Мінімум 3 учасники на аукціон. Фонд держмайна про приватизацію в Україні

Мінімум 3 учасники на аукціон. Фонд держмайна про приватизацію в Україні

Незважаючи на війну, в Україні зростає конкуренція по всіх аукціонах малої приватизації. Це зазначив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступник голови Фонду держмайна Ігор Тимошенко. Він повідомив, що нинішнього року кількість учасників на один аукціон складає 3,2, тобто мінімум 3 учасники на кожен аукціон. А торік коефіцієнт становив 2,9. Конкуренція щодо приватизації доволі висока, наприклад, у Харкові, розповідає Тимошенко. Мала приватизація (обʼєкти вартістю менше 250 мільйонів гривень) цього року вже поповнила держбюджет на 2,5 мільярда гривень, інформує заступник голови Фонду держмайна. Є результати і по великій приватизації. Продаж готелю "Україна" у Києві – 2 мільярди 511 мільйонів гривень покупець має заплатити впродовж 30 днів після аукціону.

0:00 0:00
10
1x

Готель "Україна" у Києві. Фото: privatization.gov.ua

Готель "Україна" продали в 2,5 раза дорожче стартової ціни

Давайте поговоримо про приватизацію готелю "Україна" у Києві. Чим був зумовлений продаж такого великого обʼєкту?

У Фонді державного майна України є понад 2 тисячі обʼєктів, які підлягають приватизації. Серед них є й обʼєкти, які належать до великої приватизації. Нагадаю, що велика приватизація застосовується тоді, коли обʼєкт вартує понад 250 мільйонів гривень за балансовою вартістю. Готель "Україна" – це один із таких великих обʼєктів й ми розуміємо, що в плані надходжень до державного бюджету така приватизація дасть суттєвий плюс до надходжень, які очікують від Фонду державного майна 2024 року. Було ухвалено рішення про приватизацію цього обʼєкту і проведемо її,  як я вважаю, в абсолютно прозорий спосіб на ринкових конкурентних умовах. Результат на сьогодні є доволі позитивним. 

Нагадайте, будь ласка, про які цифри йдеться.

Стартова вартість обʼєкта була 1 мільярд 47 мільйонів, а проданий він був у 2,5 раза дорожче – за 2 мільярди 511 мільйонів гривень. Це кінцева вартість, найвища пропозиція ціни. 

"Обов'язково перевіряється після того, як аукціон відбувся"

Багатьох цікавить, коли такі значні фінансові транзакції реалізуються, чи перевіряє Фонд державного майна – хто власники, яка їхня країна походження? Тобто, всю необхідну інформацію.

Обов'язково перевіряється після того, як аукціон відбувся. До проведення аукціону ми, звичайно, не бачимо учасників, бо вони співпрацюють винятково з майданчиками. А на етапі, коли вже є переможець, включаються всі механізми перевірки, відповідно до яких ми маємо переконатися, що інвестор не походить з країни-агресора й немає інших обставин, які не дають змоги продавати такому покупцю. Ми перевіряємо це і ухвалюємо рішення винятково на основі норм законодавства. 

А чи проводить Фонд держмайна оперативно-розшукову діяльність в частині виявлення належності росіян до українських активів? Адже періодично сліди того, що тут російський капітал, з'являються.

Оперативно-розшукова діяльність не притаманна Фонду держмайна України, звичайно, але для того, щоб переконатися і встановити істину ми офіційно звертаємося до відповідних органів, які надають інформацію щодо належності або неналежності. Тоді ухвалюється відповідне рішення.

І часто за вашими сигналами органи вже починають розслідування…

Я скажу так: на етапі, коли ми бачимо переможця, органи, яким належить здійснювати такі перевірки, вже включаються в роботу. 

Це величезний шматок роботи і наше завдання – виявити та ліквідувати всі залишки російської присутності в українському бізнесі. Аби всі знали, що тут працюють лише представники українського капіталу…

… або іноземного, який є партнером України.

Безумовно. Ви сказали про 2 тисячі обʼєктів великої приватизації. Це по всій Україні?

По Україні йдеться не тільки про велику, але й малу приватизацію. 

