Христина Соловій: Важливо вчасно випливти на поверхню, коли починаєш втрачати себе у стосунках

Христина Соловій: Важливо вчасно випливти на поверхню, коли починаєш втрачати себе у стосунках

Співачка Христина Соловій після інтриги й публікації фрагментів нової пісні "Камертон" у ТікТоці, нарешті презентувала композицію та кліп на неї. Трек є фінальним у третій частині альбому "Rosa Ventorum". Цією піснею артистка нагадує про те, що в будь-яких стосунках завжди варто обирати себе. 

В ефірі шоу "Вікенд нової музики" на Радіо Промінь Христина Соловій розповіла ведучій Ксенії Івась про ідею, закладену в пісню "Камертон", меседжі, які хоче донести слухачам, а також поділилася планами про вихід заключної частини альбому "Rosa Ventorum".

0:00 0:00
10
1x

Фото: Христина Соловій, пресслужба Христини Соловій

Своєю творчістю я розповідаю особисті історії, які певним чином відгукуються моїй аудиторії

Ти презентуєш пісню з минулого. Знаю, що до неї навіть торкався Мілош Єліч. Поділися, будь ласка, всіма деталями створення пісні "Камертон".

Я дуже хотіла, щоб "Камертон" увійшов до альбому "Любий друг", але мені дуже важко було дописати другий куплет. Іноді підсвідомість нам щось підказує, але на той момент я ще не прожила цей досвід, зі мною не трапилась ця історія. Своєю творчістю я розповідаю особисті історії, які певним чином відгукуються моїй аудиторії. Я не співаю чужих пісень, за винятком творчих колаборацій, тому мені важливо, щоб це все було максимально щиро. І от настав момент, коли я згадала про цю пісню — вона мені наснилася і я нарешті дописала другий куплет. А починали працювати ми над нею ще приблизно у 2018 році, записували струнні партії в Будинку Звукозапису Українського Радіо і якраз Мілош Єліч проводив цей запис. Дрімпоп звучання, яке зараз є у фінальній версії пісні, Павлу Литвиненку вдалося досягти завдяки тому, що він засемплував ці струнні. 

Як тривала робота над кліпом і які символи в нього закладали?

Основна ідея полягає в тому, щоб не розчинятися в стосунках, особливо якщо ти не почуваєшся в них собою. Якщо ти втрачаєш себе, — важливо вчасно випірнути на поверхню. Якою б ідеальною не була б картинка, яку хочеться прожити, але ти не почуваєшся в ній органічно, — треба виходити з цих стосунків, навіть якщо вони принесли тобі доволі багато щасливих моментів. 

Саме тому в кліпі ти перебуваєш під водою…

Так, я вважаю, що в кліпі немає зайвих кадрів. Кожен із них осмислений. Здебільшого режисурою займався мій відтепер артдиректор і режисер Дмитро Грушківський. Ми починали з ним співпрацю як із візажистом, але поступово він інтегрувався в мою команду і став для мене дуже важливою людиною. Тому ми відкинули всі запропоновані для цієї пісні режисерські ідеї й обрали свою. 

Як надовго ти можеш затримувати дихання?

Це було довше, ніж мене просили. Для зйомки треба було затримати дихання на кілька секунд, але я дуже люблю плавати й пірнати, тому для мене ця частина зйомок була найлегшою. До речі, під час зйомки цього кліпу я навчилася пірнати не затуляючи ніс.

Щоб побудувати здорові стосунки, важливо в першу чергу почуватися в них комфортно, а не намагатися задовольнити партнера в тій картинці, яку він собі про тебе створив

У пресрелізі написано, що в пісні "Камертон" є натяк на відому особистість. Це про Сергія Жадана?

Там є натяки, але я ніколи не вигадую якісь історії, я можу їх доповнювати сюжетними лініями, але переважно мені важливо розказати свою історію, яка б відгукнулась і мала б ще декілька прочитань. Це історія про ліричного героя, якого ми не бачимо у відео.

Цією піснею ти пробуєш із ним поговорити після стосунків, чи це більше розмова із собою?

У той період, коли я писала такі композиції, як "Fortepiano", "Хто, як не ти?", мені хотілося написати пісню про таку дівчину, яка розбиває серця і яка поводиться, як Дон Жуан у жіночій подобі. Історію, коли Дон Жуан зустрічає собі подібну, а вона розбиває йому серце. У мене потім дещо змінилось і в пісні я більше говорю за допомогою слів, символів і образів про нього і про його почуття. Та все ж, це пісня про розставання.

На останніх кадрах у кліпі ти говориш, що відмовляєшся грати роль. Чи доводилось тобі грати в стосунках?

У кожних стосунках ми якось проявляємо себе і вчимося знаходити баланс, щоб не віддзеркалювати партнера, щоб не підлаштовуватись під нього та залишатися собою. Я думаю, що в ідеальних стосунках цей баланс якраз витриманий і збережений. У мене на різних етапах і в різних стосунках, відповідно до мого дорослішання, це все було по-різному. Іноді, так, мені доводилося грати. Ми всі родом з дитинства і маємо певні дитячі травми, у кожного це пов'язано зі своїми особистими моментами й історіями. Для того, щоб побудувати здорові стосунки, важливо в першу чергу почуватися в них комфортно, а не намагатися задовольнити партнера в тій картинці, яку він собі про тебе створив.

Чи виникає у тебе запитання, чому люди губляться в стосунках, чи можна це передбачити?

Я, як творча людина, яка створює свої пісні переважно на основі якихось прожитих історій, і всі вони про стосунки з людьми, я схильна перебільшувати, ідеалізувати та розчаровуватися. І це такий замкнений цикл. Звісно ж, я для себе вже відзначила стани, в яких мені абсолютно комфортно і які я б не хотіла змінювати, але ось це зачаровування і розчарування — без цього ніяк. Це проблема очікувань, тому що загалом ми перебільшуємо феномен стосунків у парі й очікуємо, що хтось може бути відповідальним за наше щастя. Якщо ми самозалежні та вміємо будувати своє життя так, щоб бути щасливими навіть наодинці із собою, —  в здорових стосунках таких очікувань не буде. Але я не знаю, чи в когось були такі здорові стосунки.

Для тих хто стежить і чекає, на якому етапі твій альбом "Rosa Ventorum III"?

У "Rosa Ventorum III" увійдуть 4 треки, які вже вийшли, а також "Камертон". А нові пісні можна буде почути в платівці "Rosa Ventorum IV", яка вийде вже восени.

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь. 

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми. 

Останні новини
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Україні важливо бути в спільноті, яка формує інтелектуальне культурне поле Європи та світу – Володимир Шейко
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Промінь рекомендує: Скажи щось погане з треком "Bad son(g)"
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Олександр Калінченко: Настав час для глибинних змін зсередини — в армії, волонтерстві й державі
Музика для душевного катарсису: Світлий видав трек "Згорай"
Музика для душевного катарсису: Світлий видав трек "Згорай"
Новини по темі
Реструктуризація, зниження ставки і часткове списання – Крамаренко про ключові пункти перемовин із кредиторами
Музика для душевного катарсису: Світлий видав трек "Згорай"
Українські премʼєри 28 червня - 5 липня: KOLA, Kozak System, Cheev, Kalush, Yaktak, IRYN, Krechet
"Схід України був обеззброєний" – Порхун про звільнення Донбасу в 2014 році
Знайдіть семпл коня: Lipatova видала сольний сингл "Сум’яття"