Програма медгарантій поповнена на 17 млрд грн і становитиме 159 млрд — Ляшко

Програма медгарантій поповнена на 17 млрд грн і становитиме 159 млрд — Ляшко

Програма медичних гарантій (ПМГ) на нинішній рік збільшена майже на 17 мільярдів гривень і становитиме 159 мільярдів гривень, передбачаючи 44 пакети медичних послуг. Про це повідомив сьогодні, 5 січня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко. Новим пакетом у ПМГ є, зокрема, допоміжні репродуктивні технології. "До цього ми тільки закуповували препарати, які можна було використовувати для таких технологій. І це можна було зробити лише в п'яти закладах охорони здоров'я. А сьогодні це окремий пакет у ПМГ", – відзначив Віктор Ляшко. І додав: завдяки цьому новому пакету можуть народитися як мінімум 10 тисяч українців.
 
 

0:00 0:00
10
1x

 Віктор Ляшко у студії Українського Радіо


"ПМГ на 2024 рік збільшена майже на 17 мільярдів гривень"

Програма медичних гарантій (ПМГ) на 2024 рік збільшена майже на 17 мільярдів гривень, розповів Віктор Ляшко. "Зараз вона буде становити 159 мільярдів гривень. ПМГ передбачає 44 пакети, із них – 3 нових. Звідки беруться кошти для Програми? Тут ми повинні бути вдячні нашим міжнародним партнерам і всім нашим дипломатам, які провели велику роботу для того, щоб ці кошти надходили до державного бюджету. Якщо ми розберемо наш бюджет, то кожна гривня з податків українського бізнесу йде на Сили безпеки і оборони. Вся інша сфера фінансується за допомогою позик, грантів та іншої міжнародної допомоги. Саме для Програми медичних гарантій є проєкт USAID – це американські платники податків допомагають нам утримати цю Програму. І ефективність її роботи, прозорість і результати аудитів, проведених міжнародними аудиторами, показали, що Програма працює прозоро й має певні успішні результати, навіть під час воєнних дій. Тому з'явилась можливість збільшити ПМГ на 17 мільярдів гривень. Я думаю, що ці кошти дозволять нам значно покращити рівень надання медичної допомоги і забезпеченості наших закладів охорони здоров'я, щоб ми могли закрити найбільш критичні види медичної допомоги. 

"Як мінімум 10 тисяч українців завдяки новому пакету можуть з'явитися"

Міністр охорони здоров'я України розповів докладніше про інновації у пакетах медпослуг, передбачених Програмою медичних гарантій на 2024 рік. Зокрема, Віктор Ляшко розповів про допоміжні репродуктивні технології (ДРТ). "Ми бачимо, що під час воєнного стану, під час стресових ситуацій, у нас все більша кількість пар, сімей, не можуть завагітніти звичайним фізіологічним способом. Тому тут на допомогу приходять інновації, які вже з'явились в медичній галузі. Допоміжні репродуктивні технології включають низку різних підходів, як можна за допомогою медичних технологій завагітніти і виносити дитину. Тому, реагуючи на ці виклики війни, ми зробили такий пакет у Програмі медичних гарантій. До цього ми тільки закуповували препарати, які можна було використовувати для допоміжних репродуктивних технологій. І це можна було зробити тільки в п'яти закладах охорони здоров'я. А сьогодні це окремий пакет у ПМГ. Найближчим часом усі заклади охорони здоров'я України, які мають можливість втілювати ДРТ і захочуть працювати з Програмою, будуть законтрактовані. І на сайті Національної служби здоров'я і Міністерства охорони здоров'я з'явиться вже перелік цих закладів, куди можуть звернутися люди, і з певними показаннями, коли це потрібно робити", – зазначив Віктор Ляшко. 

А скільки саме українських сімей зможуть скористатися таким пакетом Програми медичних гарантій в 2024 році? Відповідаючи на це запитання, глава МОЗ зауважив, що закладено ресурсів на 30 тисяч циклів. "Ми розуміємо, що це специфічна технологія і не всі цикли будуть успішними. Але ми розраховуємо, що як мінімум 10 тисяч українців завдяки цьому новому пакету можуть з'явитися у 2024 році, або дещо пізніше. Але процес запліднення може відбутися у 2024 році. Однак є домовленість із Міністерством фінансів, що в разі потреби будемо шукати ресурс, щоб поповнити саме цей пакет необхідним фінансуванням", – запевнив Віктор Ляшко.