Є зростання конкурентності по всіх аукціонах малої приватизації

А що можна сказати про ті обʼєкти, що розташовані в областях, які сьогодні дотичні або знаходяться в епіцентрі бойових дій?

Не підлягають приватизації ті, що знаходяться безпосередньо в близькості до бойових дій. Ми розуміємо це з двох позицій: по-перше, складно встановити вартість обʼєкту, документацію, також буде неналежним конкурентне середовище для того, щоб продати такий обʼєкт. Усе, що стосується центральної частини України, західної та південної, то обʼєкти виставляються на продаж і, як це не дивно, конкуренція існує. Якщо порівняти рівень конкурентності 2023 та 2024 років, то в 2024 році коефіцієнт складає 3,2 учасника на один аукціон, а в 2023-му році було 2,9. Тобто є зростання конкурентності по всіх аукціонах малої приватизації. 

Чим ви це пояснюєте?

Передусім тим, що акціони проходять у винятково прозорий спосіб. Фонд держмайна забезпечує підготовку обʼєкту на майданчик "Прозорро" і далі чиновник практично вже не втручається в сам процес аукціонного продажу. Напевно, учасники ринку зрозуміли, що так можна працювати і це працює прозоро та з належною конкуренцією. 

"Зараз вигідно вкладати гроші"

Безумовно, коли говоримо про приватизацію і великої, і малої приватизації, то ми повинні розуміти, що немає сенсу боротися за дуже вартісний обʼєкт, враховуючи ризики ракетних обстрілів. Ти купив, а завтра його знесла російська ракета. 

Такий ризик присутній. Важливим елементом нинішніх аукціонів є те, що в них беруть участь саме українські інвестори. Український інвестор уже звик до важких нестандартних умов ведення бізнесу і ризикує з двох позицій. Зараз вигідно вкладати кошти й інвестор розраховує на перспективу, на відновлення, коли його нинішні вкладення дійсно даватимуть більшу віддачу. 

Ігор Тимошенко. Фото: new.spfu.gov.ua

Наступний обʼєкт великої приватизації – Об'єднана гірничо-хімічна компанія

Готель "Україна", який був проданий на аукціоні – це одна з характерних "ластівок". Чи можна назвати інші обʼєкти, які тут у Києві потраплять на аукціон?

Якщо говорити по великій приватизації, то найближчий аукціон – це не київський обʼєкт. Йдеться про виробничий обʼєкт, Обʼєднана гірничо-хімічна компанія. Аукціон має відбутися 9 жовтня. Це виробництво, повʼязане з гірничо-збагачувальним комбінатом у титановій галузі. 

Ми не називаємо дислокацію.

Так. Окрім того, є санкційний обʼєкт. Це власність колишніх російських олігархів, компанія "Аерок", виробництво газобетонних виробів, стовідсотковий пакет акцій. Відповідний проєкт рішення вже підготовлений для того, щоб найближчим часом Фонд держмайна мав змогу виставити його також як обʼєкт великої приватизації. 

"Ми не тільки продаємо обʼєкти, але й позбуваємося хронічної збитковості багатьох держпідприємств"

Я так розумію, що ви залишаєтеся палким прихильником проведення великої приватизації навіть під час війни? Ви перед ефіром сказали, що мільйон, зароблений зараз, набагато важливіший 10 мільйонів після війни.

Так. Окрім того, важливий ефект приватизації полягає в погашенні боргів перед бюджетом. Якщо говорити про той самий готель "Україна", то при цьому гасяться бюджетні борги, по заробітній платі та інші. 36 мільйонів буде погашено в результаті цієї приватизації. І так по більшості обʼєктів. Ми робимо велику справу в тому, що ми не тільки продаємо обʼєкти, але й "оздоровлюємо" їх.  Тому що гасяться багаторічні борги й ми позбуваємося хронічної збитковості багатьох державних підприємств. 

Я перебував в абсолютній впевненості, що під час війни готелі в центрі Києва не були заповнені достатньо. Були все ж таки проблеми з відвідуваністю, менеджментом?

Менеджмент є доволі досвідченим. Були різні часи і зараз складний період і енергетично, і в плані туристичного відвідування нашої столиці. Звісно, державному підприємству складно конкурувати з приватним бізнесом. Й, напевно, один із виходів із такої ситуації – це приватизація, пошук інвесторів, які зможуть дати нове дихання для подібних обʼєктів.

