Україні треба боротися за 7 "Патріотів", обіцяних Заходом — генерал Романенко

Україні треба боротися за 7 "Патріотів", обіцяних Заходом — генерал Романенко

Треба боротися за всі 7-м систем Patriot, обіцяних західними партнерами Україні, щоб ефективніше захищати вітчизняний повітряний простір, наголошує заступник начальника Генерального штабу ЗСУ в 2006-2010 роках Ігор Романенко. Коментуючи анонсований на саміті НАТО у Вашингтоні пакет різних систем ППО, генерал зауважив Українському Радіо, що наразі партнери обіцяють тільки 5 додаткових батарей Patriot. Одну від Німеччини Україна вже отримала. Однак, наголошує Романенко, щоб протистояти повітряним атакам росіян, які модернізують свої ракети, Україні вкрай важливо посилити свій захист тактичними засобами ППО (IRIS-T, NASAMS, Gepard, Skynex) і якомога швидше отримати сучасні винищувачі. "Ситуація суттєво поліпшиться, коли зайдуть винищувачі – F-16, Gripen і Mirage ", – додає Романенко. 

0:00 0:00
10
1x

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото: facebook/zelenskyy.official

Нам потрібні і F-16, і Gripen, і Mirage

На саміті НАТО партнери анонсували передачу Україні низки різних систем ППО (Patriot, NASAMS, HAWK, IRIS-T, ЗРК Gepard). Що з цієї номенклатури і з якою швидкістю надходитиме до України? І як загалом ви оцінюєте це рішення?

У заяві президента США Байдена йшлося про те, що буде поставлено 5 батарей Patriot різними країнами. І це, на жаль, із тих 7-ми, про які вже йде розмова протягом останнього пів року. Тобто це не нове, цим займалися. Одна батарея від Німеччини вже зайшла на територію України. Ще буде додатково 4-и, але треба боротися за 7-м, як було анонсовано. На перспективу – десятки тактичних засобів, які нам дуже потрібні, таких як IRIS-T, NASAMS, зенітно-артилерійська система Gepard. Хоча є більш сучасна Skynex від Німеччини. Gepard непоганий, але він все ж застарілий. Він успішно знищує, наприклад, "шахеди", тобто цілі, які йдуть на малих висотах. Тому треба працювати далі з нашими союзниками відносно передачі цих засобів. Вони нам вкрай потрібні. Ми бачимо, що ворог вдосконалює свої засоби повітряного нападу. Це показав останній удар 8-го числа по Охматдиту в Києві. Тобто вони удосконалили свої крилаті ракети повітряного базування. І щоб активно їм протидіяти, треба посилювати наші зенітні ракетні комплекси, зенітно-артилерійські, такі як Gepard і Skynex. А також заводити якомога швидше винищувачі покоління 4+. І не тільки F-16, а знімати американську заборону на захід шведських літаків Gripen. Ця програма здійснювалася ще з травня, але потім була зупинена, у зв'язку з позицією американців. Незважаючи на те, що непросте логістичне забезпечення різних типів літаків, але нам потрібні і F-16, і Gripen, який більш пристосований до наших умов експлуатації. І він більш сучасний, має ракету на 200 км. Це довше, ніж F-16. А також літаки Mirage. Американці ніяк не знайдуть нам 12 місць для навчання наших пілотів, із 1000 за рік. Але французький президент Макрон сказав, що 7 червня почалось навчання і до кінця року ці літаки будуть в Україні. Тобто в таких умовах треба послідовно працювати з нашими союзниками і нарощувати свої спроможності з протиповітряної, протиракетної оборони.

Боєприпасів і снарядів під зенітні артилерійські системи багато не буває

Очевидно, що окрім самих систем, нам потрібно також говорити і про ракети до них. Адже ми пам'ятаємо, що в нас був період, коли Збройні сили України відчували їх дефіцит. Яка ситуація зараз?

Боєприпасів і снарядів під зенітні артилерійські системи багато не буває, їх завжди не вистачає. Ви ж бачите, як інтенсивно ворог проводить свої повітряні удари по об'єктах на територію нашої держави. І була пауза на пів року, коли не постачалося нам озброєння. Тому треба міняти ситуацію, причому треба вийти на новий рівень забезпечення, в першу чергу, від американців. Тобто постачання військової допомоги повинно бути швидким, в широкому спектрі та сучасної зброї. Тільки це, плюс наше домашнє завдання відносно мобілізації, допоможе змінити ситуацію на фронті й дозволить Силам оборони України перехопити стратегічну ініціативу. Як відомо, ворог з кінця минулого року проводить свою стратегічну наступальну операцію. І перше наше завдання – зупинити це просування. Друге – знищити якомога більше війська, озброєння і техніки. І третє – формувати за рахунок цього резерви для подальших деокупаційних дій.

