Трамп в уявленні республіканців є жертвою — американіст про наслідки замаху для виборів

Трамп в уявленні республіканців є жертвою — американіст про наслідки замаху для виборів

Замах на Дональда Трампа потенційно може вплинути на поміркованих республіканців, які раніше не готові були підтримувати цього кандидата у президенти США, констатує в ефірі Українського Радіо голова "Інституту Американістики", аналітик "Інтерньюз-Україна" Владислав Фарапонов. Ці республіканці можуть тепер розглядати Трампа як жертву і відповідно у них не залишиться іншого вибору, ніж голосувати за нього. Інший варіант не зрозуміють їхні друзі, колеги, якщо ми говоримо про консерваторів. До того ж замах на Трампа стався у штаті Пенсильванія. А це один із небагатьох штатів, де щоразу на президентських виборах точиться запекла боротьба між республіканцями і демократами. І цей інцидент теж може додати зрештою голосів Трампу.

0:00 0:00
10
1x

Охорона прикриває Дональда Трампа під час передвиборчого мітингу в штаті Пенсильванія, США, 13 липня 2024 року. Фото: AP/Gene J. Puskar

Штат Пенсильванія має вирішальне значення для обох кандидатів 

Наскільки цю історію можна вважати непересічною для американських виборчих процесів?

Звісно, це непересічна історія, коли кандидата в президенти по суті намагаються вбити, тому що це все ж таки замах на життя. Стріляли в голову, і це була відкрита місцевість. Дональд Трамп любить передвиборчі мітинги зі своїми ж прихильниками, тобто лояльною аудиторією. Це відбувається у багатьох штатах, які називаються так званими або battleground-штатами, або штатами, що "хитаються" під час президентських виборів. Це ті штати, які вагаються і щоразу голосують за різних кандидатів. Тобто, це ті штати, які не підтримують постійно одну партію — чи республіканців, чи демократів. Відповідно штат Пенсильванія доволі цікавий, тому що за нього якраз і йтиме дуже запекла боротьба. У цьому штаті Трамп переміг на президентських виборах у 2016 році, але в 2020 році там переміг Джо Байден. Тож цей штат у 2024 році теж має вирішальне значення для обох кандидатів. Тому дуже логічно, що Трамп проводив мітинги, зокрема, вчора (13 липня) за американським часом якраз там. Тоді почули постріли, коли Трамп виступав із промовою. Трампа поранили у праве вухо, і після того, як секретна служба його підняла, тому що коли почули постріл, то всі лягли на землю, і відповідно після цього вже Трамп показався, і було видно по ньому, що дійсно є поранення. Життю Трампа нічого безпосередньо не загрожує.

"Це не поодинокий випадок для американської політики"

Для Сполучених Штатів це вже не перший випадок – замахи на президента чи кандидата у президенти цієї країни. Останній подібний випадок стався з Рональдом Рейганом 30 березня 1981 року. Тоді стрілок випустив 6 куль у його бік, одна з них потрапила в груди, але Рейган вижив. У 1968 році застрелили кандидата у президенти Роберта Кеннеді, а у 1972 році була спроба вбивства кандидата у президента США Джорджа Уоллеса. 1963 року вбили президента США Джона Кеннеді.

Цей випадок із Трампом більше нагадує летальний випадок із братом Джона Кеннеді — Робертом Кеннеді. Тому що тоді Кеннеді-молодший виграв демократичні праймеріз у Каліфорнії в червні 1968 року. І ситуація з Трампом дещо схожа саме по часу, коли це відбулося. Дійсно, були теж замахи і на президента Теодора Рузвельта, і на Рональда Рейгана, коли він був чинним президентом, і на Джеральда Форда. Тож це не поодинокий випадок для американської політики. Але в 21 столітті, окрім замаху на президента Буша-молодшого у Грузії, таких відомих випадків не було.

"У республіканців заявляють, що до замаху на Трампа призвела діяльність демократів"

Як на замах на Трампа будуть реагувати в штабі демократів, і чи вони зможуть використати цю подію?

Якщо говорити про демократів і республіканців, то уже зараз Демократична партія цілком логічно відреагувала на це. Президент Байден сказав, що він дійсно бажає Трампу одужання. Тобто нічого такого із політичного забарвлення не було озвучено, що насправді є дуже добре. Аналогічна реакція була й з українського боку. Я думаю, що такі слова підтримки важливі, тому що такі речі (замахи – ред.) неприпустимі. Щодо республіканців, то є відмінність у реакціях, зокрема прореспубліканських коментаторів у Сполучених Штатах, політиків і навіть тих, хто, можливо, буде у Трампа віцепрезидентом. І це важливий нюанс для розуміння, тому що за два дні стартує республіканська конвенція — урочистий з'їзд партії, на якому партія офіційно висуває кандидата в президенти і віцепрезиденти. І в республіканців ця конвенція трохи раніше, ніж у демократів, але ми не знаємо досі, хто буде у Трампа кандидатом у віцепрезиденти. Тобто це інтрига, яку Трамп хотів дотримати до останнього дня самої конвенції. Називаються різні імена, але зараз все звелося до двох імен — Марко Рубіо і Джеймс Девід Венс, який вже написав, що замах на Трампа – нібито справа рук демократів, що вони, якщо не безпосередньо причетні до цього, то принаймні їхня діяльність призвела до такого. Так само є заява від Такера Карлсона, який працював ведучим на консервативному каналі Fox News, який сказав, що діяльність демократів проти Трампа призвела до цього, тому що вони нібито довели звинувачення проти Трампа до суду, відповідно це ще одна спроба усунути конкурента. Така риторика не є припустимою, але все ж таки треба знати, що вона існує. 


