Як оформити статус учасника бойових дій. Розповідає правозахисниця

Як оформити статус учасника бойових дій. Розповідає правозахисниця

Статус УБД надається військовослужбовцям, які брали безпосередню участь у зоні бойових дій і виконували бойові завдання. Також такий статус може надаватися добровольцям, які в період з 24 лютого по 25 березня 2022 року – протягом першого місяця вторгнення – разом з військовими формуваннями брали участь в захисті держави. Навіть якщо один день особа по суті виконувала бойові завдання, вона має право на цей статус. Про це в ефірі Українського Радіо розповіла юристка ГО "Правозахисного центру для військовослужбовців "Принцип" Анна Пашкіна. Як правильно оформити статус учасника бойових дій, які потрібно підготувати документи та коли запрацює цифровий варіант, який полегшить отримання статусу УБД – далі в програмі.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: golos.com.ua

Закони та постанови щодо статусу УБД

Які закони регулюють надання статусу УБД (учасник бойових дій – ред.)? 

Їх основних два. Перший – Закон України "Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту". Безпосередньо він встановлює такий статус. І інший нормативно-правовий акт – постанова Кабміну №413 – встановлює порядок надання цього статусу. 

Коли вносяться зміни в законодавство, то вони вносяться або відповідно в закон, або є зміни до постанови. Постанова №413 уже трошки видозмінилася за багато років – це і нові статуси, і АТО, і ООС, і після повномасштабного вторгнення, це і зміни щодо добровольців. Тобто всі зміни до порядків вносяться саме в цю постанову. 

Що дає посвідчення учасника бойових дій

Перелік пільг перелічено в XII статті Закону України "Про статус ветеранів та гарантії їх соціального захисту". Це пільги на проїзд,  безоплатне житло для осіб, які його потребують, які не мають у власності житла, це можливість приватизувати землю декількох видів призначень (проте на воєнний стан ця пільга не працює поки). Пільги на освіту для учасника бойових дій та його дітей, безкоштовне зубопротезування, безоплатні ліки, безоплатний проїзд в громадському транспорті, проїзд раз на два роки безоплатно повністю залізничним транспортом чи літаком навіть, це також може бути 75% сплати за комунальні послуги, за квартплату. 

Хто має право отримати УБД

Якою є процедура отримання статусу учасника бойових дій? 

Після повномасштабного вторгнення статус УБД надається військовослужбовцям – це ЗСУ, Нацгвардія, СБУ, поліція, тощо  – які брали безпосередню участь у зоні бойових дій і виконували бойові завдання. Також такий статус може надаватися добровольцям, які в період з 24 лютого по 25 березня 2022 року – протягом першого місяця вторгнення – разом з військовими формуваннями брали участь в захисті держави. Основна відмінність після 24 лютого 2022 року в тому, що немає прив'язки до строку перебування в зоні бойових дій. Навіть якщо один день особа по суті виконувала бойові завдання, вона має право на цей статус. 

Як його отримати?

Для того, щоб його отримати, командир цієї особи має подати документи протягом 30 днів з дня виконання нею бойових завдань до відповідної комісії. Статуси надають спеціально уповноважені комісії, які створені при Міністерстві оборони, при МВС, при інших структурах. Комісії з розгляду і надання УБД після отримання документів протягом 30 днів мають ухвалити рішення про надання або про відмову у статусі. Це ідеальний варіант, як це мало би бути. Тобто 30 днів після того, як особа повернулася із зони бойових дій, командир подає документи, комісія за 30 днів ухвалює рішення про надання УБД. В ідеалі має бути максимум два місяці. Проте на практиці так не виходить. 

Інший варіант подачі на УБД – коли особа самостійно збирає документи, самостійно їх подає на комісію і комісія знову ж таки за 30 днів ухвалює це  рішення. 

І третій варіант – через територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. Коли військовослужбовець вже звільнений з військової служби – він, до прикладу, не встиг оформити УБД, будучи військовим чи його частина не подала – він самостійно збирає документи або йде до ТЦК, вони роблять запит на частину, збирають документи і подають на комісію.

Чому перший варіант є ідеальним, але на практиці так не відбувається?

Він є ідеальний, тому що так прописано в постанові №413 – це були нещодавні зміни, яким уповноважили командирів таким чином діяти. Чому це на практиці не відбувається? Є три проблеми. Перша – це те, що командири просто з певних причин не збирають документи, вони не подають їх, тому що є іноді інші, більш пріоритетні завдання. Плюс це паперовий документообіг, а це завжди довго: потрібно зробити довідку про безпосередню участь в бойових діях особи, потрібно її завірити, подати, зібрати інші документи, потім їх зробити в пакет, передати поштою на комісію, поки вона дійде, поки комісія отримає, поки вона розгляне – це довго і ці строки порушуються. Тобто врегулювання контролю за строками немає і плюс всі розуміють, що на практиці папери – це завжди довго.

Тема довіреної людини, яка могла би збирати документи. Чи існує такий механізм, щоби можна комусь було довірити цю роботу?

Так, можливо зібрати документи. В ідеалі цим мав би займатися командир. Якщо цим не займається командир – цим має займатися військовослужбовець самостійно. Зібрати документи можна, але в будь-якому разі військовослужбовець має самостійно ставити підпис, самостійно збирати документи. Ідеальна ситуація, коли він перебуває в окопі, а мама збирає за нього документи, подає – ні такого варіанту немає.

Анна Пашкіна. Фото з особистої ФБ-сторінки

Документи для оформлення УБД

Тобто на практиці частіше бійці самі збирають?

