НСЗУ оплатила на 159 млрд гривень медичних послуг для українців — голова НСЗУ Наталія Гусак

НСЗУ оплатила на 159 млрд гривень медичних послуг для українців — голова НСЗУ Наталія Гусак

В 2024 році Національна служба здоровʼя України закупила в рамках Програми медичних гарантій медичних послуг, які надаватимуться українцям безкоштовно, на 159 млрд гривень, розповіла в ефірі Українського Радіо голова Національної служби здоров'я України Наталія Гусак. За її словами, в Програму входить весь спектр медичних послуг від "первинки", ургентних випадків, пологів, неонатальної медицини до трансплантації органів та стовбурових клітин. Також цього року до пакету безкоштовних послуг вперше ввійшло й штучне запліднення.

Наразі ж НСЗУ працює над удосконаленням фінансування медичних послуг, аби тариф міг покривати всі витрати медичних закладів. 

Крім того, як додала Гусак, серед українців стали популярними чекапи здоровʼя: в 2024 році звернення до сімейних лікарів за профілактичними консультаціями лідирують одразу після звернень "через кашель".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Facebook сторінка Наталії Гусак

В 2024 році вперше зʼявилась безкоштовна послуга штучного запліднення

Програма медичних гарантій  це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Скористатися ним може кожен громадянин України, а також особи, статус яких прирівняно до громадянства. Нагадайте, будь ласка, що необхідно, щоб отримати доступ до безоплатних медичних послуг?

Так, НСЗУ закуповує для українців весь спектр медичних послуг, починаючи від первинної медичної допомоги, екстреної — це карети швидкої, які в ургентному стані довозять українців до медичного закладу, та спеціалізованої медичної допомоги і реабілітації. 

Кожному українцю необхідно памʼятати, що ви маєте право обрати свого сімейного лікаря або терапевта чи педіатра для того, щоб отримувати повний спектр послуг первинної медичної допомоги. Для цього необхідно укласти декларацію із сімейним лікарем. Якщо вам необхідна спеціалізована медична допомога, то лікуючий лікар або сімейний лікар надає електронне направлення на ту медичну послугу, яка необхідна пацієнту, зокрема й на послугу на реабілітації в стаціонарних, чи в амбулаторних випадках. Якщо ж в українця стається інфаркт, інсульт, травма внаслідок військових обстрілів, це вже ургентний випадок — тут карета швидкої медичної допомоги довезе в лікарню по маршруту, який законтрактований на відповідну послугу. Безкоштовно, бо за це теж заплатила НСЗУ. Весь спектр послуг, який надається при такій допомозі, теж оплачений. Крім того, ми закуповуємо послуги пологів, неонатальної допомоги, онкоскринінгів. 

Загалом цього року ми закуповуємо таких послуг на 159 млрд гривень. В тому числі, сюди входять й кошти, які ми сплачуємо за трансплантацію органів або стовбурових клітин й також нова послуга, яка з'явилася в 2024 році, — це послуга штучного запліднення. 

Ця послуга також безкоштовна?

Так, вона безкоштовна для тих осіб, які визначені медичною комісією, яка дала направлення для того, щоб отримати цю послугу в закладах, законтрактованих з НСЗУ.

В 2025 році залишається безкоштовний доступ до лікування онкології

Що зміниться у 2025 році?

Ми завчасно почали готуватися до змін у 2025-му, тому що коли ми закуповуємо послуги, ми виставляємо певні вимоги до медичних закладів, які стосуються, наприклад, наявності необхідних кадрів, спеціалізації працівників, медичного обладнання, обсягу відповідної медичної допомоги. Тому вперше в цьому році ми почали оприлюднювати такі вимоги до надавачів для того, щоб вони могли готуватися до контрактування у 2025 році.

Якщо говорити про наші плани, то суттєво обсяг допомоги, яку ми будемо закуповувати, не зміниться, але будуть певні уточнення. До прикладу, ми дещо змінимо підходи до закупівлі послуг первинної медичної допомоги, тому що ми хочемо обʼєднати декілька напрямків допомоги. Зараз, наприклад, є окрема послуга супроводу та лікування пацієнтів з туберкульозом на первинному рівні, яка ввійде в первинну медичну допомогу. Також буде актуальною стара послуга супроводу та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинці. В 2025 році для сімейних лікарів це стане звичною послугою. Окремо в 2025 році ми дещо уточнимо щодо пакетів онкоскринінгу для того, щоб вони запрацювали більш ефективно. Для нас важливий зворотній звʼязок від пацієнтів, тому що ми спостерігаємо, що, наприклад, багато жінок роблять мамографію, але потім з результатами не потрапляють до онколога або сімейного лікаря. Також дещо уточнимо щодо послуг хірургії, тому що країна у війні завжди має достатньо багато складної травми. Ми б хотіли розвивати вартість таких послуг, тому що розуміємо, що наш тариф має повністю задовольняти заклади, які надають послугу.

Також ми будемо переглядати амбулаторний пакет, тобто похід до вузьких спеціалістів в поліклінічні відділення. Наразі ми сплачуємо за кожну консультацію, а хотіли би дещо змінити підхід, щоб більш раціонально використовувати кошти і одночасно покривати всі витрати. 

В 2025 році для українців залишиться доступ до лікування онко. Хіміотерапію ми також закуповуємо за окремими пакетами, як і онкогематологію, радіологічний напрямок. Проте тут ми ведемо більш детальний діалог з онкоцентрами, щоб вони максимально дотримувалися умов договору і щоб ця допомога була безоплатною, адже держава оплачує за неї величезні кошти. 

Вже 9 млн українців цьогоріч скористалися Програмою медичних гарантій 

Через війну змінилася кількість запитів на безоплатну допомогу? Адже значна кількість українців виїхала. 

Ні, адже допомоги потребують люди, які мають саме хронічні захворювання. Це здебільшого люди більш похилого віку і вони залишилися в країні. Ці люди потребують допомоги вже за результатом двох величезних викликів для нас — ковіду, коли вважалося небезпечним ходити до поліклініки, щоб провести чекап або піти до лікаря. Це сприяє зростанню хронічних захворювань. Також зростає психологічне навантаження під час війни, яке не сприяє покращенню здоровʼя українців. Сюди ж додаються навантаження, які стосуються травми війни. Війна не проходить без навантаження на медичну систему. Вже 9 млн українців цьогоріч скористалися Програмою медичних гарантій за різними напрямками. 

Після візитів через кашель лідирують профілактичні консультації

А як щодо планових щорічних аналізів. Чи справді люди почали свідомо дбати про своє здоровʼя та проходити огляди?

В 2024 році ми вперше ввели при здійсненні оплат за первинною медичною допомогою (а за чекапами в першу чергу слід звертатися до свого сімейного лікаря) такий індикатор, який оцінює, як працюють сімейні лікарі з пацієнтами з груп ризику — з діабетом, серцево-судинними захворюваннями. Така наша політика дещо змінила структуру надання первинної медичної допомоги. Якщо в минулому році профілактичні консультації посідали третє місце, то в 2024-му — йдуть одразу за зверненнями через кашель. Це може бути і вимірювання рівня цукру в крові, тиску, кардіограми, загальний аналіз крові. Через введення цього коефіцієнту сімейні лікарі почали частіше запрошувати своїх пацієнтів й це добре.