Шейх Мурат Сулейманов: "Рамадан – благословенний місяць для всіх мусульман"

Шейх Мурат Сулейманов: "Рамадан – благословенний місяць для всіх мусульман"

Рамадан – благословенний місяць для всіх мусульман, наголосив в ефірі Радіо Культура муфтій Духовного управління мусульман України "Умма" Шейх Мурат Сулейманов. І зауважив: "Чи тримає людина піст, знає тільки Всевишній. Тому це поклоніння дуже важливе, це як школа богобоязливості, коли людина себе виховує".

0:00 0:00
10
1x

Шейх Мурат Сулейманов і Єлизавета Цареградська у студії Радіо Культура

Благословенний місяць для всіх мусульман


— Рамадан – піст, якого дотримуються мусульмани раз на рік. Цей місяць обрамлений святами. У мусульман немає такої кількості свят, як у християн. Розкажіть, що передує місяцю Рамадан, і що відбувається після цього місяця?

У мусульман два свята. Перше свято – це Ураза-байрам. Після завершення місяця Рамадан, коли ми тримаємо піст. І друге свято – це Курбан-байрам, коли мусульмани всього світу завершають паломництво. Є день, який називається Курбан-байрам, який святкують всі мусульмани.

— Скільки триває місяць Рамадан і як визначаються його дати?

Рамадан – це благословенний місяць для всіх мусульман. Це – 9 місяць місячного календаря. Особливість місячного календаря в тому, що кожного року він на 10 днів відходить назад. Тобто немає однієї дати, одного дня щороку. Кожен рік дата відходить назад. Коли я починав тримати свій перший Рамадан, мені було тоді 7 років, і це було в лютому 1997 року. Зараз для людей літнього віку легко тримати піст, адже влітку день дуже довгий.

— Тому що тривалість посту залежить від заходу і сходу сонця?

Так. Ми починаємо піст з того часу, коли зранку сходить сонце. Зараз це відбувається о 4:30. закінчуємо ми піст, коли сонце сідає. Під час посту ми не можемо ні їсти, ні пити. Також не бажано сваритися, брехати і робити інші погані речі. А після заходу сонця ми можемо вживати будь-яку їжу – рибу, м'ясо, молоко. Немає жодних обмежень до настання вранішньої молитви, коли сонце починає сходити.

Школа богобоязливості, коли людина себе виховує

— У чому сенс посту?

Насправді, коли ми кажемо про піст, можемо побачити в Корані, що піст тримали не тільки мусульмани, а й християни, іудеї і люди, які жили до них. І про це Всевишній сказав. Основна мета посту – бути богобоязливим. Тому що я відмовляюся від їжі та води. Але ми повинні розуміти, що інші поклоніння, які ми робимо, як сказав Всевишній, "ви робите для себе". Ми молимося, ми даємо милостиню. Але ці поклоніння люди бачать. А піст ніхто не бачить, і ніхто про нього не знає, крім Всевишнього. Ми бачимо, як, приміром, людина молиться. Адже вона приходить до мечеті, або молиться в своєму домі. Це ми бачимо. А піст побачити неможливо. Чи тримає ця людина піст, знає тільки Всевишній. Тому це поклоніння дуже важливе. Це як школа богобоязливості, коли людина себе виховує.

Особливість місяця Рамадан в тому, що ми можемо всі разом зібратися. І не лише своєю родиною, а родинами. Збирається ціла спільнота, і ми всі відчуваємо, що є підтримка, є єдність, і є сила. Ти для себе обираєш все більше вільного часу. Ти розумієш, що у тебе є 29 або 30 днів місяця Рамадан. Тобто у тебе є можливість, щоб ти, як вірянин, духовно взяв для себе силу. Тому що місяць Рамадан – це як духовна зарядка.

— Кому дозволяється не тримати піст? Я насамперед маю на увазі війну і ті складні випробування, які проходять зараз наші захисники і захисниці. Чи зобов’язані вони, будучі на передовій, тримати піст?

Є категорія людей, яким не обов’язково тримати піст. Коли ми говоримо про цю необов’язковість, маємо на увазі кілька положень. Звісно, для військових є пом’якшення. Якщо вони на нулі, якщо вони безпосередньо на фронті, вони виконують завдання, або є обстріл, і якщо при цьому вони відчувають, що без їжі вони слабші, вони можуть порушити піст і не тримати його. Але обов’язково після закінчення Рамадану, ті дні, які вони пропустили, будуть їхнім "боргом" до наступного Рамадану. Можна буде потримати піст в інші дні, й бажано це зробити до наступного Рамадану. Але якщо військовий в тилу, і немає прямої загрози, звичайно, йому бажано тримати піст. Але є мусульмани, які навіть на нулі тримають піст. Тому що насправді піст дає додаткову силу. Коли ти тримаєш піст, ти в поклонінні. Ти відчуваєш те, що тобі Всевишній ще більше буде допомагати. Насправді місяць Рамадан – це місяць надії. У людини, яка тримає піст, є надія. І це надія насамперед на Перемогу. Більшість наших друзів-мусульман, з якими ми постійно тримаємо зв'язок, без проблем дотримуються посту. Вони самі цього хочуть. Але у них є можливість в певних складних ситуаціях не тримати піст. Також можуть не тримати піст вагітні, діти або люди, які хворіють на такі хвороби, як приміром, цукровий діабет. Вони не тримають піст, але у них є своєрідний відкуп – якщо є можливість, нагодувати 60 людей.