LAUD: Я думаю про локальний успіх в Україні, але завжди мав мрію й про світову славу

LAUD: Я думаю про локальний успіх в Україні, але завжди мав мрію й про світову славу

Влад Каращук народився в сім'ї професійних музикантів, тож ще змалечку знав, який шлях обере у житті. З дитинства він грав на гітарі, а згодом був учасником популярних дитячих вокальних конкурсів, серед яких "Крок до зірок, "Чорноморські ігри", Дитяче Євробачення та багато інших. Сценічне ім'я LAUD артист отримав у 2017 році, коли почав співпрацювати з лейблом Enjoy Records та продюсером Джамали — Ігорем Тарнопольським. З початком повномасштабного вторгнення виконавець припинив співпрацю з продюсером, а днями випустив свій новий альбом "Пробудження".

В ефірі шоу "Вікенд нової музики" LAUD розповів ведучій Ксенії Івась про новий період у своєму творчому житті та чим надихався, коли створював альбом "Пробудження".

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба LAUD 

"Пробудження" — це про масштаб і про те, що кожен з нас пробудився 

Ти видав альбом "Пробудження". Розкажи про нього, що саме отримали слухачі?

Вони отримали третю повноцінну платівку від артиста LAUD. Це мій новий період у творчості та житті. Я дуже радий поділитися новими музичними історіями, які дуже відрізняються від того, що було в моїй творчості раніше.

Які історії ти розповідаєш у своїх піснях?

Здебільшого романтичні, але тут є концепція — це пробудження. Альбом розпочинається з незвичного інтро з моїм колишнім продюсером. Це перший у моїй кар'єрі концептуальний альбом і в ньому від початку й до кінця розвивається ось така цікава історія. 

До речі, цікаво, ти в піснях згадуєш свого експродюсера. Чи не занадто багато уваги ти йому приділяєш?

Я теж про це думав. Насправді альбом мав називатися трохи по-іншому. Спершу я думав орієнтуватися на тему продюсера в розумінні того, що таке продюсер для України — це та людина, яка бере тебе під контракт, забирає у тебе пісні та псевдонім. Я хотів донести до людей концепцію, що така продюсерська історія, як в Україні і пострадянських країнах, вже застаріла. І я хотів протистояти цьому в новому альбомі, тому й планував назвати його по-іншому. Але потім зрозумів, що не хочу концентруватися на цій темі, тому що це моя особиста історія і не хочеться їй приділяти багато уваги. "Пробудження" — це про масштаб і про те, що кожен з нас пробудився. І не лише українці  —  війни тривають не лише в Україні, а й в усьому світі. Тож мій меседж про те, що треба бути свідомими.

Ти згадав про Enjoy Records. Твоя історія з ними вже закінчилася, але ніби не вистачає якоїсь крапки. Цим альбомом ти поставив крапку?

Так, насправді поставив крапку вже давно. Крім юридичних і судових питань в цій історії нас більше нічого не пов'язує. Якщо говорити про трек з Машею Кондратенко — це відвертий дис на продюсерів і наш особистий біль. Коли ми зустрілися, то зрозуміли, що нам хочеться про це розказати в такій кумедній і сатиричній формі. 

Я виріс із сенсів деяких своїх пісень — для мене це вже щось старе

Альбомом "Пробудження" ти щось комусь намагаєшся довести?

Цим альбомом я точно не орієнтуюсь на те,  щоб комусь щось показати. Під час закритого прослуховування цього альбому я дивився на реакцію людей в залі і тільки тоді зрозумів, що було зроблено колосальну роботу. Це зовсім інший рівень, ніж мої попередні роботи, адже я брав участь у всіх процесах. Коли люди сидять слухають твої пісні й кайфують, ти розумієш, що не даремно  якийсь період ти недосипав ночей, писав ці тексти, тобі не приходили думки, ти лаявся сам із собою, влаштовував брейншторми з командою. А потім цей альбом чують люди  і це дуже круто.

