура працювала ведуча Олена Зелінченко. Під час прямих включень вона спілкувалася з учасниками написання Радіодиктанту з різних міст України та світу, які зібралися, щоб написати його разом. 

Ведучі Інна Москвіна, Галина Бабій та Роман Коляда з трьох локацій Києва розповідали, як готували та писали диктант учасники, які там зібралися. Враженнями в ефірі поділилися, зокрема, акторка Наталія Сумська з укриття Києво-Могилянської академії, співзасновник книгарні "Сенс" Олексій Ерінчак, Шарлотта Сурун, тимчасово повірена у справах Великої Британії в Україні, Катерина Павленко з гурту Go_A.

До ефіру трансляції долучалися учасники зі львівського ліцею імені Героїв Крут, з Рівного, Одеси, Дніпра, Харкова та Донецької області.

З-за кордону до написання та ефіру приєдналися, зокрема, Євгеній Семенов, віцепрезидент Світового Конгресу Українців з ОАЕ, художниця Марина Палій з Німеччини, Дарія Павлешен, завідувачка кафедри української мови і літератури Загребського університету в Хорватії  з українцями за кордоном.

З лінії фронту до Радіодиктанту приєдналися побратими Павла Вишебаби з Покровського напрямку — 68-ї окремої єгерської бригади. За словами військовослужбовця з позивним Трай: "Радіодиктант для нас це об’єднавчий фактор, це надає нам сил боротися далі".

Радіодиктант національної єдності традиційно писали на всіх континентах. Полярники та полярниці 29 Української антарктичної експедиції вже уп'яте долучилися до Радіодиктанту національної єдності. Під час прямого ефіру на станції "Академік Вернадський" була п'ята година ранку — більшість команди писала текст "Магія голосу" разом з Україною та усім світом.

Як долучитися до написання Радіодиктанту

Отже, якщо ви пропустили написання Радіодиктанту національної єдності в прямому ефірі, його можна написати з запису викладеному на  сайті та на ютуб-каналі Українського Радіо та Радіо Культура.

Куди надсилати свій текст Радіодиктанту

У понеділок, 28 жовтня, об 11:00 на сайті Українського Радіо буде оприлюднено текст Радіодиктанту національної єдності, тож ви зможете перевірити себе на помилки самостійно. А якщо хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, ви можете:

►  надіслати текст Радіодиктанту паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата не пізніше 27 жовтня;

►  сфотографувати / відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 28 жовтня на адресу rd@suspilne.media,

►  або скористайтесь формою "Відправити текст на перевірку" на сайті Українського Радіо.

Будемо вдячні, якщо ви зробите фото та відео під час написання Радіодиктанту чи підготовки до нього, та опублікуєте у соціальних мережах із гештегами #пишеморазом,  #радіодиктант2024.

Нагадаємо, Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований командою Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Кілька років поспіль Суспільне Мовлення транслює Радіодиктант на всіх платформах: телебаченні, радіо та диджиталі. Минулого року до Радіодиктанту національної єдності – 2023 долучилися понад пів мільйона людей на платформах Суспільного. Авторкою тексту Радіодиктанту була поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читав Радіодиктант актор і театральний режисер Олексій Гнатковський. Близько 20 тисяч листів надійшло на перевірку, а переможцями стали сім осіб.

Підтримайте збір Суспільного Мовлення разом із Фондом "Повернись живим" для батальйону безпілотних авіаційних систем 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.