Росія не змогла вкрасти креслення і протидіяти. Тимочко про ракету-дрон "Паляниця"

Росія не змогла вкрасти креслення і протидіяти. Тимочко про ракету-дрон "Паляниця"

Україна здійснила перше успішне бойове застосування своєї нової зброї – далекобійної ракети-дрона "Паляниця". Про це повідомив президент Володимир Зеленський. "Паляницю" Україна розробила власними силами. Ця ракета має характеристики безпілотника, оскільки нею управляє невелика кількість людей і їй не потрібно особливих умов для пусків, констатував в ефірі Українського Радіо голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко. За його словами, дуже добре, що розробку вдалося зберегти в таємниці від ворога, Росія не змогла вкрасти креслення. В результаті ворог не зміг створити паралельно системи протидії цим українським ракетам і вони можуть обходити російську ППО.

0:00 0:00
10
1x

Далекобійна ракета-дрон "Паляниця". Скриншот із відео

Ворог не зміг вкрасти креслення

Ракета-дрон "Паляниця" — це що?

Кожний вид зброї має плюси, мінуси та особливості своїх тактико-технічних характеристик. Крім того, технології рухаються. І звичайно, що відібрати з декількох видів зброї найкращі характеристики та об'єднати їх — це свідчить про професіоналізм інженерів і технологів та взагалі про розуміння правильного розвитку в майбутньому технологій безпілотних літальних апаратів, щоб цей формат безпілотників не став кінцевим чи тупиковим.

Детальної інформації ще немає, але зрозуміло, що, наприклад, ракети, маючи величезне бойове навантаження, потребують дуже складних процесів їхнього пуску. Тобто, це має бути спеціальна пускова платформа, наприклад, літак, або корабель, або спеціальний автотранспорт, а це збільшення виявлення її як цілі, збільшення потреб і вимог для того, щоб вона була запущена, оскільки це важка техніка, яка потребує певних умов експлуатування, зберігання, підтримки та взаємодії в межах військ. Водночас безпілотники менш вибагливі в експлуатації, є автономними у своїй суті, оскільки самі злітають, самі керуються в рази меншою кількістю людей. Безпілотники теж можуть летіти на далекі відстані, але в них, як правило, набагато менше бойове навантаження. Крім того, безпілотники в такій масовій кількості, яку зараз застосовують, це новий вид зброї чи нова тактика і стратегія. У Збройних Силах України є окремий рід безпілотних військ, і, звичайно, адаптація ведення бойових дій під ці сили також здійснюється. Відтак відбуваються зміни в стратегії ведення бою і в застосуванні засобів ураження, а також є свої внутрішні напрацювання і оцінки подій.

Отже, ця ракета має характеристики безпілотника, оскільки нею управляє невелика кількість людей і їй не потрібно особливостей для пусків. Адже в медіа з'явились невеличкі ролики, і ми бачимо, що достатньо дуже примітивної платформи для розгону і пуску цього безпілотника. Крім того, якщо ця ракета — новий тип безпілотних літальних апаратів, то вона адаптована для того, щоб обходити більшість систем протиповітряної оборони ворога, оскільки вже є теж досвід вивчення і напрацювання. Це означає, що її порівняно досить легко переміщати, перевозити, запускати з будь-якого твердого покриття, оскільки там достатньо тільки напрямку, для розгону. Тобто, не потрібні спеціальні пускові майданчики чи спеціальні аеродроми, якщо ми говоримо про літаки і багато інших нюансів.

Дуже добре, що це запропонувала чи задекларувала Україна. Ми можемо говорити про певний ланцюжок патентів. Якщо і зараз це дасть можливість впливати на хід зміни бойових дій, то і в майбутньому це патенти та замовлення в наших виробників. І також один із дуже серйозних моментів полягає в тому, що ракета, яка вже застосована й анонсована, пройшла всі випробування, всі дослідження, отримала необхідні дозвільні документи й це вдалося зберегти в таємниці. Оце, напевно, найважливіше, що ворог не зміг вкрасти креслення, не зміг створити паралельно системи протидії цим ракетам чи запропонувати свої аналоги. Це дуже-дуже важливо.


