163 тисячі адмінпроваджень за рік ― адвокатка про випадки домашнього насильства

163 тисячі адмінпроваджень за рік ― адвокатка про випадки домашнього насильства

Понад 163 тисячі адміністративних матеріалів було порушено за минулий рік в Україні за вчинення домашнього насильства, зростає також число кримінальних проваджень. Це констатувала в ефірі Українського Радіо віцепрезидентка ГО "Ла Страда-Україна", адвокатка Марина Легенька. Рекордну кількість випадків домашнього насильства зафіксував тим часом Аналітично-ситуаційний центр МВС України. Водночас Марина Легенька зазначає, що не все так погано. Адже є дві сторони цього явища. З одного боку, вплив війни, але з іншого ― "є посилення спроможності усіх суб’єктів реагування та підвищення обізнаності громадян стосовно домашнього насильства".

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

 

 Не все так погано

― В Україні зростає кількість випадків домашнього насильства, як свідчать дані Аналітично-ситуаційного центру МВС. Рекордну кількість нових справ зафіксували у січні цього року. Із чим це пов'язано?

Справді, кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства на сьогодні має тенденцію до зростання. Але не все так погано. Потрібно розуміти, що ми маємо дві сторони цього явища. З одного боку, це вплив повномасштабної війни, загострення економічної та соціальної ситуації, але з іншого боку ― ми маємо посилення спроможності усіх суб’єктів реагування та підвищення обізнаності громадян стосовно домашнього насильства. Органи Національної поліції на сьогодні приділяють дуже потужну увагу запобіганню та протидії домашньому насильству, тому такі випадки є більш ідентифікованими, їм приділяється більша увага й, відповідно, посилюється реагування на них. Такий об’єктивний стан справ.

― Чому відбувається домашнє насильство? Які можна виокремити очевидні та неочевидні причини?

У першу чергу йдеться про соціальний та економічний стан нашого населення. Тому що домашнє насильство почало відбуватись у сім’ях, де воно раніше не відбувалося, зокрема, це можуть бути і сім’ї внутрішньо переміщених осіб, і будь-хто, хто зазнав впливу війни. Адже зростає рівень агресії у суспільстві, люди змушені проживати в абсолютно інших умовах, не маючи іноді належних можливостей щодо забезпечення економічного стану своєї сім’ї. Це ті чинники, які є каталізаторами вчинення домашнього насильства. Вони жодним чином не виправдовують домашнє насильство, але їхній вплив дуже відчутний. Те ж саме стосується і вчинення домашнього насильства по відношенню до дітей. Бачимо тенденцію, коли до нас дедалі більше звертається дітей, які ідентифікують вчинення домашнього насильства стосовно себе. Через фактори, які я зазначила, ми маємо підвищений рівень агресії у суспільстві, зокрема у сім'ях. Це очевидний чинник. А чинник неочевидний ― це зміни до законодавства, ратифікація Стамбульської конвенції, зміна спроможностей, у тому числі й громадян, до ідентифікації насильства, поява розуміння, куди звертатися, і посилене реагування правоохоронних органів. Ми порівнюємо статистику із 2022 роком, коли почалося повномасштабне вторгнення РФ. Тоді протягом кількох місяців ми спостерігали практично нульову кількість звернень щодо випадків домашнього насильства. Тому що і органи державної влади, і наші громадяни й громадянки змушені були переключитися на більш нагальні потреби, які стосувалися виживання. Отже, якщо порівнювати ці два роки, то бачимо велике зростання кількості звернень. Але повторюся ― це не лише тому, що зростає вчинення домашнього насильства, а й тому, що зростає ідентифікація таких випадків.

Чи є географічна прив’язка?

― Чи мають прояви домашнього насильства географічну прив’язку?

Якщо ми говоримо про кількість звернень, то потрібно пам’ятати про вплив повномасштабної війни. Буду говорити про звернення, які надходять до ГО "Ла Страда-Україна" на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації. Тут можна говорити про розріз, в тому числі, територіальний. Ми маємо зовсім невелику частку звернень з Херсонської та Запорізької областей, але це не тому, що ці області найменш потерпають від випадків домашнього насильства, а тому, що дуже велика кількість людей виїхала із цих областей і не завжди є змога звернутися, бо є нагальніші потреби. Якщо говорити про регіони, з яких найчастіше звертаються, то це Київ, Київська область, Львів, Львівська область, там дуже зросла кількість звернень, це Дніпро та область, а також Харківська область. Це ті регіони, з яких ми отримуємо найбільшу кількість звернень.

Марина Легенька. Фото: ФБ-сторінка Maryna Legenka

Статистика

― Яке покарання передбачено за вчинення домашнього насильства? Чи часто такі справи доходять до суду, а винні отримують вироки?

За вчинення домашнього насильства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Усе залежить від ситуації. Треба розуміти, що особа, яка вчинила таке насильство, обов’язково має понести відповідальність. Якщо говорити про кількість адміністративних правопорушень, то за минулий рік було складено понад 163 тисячі адміністративних матеріалів. Зростає також кількість кримінальних проваджень. Коли ми говоримо про адміністративну відповідальність, то маємо на увазі випадок, який є не систематичним, тобто він учинений вперше або вдруге і не завдав шкоди та відповідних наслідків для потерпілої особи. Тоді поліція має скласти адміністративні матеріали, і суд справді може притягнути таку особу до адміністративної відповідальності. Однак коли особа вчинила домашнє насильство вже втретє, це вже має систематичний характер, є відповідні наслідки, тоді говоримо про кримінальну відповідальність. При цьому потрібно пам’ятати, що будь-яке фізичне насильство, якщо воно призвело до фізичних ушкоджень, це завжди кримінальна відповідальність, відповідно до ступеня тілесних ушкоджень. І якщо ми говоримо про таку форму, як сексуальне домашнє насильство, це завжди кримінально каране діяння. Чи це дії сексуального характеру, не пов’язані з проникненням, чи це зґвалтування ― завжди йдеться про кримінальну відповідальність, незважаючи на те, перебувають особи у шлюбі чи ні. Сексуальне насильство, на жаль, дуже часто трапляється саме між партнерами.