Овочі і фрукти подешевшають, яйця і олія здорожчають, а ціна на хліб буде стабільною — Пендзин

Овочі і фрукти подешевшають, яйця і олія здорожчають, а ціна на хліб буде стабільною — Пендзин

Літо — це період зниження цін на харчі. Відтак незабаром овочі і фрукти точно будуть дешевшати, констатує в ефірі Українського Радіо експерт "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин. Водночас він наголошує, що ціни на яйця та олію поки нижчі, ніж торік, але вони зростуть, коли українські виробники отримають можливість безперебійного експорту до Європи. Пендзин також зауважує, що ціни на масові сорти хліба залишаться на стабільному рівні, оскільки це соціально важливий продукт. Тому українцям не варто боятися здорожчання на 20-30%.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Суспільне Дніпро

Ціни на яйця та олію поки нижчі, ніж торік, але вони зростуть

— Яка ситуація із цінами на споживчому ринку нині?

— По відчуттю на сьогодні якихось карколомних змін в ціновій ситуації не було, причому всі господині, які ходять по магазинах, підтверджують, що є такі види харчів, які набагато дешевші, ніж було рік тому, наприклад, яйця, олія, цукор, борошно. Вони є нашою експортною продукцією, яка активно завжди їхала в Європу. Блокування кордонів, яке дуже довго було, призвело до того, що весь обсяг виробленої продукції (і те, що завжди забезпечував внутрішній ринок, і те, що забезпечувало експортні постачання), опинилися всередині країни. Відтак якщо пропозиція набагато перевищує попит, то ціна спадає, але це дуже сильно вдаряє по кишені виробника. Я абсолютно впевнений, що виробник сьогодні виробляє цю продукцію на рівні собівартості, а може, навіть дешевше, очікуючи, що питання із постачанням продукції в Європу до деякої міри буде вирішено. Це означає, що олія і яйця можуть подорожчати.

Вартість хліба залишатиметься на стабільному рівні

— Вочевидь, на нас може чекати досить істотне підвищення ціни на хліб. Президент "Всеукраїнської асоціації пекарів" Юрій Дученко в ефірі Українського Радіо зазначив, що ціна на хліб може підскочити до 30%. А які ваші прогнози стосовно хліба і хлібобулочних виробів?

— В мене є абсолютно своя чітка позиція з цього приводу. Ціна на хліб жодним чином так не виросте, щоби люди жодним чином не хвилювалися з цього приводу. По-перше, об'єктивних причин для того, щоби так росла ціна, немає. З 1 червня електрична енергія для непобутового споживача в ціні суттєво не змінилася. Щодо відключень, про які говорять як основу для майбутнього подорожчання, згадаймо зиму 2022-2023 років і перше відчуття блекаутів. За цей час ціна на хліб не виросла. Тож чому, ця складова має привести до росту цін на 30%, коли на сьогодні відключення є менш частими, підприємства повністю забезпечені всіма необхідними альтернативними джерелами й частина цих підприємств взагалі належать до критичної інфраструктури й не відключаються?

Ціна на хліб масових сортів достатньо активно моніториться зі сторони держави. І виробники хліба це прекрасно знають. Історично на сьогоднішній момент у нас немає державного регулювання на соціально значущі продукти харчування. Ми просто маємо розуміти, що держава завжди підставить плече й завжди введе державне регулювання. І наші хлібопекарі це прекрасно знають. Ще один момент, який також є, чому власне забезпечується незростання цін на масові сорти хліба, полягає в тому, що в структурі виробництва хлібзаводу по асортименту продукції є дуже багато різних складових, де хліб масових сортів займає далеко не головну кількість. Там є і тістечка, і торти, і преміум випічка, і печиво. По цих виробах ніхто не відстежує так жорстко собівартість, і тому торти могли значно зрости в ціні.

— Тобто саме за рахунок цієї категорії товарів виробника хліба компенсують? Тобто ціна на хліб може залишатися приблизно на однаковому рівні, але за рахунок тортів, тістечок, які зростають?

— Так. Хліб і буде залишатися, тому що це є соціально значуща річ, тим більше в період війни. Ба більше, "Київхліб" отримав необхідне бронювання своїх працівників, тож питання з відсутністю робочих рук на цьому підприємстві не стоїть. Електроенергія для них сильно не зросла, тому що вони і так брали по ринку. Ціна на зерно не виросла. Держкомстат оприлюднив вчора дані за минулий місяць у показниках "травень до травня", і сьогодні борошно коштує дешевше, ніж рік тому. То з якого дива ми побачимо з вами ріст цін на хліб в 10-20%?

