"Адвокат — не розкіш, а необхідність". Саєнко про пошук свого юриста

"Адвокат — не розкіш, а необхідність". Саєнко про пошук свого юриста

Мати особистого адвоката не менш важливо, ніж мати сімейного лікаря, адже це не розкіш, а необхідність. Таку думку в ефірі Українського Радіо висловила адвокатка Марина Саєнко. Щоб зменшити свої ризики, про юристів слід згадувати, не коли "почалася "пожежа" або все "згоріло", – переконує вона. І додає: наприклад, купуючи нерухомість, дехто помилково вважає, що ріелтори перевіряють юридичну чистоту угоди. Але відповідальність ріелторів інша – посередництво між покупцем і продавцем. Це стосується і нотаріусів. Вони не займаються захистом прав покупця, стверджує Саєнко. І радить: "Або ви самостійно берете на себе відповідальність, або довіряєте це професіоналам".

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Ілюстративне фото з сайту Pixabay 

Мати свого адвоката – це не розкіш, а необхідність

Чому в Україні не поширена практика мати власного адвоката?

Це пов’язано з рівнем нашої правової культури і правосвідомості. Звісно це має  історичну тяглість, тому що українці більшість свого історичного контексту були змушені боротися за право жити і виживати, існувати як нація. Зараз, на жаль, ми живемо в таких самих умовах. Тому думати про щось більше в нас не вистачало завжди часу. Це насправді про управління своїми ризиками, про передбачуваність і прогнозування на два-три кроки вперед. Це про безпеку перш за все.  Але в наших уявленнях, як суспільства, ми частіше обмежуємося фізичною безпекою, задоволенням базових потреб тощо. На жаль, в нашій культурі не прийнято думати, але я вже бачу позитивні тенденції. Цьому сприяє багато факторів: це і підвищення рівня свідомості людей, і схожі процеси в інших галузях, які сприяють перегляду ставлення до того, що мати свого адвоката – це не розкіш, а необхідність. Раніше і сімейний лікар вважався атрибутом лише заможних людей, зараз він є майже в кожного і це сприймається як норма. Маленькими кроками ми прийдемо до того, що в кожного буде свій адвокат, до якого можна буде звернутися з усіх юридичних питань. Щоб зменшити свої ризики і можливі витрати, про юриста слід згадувати, не коли почалася "пожежа" або вже все "згоріло".

Що входить до пакету послуг адвоката?

Усі адвокати надають правову допомогу на підставі договору. Це передбачено законодавством. Звісно може бути й одноразова консультація, проте з досвіду більшість з них завершуються довгостроковою співпрацею або в судах або поза судом. Ми надаємо зараз багато консалтингової допомоги, як от супроводження підприємницької діяльності, яка потребує юридичного втручання. Інколи ми складаємо документи, інколи відповідаємо на запити, інколи просто консультуємо, як краще чинити. В Україні часто змінюється законодавство і керівники хочуть розуміти, що це для них означає.

"Я завжди дивуюся, чому люди не шкодують коштів на ріелтора"

Як адвокат захищає інтереси приватної особи проти бізнесу?