Готель "Україна" залишиться готелем

Коли ми говоримо про готель "Україна", то чи буде збережено будівлю як готель, чи її цільове призначення зміниться? Наскільки це прописано в умовах аукціону?

Це перша умова аукціону – збереження основного профілю діяльності. Новий інвестор зобовʼязаний дотримуватися цих умов так само, як і соціальних гарантій для працівників – упродовж шести місяців працівники не звільняються. Про погашення боргів я вже говорив. 

Конкуренція щодо приватизації в Харкові доволі висока

Ви вже говорили, що за готель в центрі Києва запропонували 2,5 мільярда гривень. Проте є ще повідомлення, що "Україна" потребує капремонту, який проведуть після війни. Про це повідомив підприємець Максим Кріппа, компанія якого перемогла в приватизації готелю. За його словами, стан, в якому перебуває готель, потребує капітальної реновації, але "найголовніше, на що ми чекаємо, – це перемога України. Після цього плануємо оновити готель "Україна", який залишиться символом України та окрасою нашої столиці", – додав Кріппа. Такі обʼєкти є не тільки в Києві, але й у Харкові, Одесі, Запоріжжі, проте ці міста дуже активно піддаються обстрілам. 

До слова, в Харкові ми певний період утримувалися від продажу обʼєктів у звʼязку з обстрілами, ризиками. Але минулого місяця також розпочали продаж обʼєктів у центральній частині міста і конкуренція доволі висока. 

Тож можна сказати, що якщо проводити ці аукціони грамотно під час великої війни, то сума може виявитися дуже непоганою…

Я вже наводив приклади, що коефіцієнт, кількість учасників на один аукціон складає 3,2, тобто мінімум 3 учасники на кожен аукціон. Але вряди-годи трапляються аукціони, де в нас зростання буває в сотні разів. Нагадаю, що під час дії воєнного стану не проводиться оцінка обʼєктів і вони можуть виставлятися за балансовою вартістю. Ця вартість може бути невисокою, проте це спонукає більшу кількість учасників. Люди бачать, що взяти участь в аукціонах доступно, і десь навіть входять в азарт. Маленькі обʼєкти – гараж, виробниче приміщення. Ми бачимо, що є попит, цікавість до цього ринку й напевно це дуже добре. Це хороша тенденція, яка в період після перемоги, під час нашого повоєнного відновлення дасть набагато більший ефект для подальшого розвитку України.

Понад 5 мільярдів гривень до держбюджету від малої приватизації та продажу готелю "Україна"

Чи не могли би ви повідомити якісь загальні цифри, скільки в цьому році від великої приватизації може одержати бюджет?

Від малої приватизації (все, що менше 250 мільйонів гривень) уже акумулювали до державного бюджету 2,5 мільярда гривень. Продаж готелю "Україна" – 2 мільярди 511 мільйонів гривень покупець має заплатити впродовж 30 днів після аукціону. Також розраховуємо на Обʼєднану гірничо-хімічну компанію, старт ціни якої від 3 мільярдів 900 мільйонів гривень. 

 

 

Останні новини
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Черги на житло для ветеранів скорочуються, це єдина ветеранська програма, яка діє ― нардеп Тарасенко
Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський
Двопартійна підтримка України після виборів збережеться, бо зовнішня політика США залежить і від Конгресу — Преловський
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Оплата праці державних службовців залежатиме від рівня складності та відповідальності завдань — Альошина
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Понад 70% граф декларації можуть бути автозаповнені при натисканні однієї кнопки — Павлущик
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Промінь рекомендує: Міша Правильний і Тур з треком "Прем’єр ліга"
Новини по темі
"У Росії — та сама "пісня". У Гаазі розглядають справу щодо порушення морського права
"Ліси треба переформатовувати". Експерти про пожежі в Україні та повені в Європі
Для кандидатів у президенти США українське питання важливе – Леонов
Підвищувати податки можна, але порадившись із суспільством та бізнесом — Дубас
"Недивні гіпотези щодо можливого російського сліду". Фарапонов про "замах" на Трампа