Владислав Фарапонов. Фото: facebook.com/VladyslavFaraponov

Замороження внесків у президентську кампанію Байдена має більше символічний характер

Поговорімо про іншого кандидата у президент США Джо Байдена і про його шанси переобратися на другий термін. Не так давно відбулися дебати між ним та Дональдом Трампом. І далеко не всі демократи були задоволені їхнім результатом. У результаті частина спонсорів демократів заморозила свої внески. Зокрема, називалася сума в 90 мільйонів доларів. Наскільки це серйозна сума для виборчої кампанії Байдена?

При всій повазі до демократів і президента Байдена я не думаю, що 90 мільйонів доларів у виборчий рік є такою суттєвою сумою для президентської кампанії. Все ж таки це дуже мала сума. Так, для невеличкого містечка, аби організувати аналогічний з’їзд прихильників Байдена цього, цілком можливо, і вистачить. Але я не думаю, що можна говорити, що це суттєва сума, яка би реально вплинула на рішення Джо Байдена залишитися у перегонах чи ні. Це не та сума, якою могли би шантажувати Джо Байдена, щоб він лишався у перегонах чи ні.

А як рішення про замороження певних внесків можуть вплинути на рішення Байдена продовжувати кампанію?

Бажання або оголошення про намір заморозити деякі внески в президентську кампанію Байдена мають більше символічний характер. Тобто не спроба обмежити Байдена у суттєвих коштах. Це спроба надати політичний сигнал, сподіваючись на те, що Джо Байден цей сигнал раціонально і правильно прочитає. 

Вплив на перегони залежить від того, чи кампанія Трампа позиціонуватиме його як жертву 

А як вплине замах на Трампа?

Якщо говорити про те, як події проти Трампа вплинуть на перегони, то я не думаю, що це зараз суттєво вплине. Тому що у республіканців не було особливої альтернативи довгий час на праймеріз, адже всі конкуренти Трампа, зокрема Рон Десантіс і Ніккі Гейлі, доволі рано зійшли з дистанції і фактично немає інтриги, хто буде кандидатом від них. Але це потенційно може вплинути на тих республіканців, які не готові були підтримувати Трампа. Тобто це помірковані республіканці, які були готові підтримати Ніккі Гейлі та інших кандидатів, але після такого вони, можливо, ще більше побачать Трампа як жертву і відповідно зрозуміють, що якщо не зараз, то пізніше вже підтримати буде складно. Або принаймні не зрозуміють це їхні друзі, колеги, якщо ми говоримо про консерваторів. Якщо ми говоримо про те, як це вплине саме на активізацію республіканського електорату, то, звісно, це може потенційно вплинути, але це залежить від того, як кампанія Трампа себе поведе в цій ситуації, чи буде вона розмухувати цю історію і говорити, що Трамп знову став жертвою, тому треба його підтримати, або будуть якісь інші меседжі. Тобто багато залежить від того, як зараз до кінця літа кампанія Трампа буде активізовувати цю історію з замахом на колишнього президента.

 КОНТЕКСТ

Ввечері у суботу, 13 липня, коли Дональд Трамп виступав перед прихильниками в місті Батлер, штат Пенсильванія, по ньому було відкрито вогонь.

Трамп майже відразу схопився за праве вухо і пригнувся під трибуну. Його закрили собою співробітники Секретної служби, які потім вивели його зі сцени. Пізніше Трапм повідомив, що куля пробила верхню частину його правого вуха. Внаслідок стрілянини загинув один із глядачів, ще двоє поранені, повідомила Секретна служба.

20-річного стрільця убили, наразі мотиви замаху невідомі. За даними Секретної служби, він кілька разів вистрілив у бік сцени з даху за межами місця проведення мітингу. До розслідування того, що сталося, залучили ФБР, стрілянину розцінюють як замах на Трампа.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на замах на колишнього президента США Дональда Трампа. За словами Зеленського, "таке насильство не має виправдання й місця у світі". Зеленський висловив співчуття близьким жертви нападу, побажав Трампу якнайшвидшого одужання, а Америці "вийти з цього сильнішою".