Мобілізацію чоловіків 50+ не скасовували, але їх призиватимуть менше — юрист

 Мобілізацію чоловіків 50+ не скасовували, але їх призиватимуть менше — юрист

Чоловіки 50+ можуть бути мобілізовані в Україні як і раніше, відповідний закон не міняли. Але, як зауважує в ефірі Українського Радіо юрист, політолог, аналітик групи Левіафан Сергій Назаренко, на виконання закону Міноборони видає відомчі нормативно-правові акти. І є відповідний запит від Генштабу, стверджує Назаренко. "До Генштабу звертаються командири нижчої ланки, які кажуть, що потрібно менше осіб більш літнього віку, бо на деяких ділянках бойових дій вони не можуть бути задіяні. Це викликано тим, що зараз "армія старішає", – каже Назаренко. Водночас він наголошує, що у війську користь від людей 50+ є, головне, як їх задіювати. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/MykolaivOTCK

"Це викликано тим, що зараз "армія старішає"

Обмеження щодо мобілізації чоловіків, старших за 50 років – є такі зміни в Україні?

Це є директива одного з підрозділів Міністерства оборони фактично на інший. Тобто Генеральний штаб сказав для відповідного управління і ТЦК, що нам потрібно менше призивати саме таких солдатів. Тобто, по закону особа до 61 року (не до 60, а саме до 61 року) може бути мобілізована як і раніше. Але на виконання цих рішень про мобілізацію, цього закону, вже саме Міністерство оборони видає відомчі нормативно-правові акти, щоб відрегулювати цей процес. Це відбувається тому, що є відповідний запит від Генерального штабу. До Генштабу звертаються командири нижчої ланки, які кажуть, що врешті-решт потрібно менше осіб більш літнього віку, бо на деяких ділянках бойових дій, на деяких спеціальностях вони не можуть бути задіяні. Це викликано тим, що зараз "армія старішає", все більше і більше осіб більш зрілого віку.

Мені навіть мій товариш, який був командиром роти, ще в 22-му році жалівся, що прислали в роту 30 людей поповнення і майже половині 49 років. Не 50-т, а саме 49-ть, бо там є якісь вікові обмеження. Наприклад, в морську піхоту тільки до 35-ти беруть. Маю на увазі матросів, бо на офіцерські посади там інший віковий ценз. І склалася така практика, що особливо в підрозділи територіальної оборони набирають більш літніх людей. Це призводить до деяких складнощів. Тому Міноборони вирішило таким чином це відрегулювати.

Те, що казали пан Гончаренко, можливо і пан Веніславський, що за окремим мобілізаційним розпорядженням можуть мобілізувати особу… Давайте розберемось, що таке мобілізаційне розпорядження. Мобілізаційне розпорядження видається особі після того, як встановлені її всі дані, вона пройшла ВЛК і визнана придатною. Тільки після цього видається документ, який називається мобілізаційне розпорядження. Тобто такого, щоб окремо Генштаб нібито вирішував якесь персональне розпорядження надати і тільки тоді можуть мобілізувати, це нісенітниця, так не буває. Тобто якщо, наприклад, буде встановлено, що особа більш поважного віку, 50-60 років, придатна до служби, встановлена її військово-облікова спеціальність і за цією спеціальністю запит, то вона буде мобілізована.

КОНТЕКСТ

Член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський підтвердив, що після 50 років мобілізують лише тих, хто має дефіцитні військово-облікові спеціальності. Про це Веніславський розповів LIGA.net. В Україні діє директива, яка дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням – така загальна позиція військового керівництва. Такі слова Веніславського наводить LIGA.net.

Однак чоловіки віком 50-60 років усе одно залишаються військовозобов’язаними, наголосив Веніславський у коментарі "УП. Життя". 

"Військовозобов’язаних віком від 50 років підрозділи фактично відмовляються брати. Якщо у них немає важливої військово-облікової спеціальності, сенсу у їхній мобілізації зараз немає. Але це не означає, що на законодавчому рівні закріплено, що їх не мобілізують. Військовозобов’язаними залишаються всі чоловіки від 18 до 60 років. Рішення про мобілізацію ухвалює Генеральний штаб з огляду на потреби", – такі слова Веніславського наводить "УП. Життя".

У Командуванні Сухопутних військ ЗСУ підтвердили 25 вересня цього року, що "уточнено деякі питання щодо призову за мобілізацією військовозобовʼязаних громадян окремих категорій. Рішення прийняті у тому числі з метою зниження суспільної напруги, оформлені у встановленому порядку та доведені до визначених військових частин для службового користування... Передусім хочемо зауважити, що кожен громадянин віком від 18 до 60 років може добровільно доєднатися до війська, щоб наблизити нашу Перемогу".

