Курська область стане вирвою для резервів російської армії – Попович

Курська область стане вирвою для резервів російської армії – Попович

Курська область стане вирвою для резервів російської армії, вважає військовий оглядач Денис Попович. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що не варто очікувати, що дії українських військових на території РФ відразу зупинять просування ворога на Донеччині. Але це фактор. "І рано чи пізно їм, очевидно, доведеться торкатися Покровського напрямку, оскільки їхні резерви теж не безлімітні", – додав оглядач. За словами Поповича, на території РФ зараз немає лінії фронту. Наші оборонці діють там маневреними групами. А це неабиякий клопіт для росіян, бо "вони не вміють вести маневрену війну", а беруть лише чисельною перевагою. Відтак, припускає експерт, витіснити українські війська з Курщини росіянам не вдасться, допоки там не буде створений фронт і вони не назбирають достатньо резервів. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: facebook/NGUmainpage

Донецька область –  основний театр бойових дій

Росіяни поволі просуваються в Донецькій області, натомість українці, і тепер про це вже офіційно заявлено, просуваються в Курській області РФ. Але почнімо з Донеччини. Яка там зараз ситуація?

Повільний наступ росіян продовжується, оскільки на Покровський напрямок і взагалі в Донецьку області вони перекидали суттєві підкріплення і це основний театр бойових дій. Відповідно, в зв'язку з подіями у Курській області було б марно очікувати на те, що це відразу дасть свої плоди і зупинить наступ на Покровському напрямку і взагалі в Донецькій області, змусивши росіян перекидати резерви звідти. Це станеться в останню чергу, оскільки Донецька область є пріоритетом для Російської Федерації. Тому поки що ми будемо бачити спроби просування росіян на Донеччині. Але зараз цей напрямок вже неможливо розглядати без урахування того, що відбувається на Курщині, оскільки Курська область стане такою собі вирвою для резервів російської армії. Особливо, якщо цей наступ буде далі розширюватися, і особливо, якщо будуть відкриватися якісь нові напрямки. Можливо, знову на Курщині, можливо, в інших областях РФ. Тобто це вже стало фактором. І цей фактор буде спричиняти те, що росіяни будуть перекидати резерви, і рано чи пізно їм, очевидно, доведеться торкатися Покровського напрямку, оскільки їхні резерви теж небезлімітні.

Я так розумію, що зараз вони роблять ставку передусім на піхоту, яку закидають у цю м'ясорубку, а також на КАБи і авіацію, так?

Їхня тактика на цих напрямках в Донецькій області залишається і буде залишатися незмінною. Тобто піхотні штурми і використання КАБів, завдяки яким вони намагаються розчищати просування для своєї піхоти, мінімізуючи використання броньованої техніки. Вони не повністю відмовляються від неї, але мінімізують. Тобто зараз вони будуть намагатися просуватися завдяки піхоті.

Ми діємо маневреними групами і можемо з'являтися в дуже несподіваних місцях

Роман Костенко, народний депутат України, колишній співробітник СБУ, в інтерв'ю "Українській правді" сказав, що потрібно розуміти, що у нас можуть бути плани і далі Курська. Але питання в тому, наскільки ворог дасть нам це зробити. Як ви розумієте ці слова депутата? 

Треба розуміти, що те, що ми зараз бачимо, це початок чогось. Тобто ця Курська операція має мати якесь продовження. Власне, вона і має продовження. Є повідомлення про те, що зараз є певні рухи в інших місцях Курської області. Вчора, наприклад, було цікаве відео українського бійця біля міста Льгов. Напряму – це 15-20 кілометрів до Курської АЕС, по трасі трохи більше. Очевидно, якась диверсійно-розвідувальна група зайшла і зафільмувала цей знак міста. Хоча навряд чи зараз можна вести мову про те, що це місто буде захоплене українськими військами. Ми там діємо маневреними групами і можемо з'являтися в дуже несподіваних місцях. Також є певні дані про те, що ми просуваємося або про нашу присутність у населених пунктах, які розташовані по обидва боки річки Псел. Це вже інший напрямок, ближче до Білгородської області. Тобто ці всі мапи, які зараз малюють, абсолютно не відповідають дійсності. Вони малюються з великою затримкою, вони можуть враховувати ситуацію, яка могла бути 2-3 дні тому. Навіть DeepState, якому ми довіряємо, зараз малює мапи на Курщині, які відповідають ситуації на 7 серпня. Тому те, що каже пан Костенко, в принципі відповідає дійсності і можуть відкриватися абсолютно нові напрямки наступальних дій і не лише в Курській області. Ця ситуація може мати насправді продовження навіть на території України. Я думаю, що історія з Курською областю так чи інакше буде мати стратегічний вимір, підкреслю стратегічний, і можуть відкриватися нові напрямки, які загалом будуть міняти хід війни.

