"В динаміці відновлення". Кореспондент про ситуацію в Харкові після нічних обстрілів

"В динаміці відновлення". Кореспондент про ситуацію в Харкові після нічних обстрілів

Внаслідок ракетних ударів вночі 11 квітня постраждала критична інфраструктура Харкова та області. Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов написав у Telegram про щонайменше 10 російських ударів по інфраструктурі. І станом на момент публікації постраждалих не було. Інформація оновлюватиметься. Але вже фіксувалися перебої з електропостачанням.  Детальніше про ситуацію в Харкові розповів журналіст харківської регіональної редакції Українського Радіо Роман Кривко.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне: Сергій Болвінов / Facebook. Наслідки нічної атаки на Харків 6 квітня 2024

 

Розкажіть про ситуацію в місті, роботу електропостачання, інших комунікацій, метрополітену. Чи не з’явилося інформації про постраждалих?

Ні, такої інформації про поранених або загиблих немає. А щодо метрополітену, одразу скажу, що теза Ігоря Терехова щодо відновлення руху метрополітену про години змінилася на хвилини. О 12 годині з’явилася від нього інформація, що в найближчі хвилини почне працювати Харківський метрополітен. Щоправда, інтервали складатимуть 20 хвилин. Але харків’янам до таких інтервалів не звикати. Після обстрілів 22 березня, які були одними з наймасованіших, також після запуску метро інтервали складали саме такий час. Згодом поступово вони скоротилися до 10, а потім – до 7 хвилин.

Щодо ситуації з електроенергією. У мене, приміром, вже півтори години тому з’явилося світло. У частини харків’ян, які були відключені, також. Я ще раз спілкувався з речником "Харківобленерго" Володимиром Скічком, і він повідомив, що обмеження діють на тому ж рівні, що й зранку. Всі територіальні об’єкти, які надають соціальні послуги, їх в Харкові 12: реабілітаційні заклади; заклади для дітей, які опинилися в небезпечних умовах; заклади для людей без житла і тих, хто вийшов з місць позбавлення волі, але не має де жити – всі ці центри працюють. Так само, як і медичні заклади. Вони автоматично переходять на роботу за рахунок генераторів. Відповідно, персонал цього не помічає. Місто має понад 800 генераторів і запас палива. Є і дизельне пальне, і бензин для того, щоб всі ці установи працювали. І вони працюють.

Наскільки масштабною була сьогоднішня атака, порівняно з попередніми обстрілами, адже чи не щодня країна-окупант б’є по Харкову і Харківщині?

Головне, це відсутність, принаймні на зараз, інформації про поранених і загиблих. На жаль, трапляються ситуації, коли після обстрілів або уніфікованими планеруючими боєприпасами, які російська армія почала застосовувати по Харкову, або тими ж ракетами С-300, є жертви серед цивільного населення. Є розбиті будинки, пошкоджені об’єкти як критичної інфраструктури, так і соціальної сфери. Тобто зараз ситуація – в динаміці відновлення. Хоча є інформація від очільника Харківської обласної військової адміністрації, що близько 240 тисяч абонентів нині без світла. Але, зважаючи на те, що електрика відновлюється, будемо вважати, що наразі ситуація не є критичною. І можливо, ми будемо зі світлом в найближчі години.