Україна 2024 року виробить набагато більше мільйона дронів — Яковенко

Україна 2024 року виробить набагато більше мільйона дронів — Яковенко

Мільйон дронів власного виробництва для України – абсолютно реальні цифри, переконує співзасновник проєкту Drone.ua Валерій Яковенко. В ефірі Українського Радіо він зазначив, що "у нас напевно буде набагато більше, ніж мільйон дронів наступного року". Бо виготовлять мільйон лише FPV-дронів. А йдеться також про десятки тисяч дронів різного класу. Зокрема, про безпілотники, здатні працювати на дистанціях понад 100 кілометрів і не лише в повітрі. За словами Яковенка, зараз "Україна формує певну технологічну революцію" у сфері робототехніки. Тож "можемо говорити, що протягом наступного року ми 100% побачимо, як українське обладнання максимально локалізується, починаючи з найпростіших компонентів (корпусів, композитних матеріалів), і закінчуючи тепловізійними модулями, камерами та лінзами".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка Національної гвардії України

 Мільйон дронів – "абсолютно реальні цифри"

― Озвучена президентом Зеленським та міністром Камишіним цифра у мільйон дронів власного виробництва наступного року реальна? Потужності для цього в нас вже є чи будуть найближчим часом?

Україна зараз дуже активно використовує це обладнання. Воно фактично є певною смарт-зброєю, яка дозволяє максимально ефективно і точно вражати ворожі цілі. Якщо ми подивимося на кількість ворожого озброєння, що було знищено завдяки дронам за останні місяці, то побачимо, що переважна більшість – це результат роботи саме робототехніки. І я абсолютно підтримую потребу інвестувати й надалі у виробництво такого обладнання і кратно збільшувати його обсяги. 

Якщо ми говоримо про зазначену кількість, як потенційне виробництво українських дронів, то це абсолютно реальні цифри. Ці цифри близькі до реальності вже. Збільшувати виробництво потрібно ще, і ми дійсно можемо вийти на такий обсяг постачання обладнання, зробленого в Україні. Коли ми говоримо про інтенсивність використання такого обладнання, то треба розуміти, що один оператор за день може використати до 10 FPV-дронів. Таких операторів зараз в Україні найбільше в світі. Це десятки тисяч людей, що вже опанували нову безпекову професію оператора дрона. Тож ми говоримо дійсно про потенційно дуже високі цифри. І це абсолютно можливо зробити з урахуванням того, що вироблятися обладнання має саме в Україні. Бо лише це може забезпечити безпечність логістики і своєчасного постачання обладнання для виконання безпекової функції. 

― Про які саме дрони йдеться і яких найбільше зараз потребують наші військові? 

Хочу зазначити, що у нас напевно буде набагато більше, ніж мільйон дронів наступного року. Бо лише FPV-дронів буде виготовлено мільйон. Я впевнений в цьому. Якщо ж говорити про додаткові обсяги обладнання, яке необхідне, то це десятки тисяч дронів різного класу. Вони мають бути і такими, що працюють для розвідки на дистанціях понад 100 км, виконують ударну функцію. Вони мають розміщуватися як в повітрі, так і на землі, на воді і під водою. Це різноманітне робототехнічне обладнання, де Україна формує певну технологічну революцію. Бо ми воюємо не людьми, ми воюємо саме технологіями. І тут потрібно розвиватися і збільшуватися в кожному з сегментів, де можуть використовуватися роботи та дрони. Тож, їх кількість однозначно буде більшою, і вона включає в собі всі можливі напрямки використання обладнання. Нам потрібно бути ініціативними та інноваційними в абсолютно кожному напрямку.  Але найбільша кількість дронів, що були зазначені в цих інтерв'ю, – це FPV-дрони, як наймасовіший сегмент ринку зараз. І тут нам потрібні інженери для того, щоб їх створювати якомога більше. 

 Валерій Яковенко. Фото: Drone.ua

 "Вже є рекордні показники враження ворожих цілей FPV-дронами на дистанціях 18 км"

― Чи зможе FPV замінити артилерію? 