Має проводитися контррозвідувальна діяльність

Знаємо, що Путін доручив ФСБ керувати так званою "контртерористичною операцією", яка там оголошена. А ми знаємо їхні методи. Чи готові ми до їхніх провокацій? 

Це широке питання щодо готовності. Вчора були відповідні повідомлення, в тому числі і з боку СБУ, що таке може бути. Очевидно, це певною мірою має проводитися контррозвідувальна діяльність, в тому числі на територіях, які вже контролюються українською армією. Бо подібні речі можуть відбуватися якраз на територіях, які контролюються українською армією. Зокрема, вчора розповсюджувалися повідомлення і відео, де начебто взяли військовополоненого 80-ї бригади ЗСУ, який почав розповідати, що буцімто отримувалися прямі накази розстрілювати місцеве населення. Це те, що транслюють росіяни. Плюс маячня про польських найманців, про французьких найманців, які діють на територію РФ, про розстріли і так далі. Ось вам перший хід цієї кампанії. 

Денис Попович. Фото з особистого архіву

Китай зараз не буде втручатися в ситуацію

На 7-й день нашої операції на Курщині прокинувся Китай. Він закликав сторони до деескалації і недопущення розширення ділянок фронту. Що ви думаєте про цю заяву, що хотів сказати Китай на ваш погляд?

Це знову позиція зверху подій. Так, вони висловилися, так, вони трохи кивнули в бік свого союзника чи васала. Але Китай зараз не буде втручатися в цю ситуацію. Вони подивляться, яким чином вона буде розгортатися, як себе покаже Путін. Поки що, вибачте, він пикою в багнюці, оскільки повна неготовність і абсолютно безпорадність на перших етапах цієї дії була продемонстрована російською владою. В тому числі з огляду на те, яким чином евакуйовувати місцеве населення. Поки що ця ситуація розвертається не на користь російської влади і не на користь Путіна. До речі, повертаючись до історії з контртерористичною операцією, це так само прояв того, що він не готовий називати речі своїми іменами. Яка контртерористична  операція може бути? Це загальна військова операція, яка має бути спрямована на те, щоб вичавити ЗСУ з території Курської області. В рамках ФСБ це неможливо зробити. 

Ми зараз діємо "як вода"

Ви вважаєте, що вони готові рівняти з землею російські населенні пункти так само, як вони це роблять на території України?

У них поки що немає іншої тактики дії. Ми зараз діємо там маневреними групами. Там зараз "як вода", там немає лінії фронту. І ці "потоки води" зараз пересуваються в різних напрямках Курської області. Тому головне завдання для росіян на сьогоднішній день, на мій погляд, створити там лінію фронту. Коли вони її створять, зупинивши нас по всіх напрямках, про що зараз дуже рано говорити, тоді вони зможуть реалізовувати ту тактику, яку вони зараз реалізують на інших ділянках фронту. Тобто пробуватимуть чисельністю і вогневою потужністю вичавити українські війська з Курської області. Вони не вміють вести маневрену війну, це зараз ми бачимо абсолютно точно. Вони вміють лише чисельною перевагою. Тому я думаю, що вони будуть просуватися якраз в напрямку створення чисельної переваги на цьому оперативному напрямку. А це неможливо без перетягування резервів. Але допоки не буде створений фронт, допоки вони не зупинять нас скрізь, це неможливо.

Захід дивиться, де насправді "червоні лінії" Путіна

Реакція Заходу на події на Курщині фактично з першого дня була дещо іронічною і навіть саркастичною. Тобто не було заяв із застереженнями, що, мовляв, не треба ескалації, не треба дражнити Путіна чи переходити його "червоній лінії".  Як ви вважаєте, це скоординована позиція Заходу?

Захід так само зараз дивиться. Йому цікаво подивитися, як так, що вперше з часів Другої світової війни якась іноземна армія опинилися на території РФ.  Про це буквально рік тому страшно навіть було подумати. Але реальність змінюється. Тому я думаю, що вони вирішили цю ситуацію відпустити і поспостерігати, як це закінчиться і де насправді знаходяться "червоні лінії" Путіна, і чи взагалі вони існують. І далі вже робити відповідні висновки стосовно того, як реагувати на погрози Путіна, в тому числі і щодо використання ядерної зброї. Символічними для мене стали заяви про німецькі танки. Уявіть собі масштаб символізму – "німецькі танки на Курській дузі".