Новий посол України у Польщі буде призначений "у короткій перспективі" — Сибіга

Новий посол України у Польщі буде призначений "у короткій перспективі" — Сибіга

Новий посол України у Польщі буде призначений "у короткій перспективі". Про це повідомив сьогодні, 1 жовтня, в ексклюзивному коментарі Українському Радіо міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. "Присутність посла завжди важлива. Тому наш посол у Польщі буде призначений у короткій перспективі. Ми агреман вже отримали. Це буде Василь Боднар, який буде переведений із Туреччини", — відповів Андрій Сибіга на запитання журналістки Українського Радіо Світлани Мялик. 21 червня президент Володимир Зеленський звільнив Василя Зварича з посади посла України у Польщі та призначив його послом у Чехії. Андрій Сибіга взяв участь у Варшавському безпековому форумі. На ньому працює Світлана Мялик.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото УНІАН

 

Дуда нагадав пророчі слова Леха Качинського

Форум триватиме два дні. Який порядок денний на сьогодні, що заплановано на завтра і яка основна фокус-тема цьогорічного форуму?

Це щорічна міжнародні конференція, яку організовує Фонд імені Казімєжа Пуласького. Форум є місцем обміну думками у сфері політики безпеки країн-членів Північноатлантичного Альянсу та Європейського Союзу, а також країн-партнерів. Цьогоріч Варшавський безпековий форум проводиться вже 11-й раз. Третій рік поспіль у центрі уваги форуму війна в Україні. Подію відкрили вітальними промовами засновники форуму та очільники фонду імені Казімєжа Пуласького ― Збігнєв і Катажина Пісарські, а також високі гості, серед яких президент Польщі Анджей Дуда, міністр закордонних справ Радослав Сікорський, міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш. Приїхали також міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, прем’єр-міністр Косова Альбін Курті та багато високих гостей із Німеччини, Франції, Швеції та інших країн. На форумі перебуває українська делегація, яку представляє міністр закордонних справ Андрій Сибіга. До речі, це його перший офіційний візит до Польщі. Варшавський безпековий форум, організований у стратегічному партнерстві з Бюро національної безпеки при президентові Польщі, у тісній співпраці з Міністерством закордонних справ та Міністерством оборони Польщі, зазвичай збирає близько 1500 делегатів та 100 інституційний партнерів, які представляють країни ЄС, країни-члени НАТО, найважливіші країни-партнери.

Андрій Сибіга бере участь у Варшавському безпековому форумі, 1 жовтня 2024 року. Фото Світлани Мялик

Цього року на форумі розглядається оновлений підхід до пріоритетів Європи у сфері безпеки та оборони, в тому числі її промислового потенціалу, особливо в умовах усе більшої загрози з боку Росії. Значна роль буде відведена ідеям, пов’язаним зі зміцненням НАТО та ЄС, а також політиці розширення з чітким фокусом на Україну, підтримки політичного прагнення України стати членом обох цих організацій. Про це говорив у вступному слові президент Польщі Анджей Дуда. Він відзначив велику роль Варшавського форуму як дискусійного майданчика в часи російської агресії, де можна говорити про війну в Україні, спільно організовувати підтримку та обговорювати безпеку Європи. Дуда нагадав, що війна в Україні почалась у 2014 році, коли Росія надіслала так званих "зелених чоловічків", а до того Польща багато років говорила світу про небезпеку з боку РФ. Анджей Дуда згадав Смоленську катастрофу 2010 року, в якій загинув тодішній президент Польщі Лех Качинський та польська військово-політична еліта, і нагадав слова покійного президента: "Спочатку Грузія, потім Україна, країни Балтії, а потім моя улюблена Польща можуть стати жертвою російського імперіалізму". Це були пророчі слова. Тому, як сказав Анджей Дуда, зараз маємо зосередитися на двох напрямах.

► Перше ― це допомога Україні виграти війну з Росією.

► Друге ― забезпечити в Європі, зокрема у Польщі, стабільність та безпеку.

Щодо першого, перед Україною стоять виклики такі, що Україна воює за своє життя, опір України безальтернативний, українці не мають вибору і платять найвищу ціну ― життя людей: військових і цивільних. Це щоденні руйнації від російських ракет, руйнування енергетики, промисловості, й Польща, за словами Дуди, має розуміння цієї загрози з боку Росії, тому допомагає Україні, а також зміцнює свою армію, збільшує видатки на оборону. Анджей Дуда наголосив також на важливій підтримці України на шляху до ЄС і НАТО. Польща перейматиме головування у ЄС, і одним із важливих завдань буде саме будування гарантій безпеки для демократичних держав та оборони України.

Анджей Дуда виступає на Варшавському безпековому форумі, 1 жовтня 2024 року. Фото Світлани Мялик

"Європа по-новому. Формування бачення майбутньої європейської безпеки"

Участь у форумі бере міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. А хто ще представлятиме Україну та чи діятиме на форумі українська локація ― спеціальний майданчик?

Андрій Сибіга вже взяв участь в панельній дискусії на рівні міністрів. Дискусія мала назву "Європа по-новому. Формування бачення майбутньої європейської безпеки". У дискусії взяли участь міністри закордонних справ Латвії Байба Браже та Литви Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський та багато експертів, українських і закордонних. На Варшавському форму працює українська делегація, це представники Міжнародного центру української перемоги ― група експертів з України, які займаються адвокацією інтересів України на шляху до Європейського Союзу та НАТО. Плануємо записати інтерв’ю з нашими експертами.