Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська

Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей — Тихановська

Без вільної Білорусі завжди буде загроза і для України, і для Заходу. На цьому наголосила лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська в ексклюзивному інтерв’ю Українському Радіо на Варшавському форумі з безпеки. Білоруси не мають для України зброї або мільйонних коштів. "Що ми можемо, то це донатити українським військовим і нашим білоруським добровольцям", – зауважує Тихановська. Ще один із проявів підтримки – допомога українським правозахисникам зі збиранням доказів співучасті режиму Лукашенка у здійснюваному Росією викраденні українських дітей. Як повідомила Тихановська, ці докази зібрали колишні співробітники білоруських силових структур. Зі Світланою Тихановською спілкувалася Світлана Мялик.

0:00 0:00
10
1x

Світлана Тихановська і Світлана Мялик. У руках Тихановської портрет її чоловіка – політв'язня режиму Лукашенка Сергія Тихановського

Перемога України – це і перемога Білорусі 

Ви вже не перший рік на форумі. З чим приїхали цього року, з якими основними меседжами?

Передусім йдеться про те, аби більше уваги приділити білоруському питанню, питанню політв’язнів. Але ми тут, звичайно, в контексті війни Росії проти Україні. Одним із наших пріоритетів є відстоювання інтересів України, тому що перемога України – це і перемога Білорусі також. Також підтримати ваших захисників і білоруських добровольців, які борються разом з вами. А також у контексті розмов про можливі переговори  між Україною і Росією, я вважаю потрібним, щоб білоруське питання також було включене до порядку денного. Бо маємо розуміти, що без вільної незалежної Білорусі завжди буде загроза як для українського народу, так і для наших західних сусідів. І тому ми повинні вимагати виведення російських військ також із Білорусі та демократизації  нашої країни.

Білоруська опозиція зібрала докази співучасті Лукашенка у викраденні українських дітей

Якісь спільні кроки України і білоруської опозиції можуть бути?

Звичайно, у цей важкий час ми як народи, як країни повинні підтримувати один одного, тому що ми воюємо з одним ворогом. Росія не сприймає ані Україну, ані Білорусь як окремі країни, вона розглядає нас як колонії. Тільки в нашому випадку наш диктатор пішов на співпрацю з диктатором Путіним, проти волі білоруського народу. А ваша країна разом протистоїть цьому. Ви подаєте приклад для всіх країн, як можна боротися за свою свободу. І, звичайно, я хочу сказати, що після початку війни наші відносини між українським і білоруським народами значно покращились.

Ми вже маємо багато громадських заходів, як у різних країнах світу, так і в Україні. Представники Білоруського демократичного руху часто відвідують Україну та беруть участь у різних заходах. Ми на зв’язку і з парламентом, і з урядом. І тому я бачу, чую від президента України Володимира Зеленського, як він підтримує Білорусь. Я чую, як пан Зеленський підтримує наші проєвропейські наміри і дуже це ціную. І я знаю, що нещодавно Freedom House Ukraine передав документи до Міжнародного кримінального суду з питання  вивезення українських дітей. Ми так само зібрали чимало доказів, і в середині системи білоруські чиновники нам ці докази висилали. Це частина інсайдерської інформації.

Ми, білоруси, не можемо у нашій ситуації дати Україні зброю або мільйони. У нас цього немає... Що ми можемо, то це донатити українським військовим і нашим білоруським добровольцям. 

Адвокатувати за інтереси України, пояснювати всьому світу – чому важливо підтримувати Україну. Це буде додатковий голос.

А Полк Калиновського? Ми дуже вдячні за допомогу.

Так, Полк Кастуся Калиновського – це наші герої. Разом із вашими військовими боронять Україну. Бо ми розуміємо, що перемога України – це так само вікно можливостей для Білорусі. Тому у наших спільних інтересах протистояти цим диктатурам.

Світлана Тихановська. Фото Світлани Мялик

КОНТЕКСТ

Центр прав людини ZMINA спільно з Freedom House Ukraine та Регіональним центром за права людини передав до Міжнародного кримінального суду матеріали, в яких доведено співучасть режиму Лукашенка в депортації, перевихованні та мілітаризації українських дітей, що здійснює Росія. Цей документ був створений на основі закритих матеріалів від білоруської ініціативи, заснованої колишніми співробітниками силових структур для протидії білоруській владі. Ця ініціатива називається Belpol і зокрема має свої інтернет-ресурси. Також для роботи над дослідженням ZMINA й білоруська правозахисна організація "Вясна" використовували дані з відкритих джерел. Публічна презентація документа відбудеться 4 жовтня у Варшаві на конференції ОБСЄ.

"Переміщення, перевиховання та мілітаризація українських дітей, що здійснюють режими Росії та Білорусі, – міжнародні злочини", – наголошує Freedom House Ukraine. Ці два режими "завдають страждань, наслідки яких будуть мати довготривалий ефект для наступних поколінь українок та українців. Під приводом "відпочинку" та "реабілітації" Білорусь стала хабом для викорінення національної ідентичності українських дітей, сприяючи окупаційній владі та Росії у вчиненні злочинів проти людяності. Крім переміщення та мілітаризації, діти піддаються ідеологічному впливу з метою створення покоління, лояльного до агресора".