За 2 місяці можна опанувати будь-яку ВОС

Тобто це не буде якимось добровільним вибором? Мовляв, "я чоловік, мені 50, хочу – піду служити, не хочу – не піду". 

Так не буде, бо це все регулюється законом, а закон незмінний. Уточнення цього закону в 560-й постанові Кабміну також є незмінним. Тим паче, якщо людина приходить і каже, що я хочу служити, а його спеціальність не підходить, то за 2 місяці він опанує будь-яку іншу спеціальність. Це взагалі не проблема. Я ще не зустрічав особи, яка б мала винятково одну військово-облікову спеціальність, прослуживши в армії декілька років. Тобто всі швидко дуже переучуються, є відповідні курси, навчальні центри, де від 2 тижнів до 4 місяців особа проходить навчання і отримує геть іншу військово-облікову спеціальність. 

А цих людей, яким за 50-т, можуть мобілізувати на якусь службу в тилах?

Так, їх мобілізують, а потім уже відбувається направлення на відповідну службу. А в тилу чи не в тилу, це вже вирішують у РТЦК. 

Обмежено придатні до 25 можуть бути мобілізовані тільки за згодою

Що змінюється для чоловіків 18-25 років? Які уточнення були для цієї категорії осіб? 

Особа від 18 до 25 років, якщо вона перебуває у статусі військовозобов'язаного, тобто якщо особа відслужила строкову службу, випустилася з відповідного вишу або закінчила військову кафедру, то вона має статус "військовозобов'язана" і вона може бути мобілізована. Якщо особа не була ані там, ані там, ані там, то вона має статус "призовника". Тобто до 25 років вона не може бути мобілізована. Якщо ми говоримо винятково про тих, хто можуть бути мобілізовані, то там зараз зміни такі, що якщо особа має статус, здається, "обмежено придатний", то вона може бути мобілізована тільки за згодою цієї особи. Якось так, якщо я вірно уловив суть цього моменту.

Сергій Назаренко. Фото: facebook/sergey.nazarenko88

 "Усі значні війни вигравались також за допомогою молодих людей"

На розгляді Верховної Ради є законопроект про заборону мобілізації людей 18-25 років. Що ви про це думаєте? 

Верховна Рада має повноваження щось змінювати. Тобто правила гри, кого можна, кого не можна мобілізувати, встановлює саме Верховна Рада. Є відповідні ініціативи, але я раджу нашим слухачам зважати тільки на урядові ініціативи, бо така ініціатива повинна йти винятково від Міністерства оборони. Народні обранці для хайпу можуть все, що завгодно хотіти. Я вважаю, що таку ініціативу не можна ухвалювати, тому що всі значні війни вигравались також за допомогою молодих людей, саме з 18 до 25 років. Перед Другою світовою війною Німеччина провела мобілізацію людей віком з 18 років, і саме це стало потужним кістяком армії. Тому я думаю, що якщо повномасштабна війна буде продовжуватись, то ми все ж таки дійдемо до цього рішення. 

Для військовослужбовців, яким за 50 років, нічого не змінювалось

Тут виникає логічне запитання щодо тих громадян, яким за 50 років і вони зараз у війську. Чи світить їм демобілізація в зв'язку з тим, що вони поважного віку? 

Ні. Тут геть нічого не змінилось. Тому що в нас окремі закони регулюють питання мобілізації і проходження військової служби. Зараз ми говорили з приводу осіб, які є в статусі військовозобов'язаних. Якщо особа мобілізована, то вона в іншому статусі – військовослужбовець. Там є тільки підстави для припинення служби. Їх багато, але там нічого не змінювалось. 

Від мобілізованих 50-60 років користь є. Головне, як їх задіювати

Якщо немає великої користі від людини, умовно, в 56 років, з високим тиском – на фронті, то для чого її утримувати там, платити відповідну зарплату тощо? Можливо, їй краще в тилу дати якусь роботу? 

Я скажу з прикладу. В мого товариша батьку під 60 років, чудовий лікар, служить з 14-го року, з перервами. Користі від нього дуже й дуже багато. Він скільки людей витягнув з того світу, він має безліч контузій і ще намагається служити. Є у нас підрозділи, наприклад роти матеріально-технічного забезпечення, які забезпечують побут військовослужбовців, які лаштують техніку, будують бліндажі на 2-3 лінії. І там від людей 50-60 років, які врешті-решт руками щось вміють робити, є користь. Головне, як їх задіювати. Безперечно, в штурмові підрозділи їх брати не потрібно. Бо якщо людина завантажить на себе 45 кг речей, які потрібно нести, то вона просто не дійде до потрібного місця. Тому тут треба все регулювати на етапі РТЦК. А користь від таких людей є. В них є досвід і деякі навички, які вони здобули за час свого життя.