Людина менш захищена порівняно з бізнесом. Наприклад, придбання житла. Я завжди дивуюся, чому люди не шкодують коштів на ріелтора. Це вважається у нас нормою – заплатити немаленькі гроші за посередництво. Але часто люди не розуміють за що відповідає ріелтор. Інколи люди помилково вважають, що ріелтори перевіряють юридичну чистоту  угоди. Але насправді це не так. Це не їхня відповідальність. І не потрібно в цю пастку потрапляти. У ріелтора є своя робота – це посередництво між покупцем і продавцем. Все інше – це ваші ризики. Це стосується і нотаріусів. У нотаріуса також є своя сфера уваги і відповідальності. Він перевіряє, чи дійсно ті люди, які зазначені в угоді, укладають її, чи дійсно їм належить майно тощо. Але нотаріус не займається захистом ваших прав як покупця.  Тому або ви самостійно берете на себе відповідальність або довіряєте це професіоналам. Це не обов’язково має бути адвокат, може бути людина з юридичною освітою, яка має практику і розуміється на цьому. Так само як лікарі є широкого профілю, але стоматолог не робитиме хірургічне втручання в черевній порожнині. Так само і в юристів є своя спеціалізація. Це не обов’язково лише один напрямок. Наприклад, сімейні, спадкові, цивільні справи може вести один адвокат. Це близькі справи. Якщо адвокат займається кримінальними справами, там є своя специфіка, тому зазвичай він займається лише ними. Інколи бувають поєднання, однак тоді слід розуміти, що тоді в них просто менше досвіду в цій сфері. Теж саме і з податками. Одна справа, коли ми консультуємо фізичних осіб, як декларувати, як рахувати соціальні пільги, як плати  податки з нерухомості. Тут немає проблеми. Це може зробити адвокат з сімейних справ. Якщо ж там якісь специфічні моменти: податки на репатріацію, інвестиційні податки тощо, то зрозуміло, що не завжди в нього може вистачати знань. Він може залучати колег і радитися з ними. Це не заборонено.

Марина Саєнко. Фото: Вища школа адвокатури

Де шукати адвоката?

Як обрати адвоката?

Адвоката слід вже мати на момент, коли ви подумали, що він вам потрібен. Коли у вас починається якась складна ситуація: перевірка, обшук, хтось подає на вас в суд – в цей момент шукати адвоката вже пізно. Тому що втрачено час, коли ви могли розробити стратегію. Ви вже знаходитеся в певних умовах, до яких ви могли не дійти, якби вам дали влучні поради. По-друге, така ситуація стрес для людини. А коли ми знаходимося в стресових умовах, в нас знижується рівень концентрації, можливості сприйняття і ухвалення раціональних рішень. Це може призвести до того, що ви в емоційному стані оберете не того адвоката, якого б обрали в спокійному стані. У нас є єдиний реєстр адвокатів України. Там є перелік усіх адвокатів, які мають право на заняття адвокатською діяльністю. До нам більшість клієнтів приходять за рекомендаціями колишніх клієнтів. Це найпоширеніший спосіб залучення клієнтів. Рекомендації – це один з аргументів, яким ви маєте керуватися при прийнятті рішень, чи це ваш адвокат. Може бути гарний фахівець, але просто не ваша людина. Адвокат має бути не лише розумним, але й комунікувати з клієнтом під час процесу, аби йому було комфортно.

Останні новини
"Про українців досі такої книги не було" — Марина Стародубська про свою книжку
"Про українців досі такої книги не було" — Марина Стародубська про свою книжку
8 обов’язкових щеплень і медогляд щороку — Лукашевич про здоров'я дітей
8 обов’язкових щеплень і медогляд щороку — Лукашевич про здоров'я дітей
Один рік виповнився Радіоточці від Суспільного Мовлення
Один рік виповнився Радіоточці від Суспільного Мовлення
Ціни на хліб можуть зрости у вересні на 20-30% ― Лариса Гук
Ціни на хліб можуть зрости у вересні на 20-30% ― Лариса Гук
 "До Києва вранці не долетіло нічого" — Шаманов про російську ракетно-дронову атаку
"До Києва вранці не долетіло нічого" — Шаманов про російську ракетно-дронову атаку
Новини по темі
8 обов’язкових щеплень і медогляд щороку — Лукашевич про здоров'я дітей
"Ігри нескорених" – це перш за все відновлення через спорт – ветеран ЗСУ Андрощук
Політично це буде черговий сигнал для Росії, що Індія вже точно не її друг – Ус про візит Моді до України
Майже півмільйона українців за 2,5 роки перейшли на українську мову – Капелюшник про рух "Єдині"
Стратегічно в німецько-українських відносинах нічого не змінюється – Мартинов про військову допомогу