Росіяни модернізуються свої засоби повітряного нападу

Цей дефіцит ракет, який виник у ЗСУ, пов'язаний тільки з проблемами у США, де протягом пів року не могли затвердити відповідний пакет допомоги Україні, чи це загалом проблеми з військово-промисловим комплексом Сполучених Штатів та інших країн? І що відомо про російські зусилля у виготовленні ракет, наскільки їм заважають чи не заважають санкції?

Тут два питання. Перше. На жаль, не вистачало нам ракет і до цієї "американської паузи" на пів року. Тому тут треба збільшувати і кількість засобів, і різноманітність для того, щоб система протиповітряної протиракетної оборони була стійка. Це стосується виробництва, безумовно. І американці, і інші наші союзники збільшують виробництво, але поки не задовольняють потребу.

Щодо Росії. Вона випускає і зенітно-ракетні комплекси, і ракети тощо. У них виникли проблеми, але незважаючи на це, вони займаються, наприклад, модернізацією. Тобто ті ракети, які завдавали удари 8 липня і пізніше, це вже були модернізовані крилаті ракети повітряного базування Х-101, і морського базування "Калібр". Це означає, що ці ракети несуть, наприклад, теплові пастки і випускають їх перед тим, як підходити до цілі. Вони на ракеті несуть засоби радіоелектронного подавлення. Вони встановили новий висотомір на цих ракетах і знизили рівень польоту до мінімуму. А це призводить до того, що важко виявляти, супроводжувати і знищувати такого штибу цілі. Тому. У нас є додаток "єППО", треба його встановити собі на телефон і знімати. Коли йдуть такі засоби, два кліки і ця інформація буде скидатися на найближчі підрозділи протиповітряної оборони. І це буде дуже велика допомога. Тому що цілі, які йдуть на малій висоті, дуже важко виявляти, супроводжувати і знищувати. А ворог за рахунок такої модернізації підвищив ефективність застосування. Якщо раніше по крилатих ракетах у нас була ефективність знищення 0,8-0,9, то зараз ми бачимо це призвело до зниження дій наших засобів зі знищення таких модернізованих крилатих ракет ворога.

                 Ігор Романенко. Фото: УНІАН

 Треба боротися за 7 батарей Patriot 

Питання щодо термінів поставок. Яка у вас інформація стосовно того, коли реально  до нас надійдуть ці обіцяні десятки систем?

Відносно батарей Patriot, SAMP/T. Ці 5 із 7-ми будуть, я думаю, у цьому році. Але ж треба  боротися не за 5, а за всі 7. Ракети вже надходять. Із кінця весни американці й союзники почали комплектувати і постачати ці ракети. Не в тій кількості, яка б забезпечила нашу потребу, але ситуація покращується. Відносно нових тактичних засобів, то початок цього процесу буде до кінця цього року. Але головна частина поставок, найімовірніше, відбудеться 2025 року.

Ситуація поліпшиться, коли зайдуть винищувачі – F-16, Gripen і Mirage

Як реагує на вдосконалення росіянами своїх ракет військово-промисловий комплекс наших західних партнерів? Наскільки їхні комплекси можна налаштувати до нових викликів в процесі експлуатації, чи їх теж треба модернізувати, щоб збивати ракети на малій висоті? І скільки це може забрати часу?

Із таких комплексів є французька локаційна система виявлення і спостереження. Вона ефективна. Одна така система вже у Силах оборони України, іншу ми замовили у французів. Але ж 2-і ці системи не вирішать питання в цілому. Ситуація суттєво поліпшиться, коли зайдуть винищувачі – F-16, Gripen і Mirage. Але щоб вся система була ефективна, треба заводити шведські літаки дальнього радіолокаційного виявлення і управління. До речі, в Польщі теж є 2-а таких літаки, і треба працювати з поляками відносно спільної системи. Хоча там теж є свої перепони і гальмування. Ці літаки виявляють не тільки повітряні цілі, але наземні і морські. Їх буде да. Але якщо працювати з поляками, то тут сформується така система розвідки і управління, яка буде корисна не тільки для системи протиповітряної оборони України, а й в цілому для країн НАТО. Передусім, держав Балтії, Польщі, Румунії. 

Чи дійдуть поляки до того, щоб допомагати захищати наш повітряний простір і збивати російські ракети, які летять напрямку Польщі?

Поляки готові це робити спільно з українцями. Технічно-воєнні підходи напрацьовані. Гальмують ці процеси в першу чергу американці. Тому треба спільно долати цей супротив і ми реалізуємо спільні дії з протиповітряної-протиракетної оборони з поляками.