І так, і ні. Справа в тому, що арта може працювати на значно більших дистанціях, ніж можуть покрити FPV-дрони. FPV-дрони надефективно працюють у дистанціях до 5 км. Зараз українське обладнання виходить на формат його використання на дистанції 10-15 км, і вже є рекордні показники влучання враження ворожих цілей українцями на дистанціях 18 км. Це з використанням FPV-дронів. 

Щодо арти і новітніх зразків зброї, які зараз використовуються, то вони уражають цілі на значно більших відстанях. Тут потрібно порівнювати вже з безпілотним обладнанням, яке працює на дистанціях понад 100 км. І саме це зазначив у своїй заяві пан міністр (Олександр Камишін – ред.), коли говорив про тисячі дронів українського виробництва. Не FPV, а ті, що працюють на понад 100 км і навіть понад тисячу. 

Стосовно порівняння стандартного безпекового озброєння і FPV-дронів, то потрібно розуміти навіть базові цифри і ціни. Використання FPV-дрона дешевше, ніж навіть простого снаряда. Це можливість дійсно створювати економічну революцію. Бо зараз весь світ переходить до розуміння того, що так, як в Другу світову, війни не можуть вестися. Нам потрібно виходити на дуже зрозумілі формати використання власних ресурсів, і мова йде як про техніку, так і про людей. Ми не маємо в жодному вигляді піддавати небезпеці українських захисників. І для цього нам потрібно якомога більше безпілотного обладнання, яке дійсно іноді працює ефективніше, ніж класична зброя.

― Скільки коштує зробити ефективний дрон? 

Саме обладнання, "тушка", в 10-дюймовому форматі зараз в середньому вартує 500 доларів. Це вже та ціна, за якою дрон може постачатися для виконання безпекових функцій. Але вона може бути збільшена, якщо використовується якийсь специфічний тип радіозв'язку чи технології штучного інтелекту. В цьому випадку вартість пристрою становить від 1 до 1,5 тисячі доларів. Але в цій вартості не врахована бойова частина. Вона буває різна. Але в будь-якому випадку дрон з системою керування і бойовою частиною завжди буде дешевшим за снаряд.   Питання в тому, що обладнання також еволюціонує. І поряд з наймасовішим сегментом FPV-дронів, які дешеві і зараз використовуються, будуть з'являться і дуже розумні, специфічні пристрої. Вони будуть дорожчими, але їх можна використовувати в найглибших ділянках, щоб нищити ворога. Тож дійсно, якщо порівнювати вартість снаряду і дрона, то дрон дешевший.

"Наступного року ми 100% побачимо, як українське обладнання максимально локалізується"

― Наскільки ми автономні у виробництві дронів? Який відсоток комплектуючих зараз імпортується і чи можемо ми потенційно вийти на повний вітчизняний цикл? 

Безпековий ринок, який утворився, вже дозволяє сегментацію певних економічних підрозділів і різноманітних компаній, котрі вже починають виробляти локальну компонентну базу. Станом на зараз імпортна складова комплектуючих для дронів превалює. Але в той же момент постійно йде розвиток локальних виробництв компонентів як в Україні, так і на території країн, наближених до наших кордонів, руками українських інженерів. І зараз ми можемо говорити, що протягом наступного року ми 100% побачимо, як українське обладнання максимально локалізується, починаючи з найпростіших компонентів (корпусів, композитних матеріалів), і закінчуючи вже серйозними речами (тепловізійними модулями, камерами та лінзами). Для цього нам потрібно надалі залучати іноземних партнерів, інвестувати в розробки і створювати виробництва на території України. Бо в Україні є, хоч зараз і не вистачає, найбільша кількість інженерів у світі. 

"Дружнього РЕБу не існує"

― Яка зараз ситуація з розробкою і виробництвом засобів протидії ворожим безпілотникам?

Якщо порівняти те, що було до моменту повномасштабного вторгнення та зараз, то ми бачимо, що ворог втратив навіть мрію про те, щоб бути країною з найефективнішим РЕБом у світі. Україна тут дуже сильно наздогнала ворога, за деякими напрямками випередила. Вже існують жарти про те, що "дружнього РЕБу не існує" – настільки щільною є оборона України з точки зору використання обладнання проти ворожих дронів.