"Є нестача кадрів та проблеми з логістикою, це впливає на ціну ягід з Півдня"

— Чому цього сезону полуниця і черешня є дорогими?

— Треба трошки почекати, коли почне надходити на наші полиці полуниця з відкритого ґрунту з нашої території, з Київщини. Вона ще доспіває. Зараз на Київщину ягоди їдуть з інших регіонів — з Закарпаття, Херсонщини, Миколаївщини, Одещини, і там насправді є проблеми з логістикою. Різко зменшилася загальна кількість транспорту, який їде і може довести через проблеми з мобілізацією. Тобто важко знайти водіїв. І якщо вже великі мережі заправних станцій ще місяць тому активно почали оголошувати конкурси на заміщення вакантних посад водіїв для жінок, це вже перша ознака того, що дійсно ситуація є достатньо складною. Тому є питання економічного бронювання. Мова йде про те, що не є критично важливим для економіки з точки зору воєнних дій. І якщо дійсно підприємець буде вважати, що працівник потрібен, то 20 тисяч гривень воєнного збору буде абсолютно легально убезпечувати його працівника на місяць.

"Є очікування зменшення загального обсягу виробництва аграрної продукції в 2024 році"

— Чи бачите ви підстави для здорожчання продуктів влітку і восени?

— Традиційно, літо — це період зниження ціни на продукти харчування. Овочі і фрукти точно будуть знижуватися в ціні, як тільки почне надходити продукція з закритого ґрунту з нашої території. Тому ця частинка нашого продовольчого кошика, однозначно, буде дешевшати. Щодо молока і м'яса, за рік вони виросли в середньому на 5-7%. Я думаю, що приблизно така сама тенденція буде зберігатися. Але дуже багато буде залежати від погодних умов і від того, що ми будемо бачити за результатами врожаю 2024 року. У 2023 році були прогнози мінус 8%. В реальності ми отримали плюс 7%. Це попередньо до 2022 року. Цього року ми менше посіяли. І є певні проблеми, пов'язані з аграрним виробництвом в зоні бойових дій, поливних площ тощо. Є очікування зменшення загального обсягу виробництва аграрної продукції. Втім Україна — це велика аграрна країна, яка має дуже великий обсяг експорту. Тобто точно ми себе прогодуємо. Щоб ні в кого не було сумнівів, що буде дефіцит продовольства і треба вже сьогодні бігти в магазини щось купляти. Якщо буде щось зменшуватися, буде зменшуватися експортний потенціал. Уряд чітко моніторить ситуацію. Ми бачимо динаміку, коли встановлюють і знімають квоти на експорт тих чи інших видів аграрної продукції. Тобто в постійному контакті з профільними асоціаціями виробників аграрної продукції уряд встановлює той режим роботи ринку, щоб в першу чергу задовольнити внутрішній попит.

— Як ймовірне підвищення податків вплине на збільшення цін?

— Якщо введуть акциз, то ціни на тютюн та алкоголь точно зростуть. Коли ми з вами говоримо про акциз на пальне, якщо Верховна Рада його введе і проголосує, це приблизно 1-1,5 гривні на літрі. Але не можна сказати, що це надзвичайно суттєво вдарить по собівартості продукції й призведе до різкого зростання цін в магазинах.

Останні новини
Вічні пошуки чогось припинені: Angelina Bukovska випустила сингл "Заплутане волосся"
Вічні пошуки чогось припинені: Angelina Bukovska випустила сингл "Заплутане волосся"
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Ніколи не відчувала упередженого ставлення через стать ― артилеристка Світлана Куриленко
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Магія соцмереж: Німецький дует Schrotthagen та Alina Pash випустили трек Full Moon
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Володимир Пасяка (Faine Misto): Файні Люди цінують момент і мають бажання отримати від фестивалю всі можливі емоції
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
Трансляція реальності в музику: гурт Джозерс видав альбом "Прокляття двадцятих"
Новини по темі
В Україні на одного пенсіонера припадає менше одного працюючого — Пендзин
"Запит військових враховано". Держоператор тилу про новий каталог продуктів харчування ЗСУ
Повторна заморозка продуктів заборонена законодавством ― Басюк
Картопля до 30 грн, цибуля, морква, яйця подешевшали, м'ясо дорожчатиме. Експерт про ціни
"Польські фермери — заручники гібридної війни РФ". Хоменко про блокаду кордону