Чому на обкладинці альбому ти в скафандрі, що це за символ?

Перше, що я подумав про "Пробудження" — це "Інтерстеллар", вихід зі стандартної реальності. Я зрозумів, що по суті космонавт — це я, який постійно відкриває нові простори. Тобто музичні експерименти — це як нові всесвіти та нові галактики і я той астронавт, який плаває на космічному кораблі і постійно знаходить щось нове. Коли я подумав про космонавта, то зрозумів, що за всю мою творчу діяльність дуже багато було коментарів про те, що я ніби співак з іншої країни, що у мене акцент і для багатьох людей моя манера співу й досі незвична. Тому я подумав, може я й космонавт, який прилетів сюди і каже: "Давайте робити українську музику на західну манеру". 

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Твій альбом називається "Пробудження". Що із цим альбомом прокинулося всередині особисто тебе? Якого LAUDа ми отримали після пробудження?

Отримали версію 4.0. Насправді всередині мене все змінилося після початку повномасштабного вторгнення. Наступний етап був, коли я зрозумів, що період старих пісень ніби минув. Композиціям, які досі качають на моїх концертах, вже по 5-7 років. І тоді я усвідомив, що треба створювати щось нове — багато нових пісень та історій, на які чекають люди. Я виріс із сенсів деяких своїх пісень —  для мене це вже щось старе. Ми говорили з тими, хто вже слухав альбом, що деякі композиції схожі на модернізовані версії моїх старих треків. Наприклад, нова пісня "Не чекай" для мене за своїм вайбом чимось схожа на "Вигадав", але вона більш глибока і зріла. Взагалі весь матеріал став більш зрілим: тексти, процес запису.

Ти вважаєш, що пробудив уже весь свій потенціал у собі, чи можливо у тебе є якісь приховані таланти, про які ми не знаємо?

100% не увесь! Насправді в цей альбом мала увійти ще мінімум одна пісня, але ми хотіли швидше закінчити альбом. А ще я відчував, що вона сюди вже ніби не підходить. Я точно ще не увесь потенціал розкрив і розумію, що попереду ще багато експериментів і роботи над собою.

LAUD  — це лише музикант і артист, чи, можливо, у тебе є бажання відкрити себе і в іншій сфері?

Я взагалі хотів би відкривати для себе щось нове. Останнім часом я почав цікавитися модою, у мене навіть було в планах створити свою колекцію. Я зрозумів, що музична індустрія підкріплює інші сфери життя. Ось, наприклад,  людину підкріплює її стиль музики, зовнішній вигляд: що вона носить, як вона це робить і як себе подає. Я усвідомив, що все у житті дуже пов'язане між собою. Протягом останніх кількох років я наповнився різною енергією і розумію, що саме це я й висловив у останньому альбомі.

Яким артистом ти прагнеш бути — локальним українським, чи у тебе амбіції світової зірки?

Точно світової. Нещодавно ми говорили з моїм менеджером про те, що для мене найцікавіший концерт, який я слухав, — це був 2007 рік і тоді ми з батьком дивилися на великому екрані виступ Justin Timberlake у Madison Square Garden. Мабуть, це один з його найвідоміших концертів,  коли він зробив альбом з хітами "What Goes Around… Comes Around", "Cry Me A River". Я дивився цей концерт і розумів, що це той рівень, якого хочеться прагнути. Тому час від часу я про це думаю. Звісно, в першу чергу я думаю про локальний успіх в Україні, але завжди мав мрію й про світову славу.

Чи не полишиш ти спроби, щоб перемогти в Нацвідборі, аби представляти Україну на пісенному конкурсі "Євробачення"?

Думаю, ще одна спроба станеться, але не цього року, а вже наступного. Чому ні?
 

Редакторка текстової версії — Олена Кірста

Відеоверсії ексклюзивних інтерв'ю з артистами дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.