На практиці так. Потрібно розуміти, що командир це не самостійно робить. У нього є в будь-якому разі інші завдання і цим займається якась уповноважена особа в частині. Вона може бути одна, може бути їх декілька. За всіма військовослужбовцями вона не може встежити. Довідка про виконання завдань в зоні бойових дій формується однією особою. Тобто її ще потрібно дочекатися. Потім зібрати інші документи. Бо крім довідки потрібні також копія паспорту, копія ідентифікаційного коду, два фото, згода на обробку персональних даних від військовослужбовця. Якщо він в зоні бойових дій і не написав цю згоду, то його потрібно дочекатися, щоб він прийшов, надав згоду, заяву про надання статусу учасника бойових дій. Це такі ніби не складні папери, але вони все одно потребують збору, потребують фізичного підпису та фізичної присутності людини, яка це все буде робити. Тут проблема не в халатності командирів – що, мовляв, тут поганий командир, він не подав, а тут хороший командир, він подав і все дуже швидко відбулося. Ні, це системна проблема саме роботи з паперами.

З серпня 2023 року перелік документів на отримання УБД суттєво скорочено і завдяки цьому процес надання цього статусу пішов швидше. Зараз основний документ, по якому надається статус УБД – це саме довідка про безпосередню участь. За даними Міністерства оборони після серпня 2023 року, коли був скорочений цей перелік, статуси почали надаватися швидше, оперативніше і більшій кількості людей.

Затягування отримання УБД є

Чи ще очікують люди з 2022 року на статус УБД чи вже немає таких тривалих черг?

З початку роботи громадської організації "Принцип" з 2023 року ми отримали дуже велику кількість звернень від військовослужбовців, від родин військовослужбовців про те, що їм не вдається оформити УБД. Це було ще до зміни переліку документів. Це і після того триває. І насправді це їх дуже розчаровує, бо вони сприймають статус учасника бойових дій, як заслугу, як відзначення державою їхнього вчинку. Коли їм не вдається оформити цей статус, коли держава ігнорує, затягує процес – то це демотивує. 

Військові частини подеколи не зацікавлені в тому, щоби допомогти бійцям в оформленні документів?

Так, є різні ситуації. Це може бути навіть просто конфлікт з командиром, це можуть бути якісь більш пріоритетні завдання у командира, йому просто ніколи займатися цим, це також дуже велика проблема рапортів або командир втомився від правової роботи. Наприклад, якщо військовослужбовець хоче самостійно зібрати документи, подати їх на УБД, він має з рапортом звернутися до командира і отримати довідку про безпосередню участь в бойових діях. Але, оскільки з рапортами в армії біда, вони можуть не прийматися, вони можуть не реєструватися, не дотримуються строки розгляду, вони можуть порватися і викинутися, і, відповідно, боєць не отримує цю довідку, боєць не може звернутися до комісії і отримати УБД. Рапорт може не прийматися з абсолютно різних причин. Це суттєво гальмує процес і демотивує.

Цифровізація спростить процеси

Практичні моменти, які можуть стосуватися процесу набуття статусу. Які труднощі можуть спіткати людину, яка прагне отримати цей статус? 

Основні проблеми – це неподання командиром самостійно кандидата на статус учасника бойових дій, це невидача довідки про безпосередню участь, якщо особа хоче самостійно подати. І, найгірше – недотримання строків і тримання у невідомості людини, яка подала документи або щодо якої їх подали і, відповідно, вона не розуміє, на якому етапі її документи, чи вони дійшли до комісії чи не дійшли до комісії. 

В травні 2023 року ми зрозуміли, що проблема саме в паперах, які потрібно візувати, відправляти, збирати, фізично друкувати, підписувати і так далі. Тоді обговорювалася ідея цифровізації цього всього процесу, тоді це виглядало, як щось дуже міфічне. Згодом Міністерство оборони, Міністерство ветеранів, Міністерства цифрової трансформації взялися за цю роботу, вони шукали рішення і ними було насправді пророблено дуже велику роботу. Обговорювалися дві можливі моделі – робити це через єдиний реєстр ветеранів, який вже існує або через єдиний реєстр військовослужбовців, військовозобов'язаних резервістів, якого поки немає. Але в будь-якому разі це важливий крок до суттєвого спрощення. 

Відхилення заяви щодо статусу УБД

Коли заяви відхиляються комісією і чи таке взагалі існує? 

Так, звичайно, є підстави для відмови. Це неповний пакет документів, це неправильно складені документи. Наприклад, потрібна довідка зразка додатку 6 постанови №413, а вона старого зразка – тоді комісія має право відмовити. Якщо ці відомості про особу або про її бойовий шлях хибні чи неправдиві – комісія має право відмовити. Чи, наприклад, навіть позбавити УБД можна, якщо особа вчинила кримінальний злочин або особливо тяжкий під час її участі в бойових діях, і це доведено судом, тоді також можуть відмовити в цьому.

Підставою відмови можуть бути недостовірні відомості бойового шляху, особа дійсно не була там або це взагалі не вона там була.

І якщо особа самостійно виявила бажання і написала заяву про позбавлення її статусу. 

Останні новини
Великодній кошик коштуватиме 1370 грн — Пендзин
Великодній кошик коштуватиме 1370 грн — Пендзин
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
Новини по темі
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
"Обов'язково контракт і виключно за згодою", – Шуляк про мобілізацію засуджених
"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості
Наведення ладу, але не повна заборона — експерти про обмеження роботи онлайн-казино