Іван Тимочко. Фото: ФБ-сторінка Івана Тимочка

"Безпілотники можуть долітати на понад 1000 км і обходити вороже ППО"

Президент України, виступаючи до Дня Незалежності, сказав, що вже відбулося застосування ракети-дрона. І якщо зараз говорити загалом про виробництво нашої далекобійної безпілотної зброї, то ми доволі успішно та інтенсивно рухаємося вперед. Зрозуміло, що ми чогось не знаємо і це теж добре, нехай виробляється, нехай все працює на нашу перемогу. Але якщо говорити про ті можливості, які мають сьогодні наявні у нас далекобійні дрони, куди ми дістаємо, які переваги маємо, а куди ще поки не можемо дотягнутися?

За великим рахунком навіть озвучено те, що наші безпілотники можуть долітати на тисячу плюс кілометрів, тобто як мінімум Москва та Петербург у полі зору наших безпілотників. Вже є підтверджені ураження в межах 1200-1500 кілометрів на території Росії, особливо по автобазах та аеродромах. Звісно, завжди потрібно обережно ставитись до цього, бо немає гарантійних підтверджень, що всі пуски відбувалися безпосередньо з території України. Частина могла відбуватися з території Росії, оскільки агентурна мережа України, я не скажу, що гігантська у Росії, але ми пригадуємо випадки, коли навіть удар відбувся по Кремлю і по одній з башт впав безпілотник, всі росіяни заявляли, що час підльоту до Кремля був порівняно невеликим з цього безпілотника. Тобто, він злітав з їхньої території. Безпілотні апарати нині використовуються і на суші, і на морі, і в повітрі. І стратегічного рівня безпілотники, які можуть долати далекі відстані й нести серйозне ураження для ворога, важливі ще тим, що нам вдається обходити їхні системи протиповітряної оборони, не адаптовані до протидії порівняно невеликим літальним апаратам. Я маю на увазі невеликим – порівняно до класичної авіації.

"Україна може використовувати свою зброю абсолютно на власний розсуд"

Якщо у випадку використання західної далекобійної зброї, хоча вона за світовою класифікацією може бути навіть не далекобійною, а середньої дальності, але менше з тим, нам треба випрошувати дозволи, то, використовуючи свою зброю, ми можемо це робити на власний розсуд, чи не завжди?

Абсолютно на власний розсуд, оскільки це є наш винахід, наша технологія, наша зброя. І згідно з міжнародними договорами, які накладаються на застосування по характерних об'єктах, її можна застосовувати. Варто розуміти, що всі експортні варіанти ракет, які ми отримали, отримуємо і будемо отримувати від наших союзників, є до 300 кілометрів Це відповідно до міжнародних договорів. Є можливість передавати у повну власність, і країна чи виробник згідно з внутрішніми договорами може змінювати передачу ракет дальністю понад 500 км, але я думаю, що це настільки все складно, а особливо для демократичних країн. Було б дуже важливо, щоб на початковому етапі зняли повністю всі обмеження для легального застосування по ворожих військових об'єктах, чи по об'єктах, які забезпечують російську армію, чи навіть є бюджетоутворювальними. Тобто, це ті об'єкти, які безпосередньо чи опосередковано впливають на фінансування російської армії.

КОНТЕКСТ

Президент України Володимир Зеленський розповів, що напередодні, 24 серпня 2024 року, відбулося перше бойове застосування української далекобійної ракети-дрона "Паляниця". ЗСУ застосували її успішно. Як зазначає Суспільне, розробка "Паляниці" майже повністю засекречена. Відомо, що вона дістає до близько 20 російських військових аеродромів. Її розробили за 1,5 року. "Паляницю" запускають із наземної платформи. Двигун — турбореактивний. Вартість значно дешевша за аналоги, її удосконалення триває. Завдання "Паляниці" — захистити українське цивільне населення, знищивши потенціал ударів армії РФ. І зробити це на території Росії. На День Незалежності України 24 серпня Зеленський під час спільної пресконференції з прем'єркою Литви Інгрідою Шимоніте та президентом Польщі Анджеєм Дудою вже згадував, що в Україні працюють над розробкою нових вітчизняних далекобійних ракет. Він також розповідав, що Україна вперше застосувала проти армії РФ нову ракету-дрон "Паляниця". За словами міністра стратегічної промисловості України Олександра Камишина, ракетою було вражено військовий об’єкт росіян на тимчасово окупованій території.