Для стимулювання читання виокремили 2 групи. Олександра Коваль про закон про сертифікати та субсидії книгарням

Для стимулювання читання виокремили 2 групи. Олександра Коваль про закон про сертифікати та субсидії книгарням

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження. Документ передбачає надання книгарням держсубсидій, що компенсуватимуть їм орендну плату за приміщення. А громадянам України, які досягли 18-річного віку, державної допомоги на придбання книг. Цього року  українці, котрі у 2024 році досягнули 18-річчя, одержуватимуть сертифікат у "Дії" на 902 гривні на віртуальні електронні картки. І цю ж допомогу надаватимуть при народженні дитини — одному з батьків протягом року з дня народження. Докладніше про це розповіла в ефірі Радіо Культура виконувачка обов'язків директорки Українського інституту книги Олександра Коваль.

0:00 0:00
10
1x

Олександра Коваль. Фото: womo.ua

Сертифікати на придбання, оплату культурних товарів і послуг існують в кількох європейських країнах

Розкажіть про цей закон, у чому його суть?

Насамперед, я хочу сказати про те, що Український інститут книги ще давно, в 2020 році, працював над Стратегією розвитку читання, яка згодом, у 2023 році, була прийнята, як державна стратегія. Ми закладали туди такий стимулюючий засіб для збільшення кількості читачів, як сертифікати. Це не наш винахід. 7. Вони дуже добре себе зарекомендували. Зокрема, вони завжди показують, що левова частка цих сертифікатів витрачається людьми саме на придбання книжок. І ми вирішили, що в Україні, де досить поганий рівень читання, також варто цей стимулюючий засіб використовувати. І, на щастя, нам вдалося переконати в цьому Верховну Раду. Ці сертифікати були внесені, як механізм, до Стратегії розвитку читання, відповідно, потрапили до законопроєктів. І ось ми вже маємо закон, підписаний президентом. Він ще не опублікований. Але тільки-но він буде опублікований, одразу набуде чинності. Сподіваюся, це відбудеться якнайшвидше.

Дві групи

Отже, для стимулювання читання ми виокремили дві групи, які демонстрували спад читання. Перша група – це батьки новонароджених, які б привчали дітей до читання з колиски і друга група – це 14-річні. В цьому віці завжди відбувається спад зацікавленості читанням. Але з технічних причин не було можливості надавати цю допомогу 14-річним, тому вона призначена для 18-річних громадян України. Тобто, в цьому році, і ще якийсь певний час після цього року, допомогою зможуть скористатися всі громадяни України, які у 2024 році досягнули 18-річчя, зареєструвалися в "Дії" та відкрили віртуальну електронну карту. На цю карту і будуть переказані кошти в розмірі 902 гривні, що становить 30% прожиткового мінімуму на 1 січня 2024 року. Тобто не всі зможуть їх отримати. Я приходжу з добрими новинами для 18-річних громадян України. Всі інші цим не скористаються. Навіть без врахування війни, держава, звісно, не може забезпечити цим всіх громадян. Тому вона обирає цільову групу.

Сукупно 372 мільйони гривень на книжки

Коли вперше були впроваджені книжкові сертифікати, сайти деяких книгарень просто "лягли" від навантаження. І це показало, що люди  готові витрачати гроші на книжки. Тобто, це абсолютно дієвий механізм для заохочення читання і книгорозповсюдження. Видавництвам також є допомога з цього закону?

Люди отримають сукупно 372 мільйони гривень на книжки. І всі вони можуть бути витрачені винятково на книжки українською мовою українських видавництв. Тобто ці кошти значною мірою перейдуть саме до видавців. І ще до книготорговців. Але в основному – це і є підтримка для видавців. Люди отримають книги і задоволення, а кошти підуть до видавців.

Головне, щоб це було видано українськими видавцями, українською мовою і внесене до нашого каталогу "Книжки на ринку"

Як допомогти 18-річним обрати книжки? Можливо, потрібен якийсь довідничок-порадничок із певними рекомендаціями, на які книжки звернути увагу? Чи є така необхідність, на вашу думку?

Вся краса і демократичність цієї програми в тому, що люди можуть обирати те, що їх цікавить. Тому що кожен довідничок, кожен порадничок тут же викликає масу запитань. Приміром, а як ваші знайомі чи родичі потрапили до цього порадничка? Чому ви рекомендуєте саме їх, а не точно такі ж, але ще кращі книжки? Ми – країна людей, яких усі підозрюють в усьому. Даючи вільний вибір, ми даємо вільну волю вільним людям! Ми маємо чудовий інструмент, яким треба і можна скористатися. Це – каталог "Книжки на ринку". Туди внесені абсолютно всі книжки, які в даний момент є в українських книгарнях і на сайтах українських видавництв. З цього і можна вибирати. Як і просто з асортименту будь-якої книгарні чи видавництва. Все, що подобається. В законі не сказано, що 18-річні мають купувати тільки книжки для young adult – молодих дорослих. Будь що! Головне, щоб це було видано українськими видавцями, українською мовою і внесене до нашого каталогу "Книжки на ринку". Є ще одне застереження: купувати можна буде не у всіх розповсюджувачів. До розповсюджувачів ми відносимо і видавців, і книжкову торгівлю. Купити можна буде тільки у тих, які виконали певні умови і були включені до офіційного списку розповсюджувачів, з яким можна буде ознайомитися.

Останні новини
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
"Без волі Джо Байдена замінити кандидата від Демократичної партії не можливо" — аналітик про післясмак дебатів у США
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
Конституція України відповідає європейським стандартам, які є сьогодні у ЄС — Заєць
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
8 тисяч гривень за гектар, роздача насіння і добрив – Висоцький про допомогу аграріям
Промінь рекомендує: Микола Серпень із треком "Їхати"
Промінь рекомендує: Микола Серпень із треком "Їхати"
Всяка музяка: Гурт "Квіткіс" видав збірку кращих пісень "Хіть"
Всяка музяка: Гурт "Квіткіс" видав збірку кращих пісень "Хіть"
Новини по темі
Проєкт "Читальня": по 14 настільних ігор і 80 книг у 161-му пункті незламності
"Видано 5203 житлових сертифікати на понад 9 млрд гривень", – Шуляк про компенсацію за зруйноване житло
Олена Шуляк про розширення "єВідновлення", доступність "єОселі" та 1713 житлових сертифікатів
"Книжковий ринок України під час війни встояв" — Марʼяна Савка
Євгенія Подобна: "Комусь "рубильник адекватності" ввімкнули ракети"