Зібрано вже понад 15 млн тонн ранніх зернових — Висоцький

Зібрано вже понад 15 млн тонн ранніх зернових — Висоцький

Всупереч спеці та війні Україна вирощує більше, ніж споживає, констатує в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький. Він розповів про збір урожаю ранньої групи, екватор якого пройдено. Зібрано вже понад 15 мільйонів тонн ранніх зернових, повідомив Висоцький. Якщо говорити про ранню групу, а насамперед про пшеницю, ячмінь, жито, горох, овес та просо, то середньорічні показники непогані, зазначив в.о. міністра. Є певні регіони, зокрема південно-східні, де через засуху менша врожайність, але в середньому по Україні це непоганий рік. Зокрема, пшениці планується виростити загалом 21 мільйон тонн, при внутрішньому споживанні трохи понад 6 мільйонів.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

У нас є збір ранньої групи, який зараз активно триває, екватор пройдений, і потім буде збір пізньої групи. Якщо ми говоримо про ранню групу, а насамперед йдеться про пшеницю, ячмінь, жито, горох, овес та просо, то середньорічні показники є непоганими, критичного негативного фактору погоди по Україні немає. На жаль, є певні регіони, зокрема південно-східні, де менша врожайність через засуху, але в середньому по Україні показник непоганий. Ми можемо говорити про середню врожайність зернових та зернобобових наразі 38 центнерів з гектара по всій Україні. Десь більше, десь менше. Можемо говорити про збір уже понад 15 мільйонів тонн. З рахуванням того, що по ранніх зернових очікується зібрати 27 мільйонів тонн і екватор пройдений, я думаю, що показник буде наближатися і до 20 мільйонів тонн під кінець тижня. Тому ситуація непогана. Одеська Миколаївська, Херсонська, Кіровоградська, Дніпропетровська, Запорізька та Донецька області майже завершили уже цей збір. Центральна, Північна та Західна Україна до кінця липня — початку серпня також завершать. І в нас вже буде кінцевий показник. Пшениці планується виростити 21 мільйон тонн, при внутрішньому споживанні трохи понад 6 мільйонів тонн. Тобто, цього достатньо. Ячменю близько 5 мільйонів тонн, а інших культур близько 1 мільйон тонн, зокрема це жито, просо, гречка, горох. Також активно збирається озимий ріпак – це олійна культура. Там також вже понад 2 мільйони тонн намолочено. Більшість площі вже скошено. І варто зауважити, що цього року це відбувається швидше. Якщо цього року було зібрано 14 мільйонів тонн, то торік тільки 6. Тобто факт ранньої весни вплинув. Зараз залишається відкритим питання, що буде з пізньою групою. Однозначно там негативно вплинула спека, але зараз ще важко оцінити наскільки. У різних регіонах різна ситуація. Є регіони, де не вплинуло негативно, де все гаразд. Тобто це кукурудза, соняшник, цукровий буряк. Об'єктивна картина буде ближче до другої половини серпня, яка покаже, який стан і на що варто очікувати. Але перші висновки такі, що критичної загрози для внутрішньої продовольчої безпеки немає. Все одно точно вирощуємо більше, ніж споживаємо. Але в нас і фактор війни також ніхто скасовував. Наразі, можна сказати, що з урахуванням всіх обставин, поки що виглядає, що це непоганий рік, який мав би дозволити і далі продовжити працювати.


Тарас Висоцький. Фото: УНІАН

ЕКСКЛЮЗИВНЕ ІНТЕРВ'Ю ВИКОНУВАЧА ОБОВ'ЯЗКІВ МІНІСТРА АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ТАРАСА ВИСОЦЬКОГО СЛУХАЙТЕ В ЕФІРІ УКРАЇНСЬКОГО РАДІО СЬОГОДНІ, 26 ЛИПНЯ О 17:07