Через зміну атмосферного тиску та появу вітру якість повітря зміниться ввечері — Рубан

Через зміну атмосферного тиску та появу вітру якість повітря зміниться ввечері — Рубан

Через тління 2 га торф'яників у Вишгородському районі столицю зранку 20 вересня огорнув дим і смог, а якість повітря погіршилася за кількома показниками.

Активне горіння торф’яних родовищ, за словами начальника Головного Управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олега Рубана в ефірі Українського Радіо, припадає якраз на кінець літа-початок осені, а на початку жовтня вже буде значне зниження навантаження на атмосферне повітря.

Однак, Рубан додає, що це прогнозована ситуація з 2015 року і її потрібно вирішувати на державному рівні.

 

0:00 0:00
10
1x

У Києві погіршилось повітря через пожежі в області, 20 вересня 2024 р. Cуспільне

Яка якість повітря у Києві?

На сьогодні зафіксовано погіршення якості повітря за кількома показниками: діоксидом, пилом, продуктами горіння, які вказують на джерело забруднення атмосферного повітря — горіння торф'яників, лісів у Вишгородському районі. Це типова ситуація для Києва з 2015 року. Реєструється пікове зростання продуктів горіння в повітрі в Києві через горіння торф'яників. Так було 3 вересня 2015 року, коли закривали в місті школи та садочки. 

В основній групі ризику залишаються діти, вагітні, літні люди та люди з хронічними захворюваннями легень. Необхідно перебувати вдома, в спекотні години не виходити на вулицю. 

Коли покращиться якість повітря?

В кінці вересня на початку жовтня вже буде зниження навантаження на атмосферне повітря. Але вже сьогодні через зміну атмосферного тиску та появу вітру повітря буде змінено ввечері. Заміри проводяться службами КМДА — екологічною службою та підрозділом МОЗ. В лісах, парках Києва погіршення повітря не перевищує показники, адже це системна територія, де немає доступу основного джерела забруднення, як автомобільного транспорту. 

Це системне явище?

Системне явище з 2015 року. Торфяники горять постійно. Максимальне їхнє горіння — кінець літа-початок осені. Це вже прогнозована ситуація і до неї треба готуватися. Київська область багата на торф'яники, тому треба ухвалювати рішення на державному рівні одразу щодо тушіння торф'яників.