Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу

Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу

18 квітня у Чернігові завершили пошуково-рятувальну операцію після ракетної атаки росіян на місто 17 квітня. Наразі відомо про 18 загиблих та 78 постраждалих. На стаціонарному лікуванні перебуває 37 людей. Крім того, пошкоджено 24 будинки та 252 квартири. Для допомоги постраждалим відкрито Єдиний центр допомоги, який об'єднав організації, які надають грошову, юридичну та психологічну допомогу. Зокрема, чернігівці, які отримали травми під час ракетного удару, а також у кого внаслідок цього пошкоджено оселі, можуть розраховувати на грошову виплату у розмірі 3 тисячі гривень, яка надаватиметься протягом трьох місяців. Більше про наслідки ракетного удару розповіла в ефірі Українського Радіо редакторка Українське Радіо. Чернігів Юлія Найда.

0:00 0:00
10
1x

Розбитий будинок після ракетної атаки на Чернігів. Суспільне Чернігів

Кількість постраждалих

Як повідомив начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус, сьогодні, близько 9 ранку, пошуково-рятувальні роботи у Чернігові завершено. Втім продовжуються роботи з розбору завалів. Усього внаслідок вчорашньої ракетної атаки загинуло 18 осіб, 78 постраждали, серед них 4 дитини. Три особи були врятовані з-під завалів. За інформацією очільника області, на стаціонарному лікуванні перебувають 37 осіб. А за останньою інформацією від медичного директора Чернігівської міської лікарні №2 Валерія Якуніна відомо, що вчора і сьогодні звернулося 26 людей. Сьогодні люди продовжують приходити до травмпункту, їм надають одразу допомогу, відправляють на амбулаторне лікування. Проте троє людей зараз перебуває в стаціонарі в стані середньої тяжкості.

Щодо обласної лікарні, меддиректор Валерій Чобітько зазначає, що всі люди, які надходили вчора, були з політравмами. 10 людей на тепер перебувають в стаціонарах, вони прооперовані, перебувають у важкому стані, проте стабілізовані. Ще дві людини перебувають в реанімації. Лікар каже, що динаміка позитивна, проте щодо стабілізації стану говорити ще зарано.

Допомога потерпілим 

Коли пролунали перші вибухи, спрацював обласний центр крові. Вони дали повідомлення, зокрема через Українське Радіо. Чернігів та Суспільне Чернігів зверталися до людей, щоб вони по можливості приходили здавати кров. Людей було багато, і десь близько першої години центр припинив приймати людей, тому що запаси були поповнені. Проте після другої години я сама побувала в центрі. Коли я приїхала туди, то приїжджали автобуси. Це були представники наших силових структур. Зокрема, представники Нацполіції, Патрульної поліції, Нацгвардії, Державної міграційної служби, ДСНС, а також медпрацівники Червоного Хреста та медпрацівники структури МВС. Всі вони приїхали здавати кров. І генеральна директорка Лілія Бузницька повідомила, що понад 300 людей вже здали кров. На сьогодні центр припинив приймання, адже запаси центру і запаси всіх лікарень області забезпечені компонентами. Тому вже розміщено повідомлення, що якщо хтось бажає прийти здати кров, то це варто робити вже з понеділка.

Товариство Червоного Хреста, окрім того, що роздавали людям гарячу їжу та плівку, щоб вони могли закрити вікна в будинках, які постраждали, також надавали психологічну допомогу. Сьогодні вони повідомили, що продовжують працювати. Люди звертаються, проте не за психологічною допомогою. Частіше йдеться про гарячі напої та їжу.

Вчора я побувала в наметовому містечку — це намети представників ДСНС, Червоного Хреста, поліції. Там працювали загони, які змінювали один одного, а також кінологічні служби МВС, ДСНС. Спеціальні собаки відпрацювали на 100%. Крім того, в наметовому містечку працювала поліція. Туди приходили люди, писали заяви про пошкоджене майно.

Пошкоджено 24 будинки та 252 квартири

Очільник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський повідомив, що вони готують місця, куди можна тимчасово переселити людей, а також де надаватимуть будь-яку допомогу в разі, якщо житло пошкоджено.

Люди кажуть, що у когось просто повилітало скло або віконні рами. Дехто каже, що в сусідів диван стирчить з вікна. Тобто пошкодження різного ступеня. Сьогодні поліція продовжує обхід по будинках, по квартирах, збирає інформацію та фіксує пошкодження. За інформацією поліції Чернігівської області від чернігівців надійшло понад 300 заяв про пошкоджене внаслідок ракетного удару майно. Правоохоронці провели 304 огляди квартир і 62 автівок, які постраждали внаслідок ракетного удару. Слідчі експерти продовжують працювати. За словами начальника міської військової адміністрації Дмитра Брижинського, пошкоджено 24 будинки, 252 квартири. Також зазнали руйнувань навчальний і медичний заклади. Вже вчора надвечір електропостачання та газопостачання були відновлені в тому районі.

Компенсація постраждалим та Єдиний центр допомоги 

Вчора відкрився Єдиний центр допомоги. Він об'єднав всі організації, які надають постраждалим грошову, юридичну та психологічну допомогу. Також тут збирають інформацію про потреби та відновлення житла. Сьогодні він працюватиме з другої години. В інші дні, як повідомив виконувач обов'язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако, центр буде працювати за часом робочого дня. Представники бізнесу, які також постраждали в Чернігові та зазнали матеріальних пошкоджень, а також люди, які потребують продовольчих товарів першої потреби теплого одягу, пледів, гігієнічних наборів, також можуть звертатися до цього Єдиного центру допомоги.

Чернігівці, які отримали травми під час ракетного удару росіян, та ті, у кого внаслідок цього пошкоджено оселі, можуть розраховувати і на грошову виплату у розмірі 3 тисячі гривень протягом трьох місяців. Для того, щоб отримати ці кошти, містяни повинні звернутися до Єдиного центру і написати заяву.

На прохання допомогти чернігівцям з ремонтом відгукнулися як міжнародні партнери, так і українські організації. Зокрема, організація "Добробат" погодилася встановити понад 500 вікон. Крім того, сьогодні працює польова кухня, яку організувала директорка Чернігівського навчального-реабілітаційного центру для дітей з особливими потребами Регіна Гусак. Польова кухня їхнього закладу працювала під час блокади Чернігова.