Попри війну Україні вдалося зберегти систему надання допомоги людям із ВІЛ – Лопатіна

Попри війну Україні вдалося зберегти систему надання допомоги людям із ВІЛ – Лопатіна

1 грудня відзначають Всесвітній День СНІДу. За оцінками ВООЗ та ЮНЕЙДС Україна посідає друге місце серед країн Східної Європи та Центральної Азії щодо кількості людей, які живуть із ВІЛ. 250 тисяч ВІЛ-інфіковані, третина не знає, що мають таке захворювання. Голова Представництва Фундації АнтиСНІД США в Україні Ярослава Лопатіна зазначила в ефірі Українського Радіо, що кожному хоча б раз на рік потрібно проходити тестування на ВІЛ. Воно безкоштовне, робиться швидко і є конфіденційним. Сімейний лікар медичного центру "100% Життя" Дмитро Скіргіко переконаний, що знання про ВІЛ рятують життя. І якщо людина має ВІЛ, то лікування безоплатне, доступне і безпечне. "Коли особа має не визначальне вірусне навантаження (кількість вірусу в одиниці крові після спеціального лікування така низька, що апарат його не ідентифікує-ред.), то вона є безпечною і для сексуальних партнерів, і під час прямого контакту з її кров'ю і іншими біологічними речовинами".

0:00 0:00
10
1x

Новий центр тестування на ВІЛ, сифіліс і гепатити у Києві. Фото: AHF Ukraine/Facebook

250 тисяч людей в Україні ВІЛ-інфіковані, третина не знає, що має таке захворювання 

Україна посідає друге місце серед країн Східної Європи та Центральної Азії щодо кількості людей, які живуть із ВІЛ. За оціночними даними (проводяться біоповедінкові дослідження, з'ясовується, скільки серед цих груп є людей з ВІЛ-інфекцією, потім з'ясовується кількість цих груп і виводиться формула) зараз в Україні проживає 250 тисяч людей з ВІЛ-інфекцією, розповідає Ярослава Лопатіна. Вважається, що третина людей досі не знає, що вони мають таке захворювання. "В нас епідемія концентрована. Більшість людей, що мають ВІЛ-інфекцію, відносяться до ключових та вразливих груп: ті, хто вживає наркотики ін'єкційним шляхом, чоловіки, які мають секс із чоловіками, люди, які займаються секс-бізнесом і ті, хто має багато сексуальних партнерів. Це не означає, що люди, які не відносяться до цих груп, не можуть мати ВІЛ-інфекції. І це важливо розуміти. Бо люди не хочуть себе відносити до цих груп. А можуть і знати про свій діагноз і приховувати це. Бо ці групи стигматизуються досі". 

Безкоштовне тестування на ВІЛ, гепатит В і С та сифіліс

Перший крок до виявлення діагнозу – тестування, нагадує Ярослава Лопатіна. Зараз активно використовують швидкі тести на 4 інфекції одночасно: ВІЛ, гепатит В і С та сифіліс, де результат буде відомий вже через 15 хв. Вони всі мають однакові шляхи передачі. Ці тести є в наявності. "Його можна здати у сімейного лікаря, в громадській організації, яка надає сервіси з ВІЛ тестування, в мобільній амбулаторії в Києві. Також відкрився Wellness Center в 5 клінічній лікарні по вулиці Відпочинковій 11 в Києві. Тут можна пройти тестування у вівторок, четвер і суботу безкоштовно до 20 вечора на ВІЛ-інфекцію, гепатити, сифіліс, гонорею, хламідіоз". Тестування на ВІЛ відбувається безкоштовно і конфіденційно. Тут людина не надає свої дані. Результати про ВІЛ повідомляються лише тому, хто їх проходив. І нікому іншому: членам сім'ї, партнеру, роботодавцю, тощо. Тому боятися тестування не потрібно. Якщо особа прийде до лікаря тестуватися, то це вже буде вважатися послугою, звертає увагу на цей нюанс Ярослава Лопатіна, і тут вже ця особа надає свої дані. Але при цьому це все ж таки залишається лікарською таємницею. "За програмою медичних гарантій у сімейного лікаря гарантоване тестування лише для представників ключових та уразливих груп раз на рік". 

Знання про ВІЛ рятують життя. Лікування безоплатне, доступне і безпечне

Дмитро Скіргіко: "Людям, які живуть із ВІЛ, треба пройти додаткові обстеження, щоби підтвердити цей діагноз. Бо буває як псевдопозитивний, так і псевдонегативний результат. І на це ми маємо додаткові тести та методи діагностики. Є таке поняття, як період вікна, тобто інкубаційний період. Якщо після ризикованих сексуальних стосунків одразу до нас прийде людина, то я запропоную пройти тест. І треба буде потім ще раз додатково прийти на тестування через 2-3 місяці. Тести виявляють саме антитіла, які виробляються в організмі на збудник через 3 місяці. Є формула Н=Н: не визначальне вірусне навантаження = не передається ВІЛ навіть під час сексуальних контактів. Лікар-лаборант визначає кількість вірусу в одиниці крові. Коли людина лише почала лікування спеціальними препаратами, то вірусне навантаження в одному мл крові буде дуже високим. Чим вища цифра, тим вищий ризик передачі вірусу іншій людині. Але коли людина лікується вже тривалий час, то вірус блокується. Він не розмножується. І самого цього вірусу стає настільки мало, що апарат, який проводить це обстеження, не може його знайти. Тобто він є, але його не можуть навіть порахувати: був мільйон копій, а зараз менше 20 в одному мл крові. Ми тоді можемо говорити, що лікування ефективне. Коли особа має не визначальне вірусне навантаження, то вона є безпечною і для сексуальних партнерів, і під час прямого контакту з її кров'ю і іншими біологічними речовинами. Знання про ВІЛ рятують життя. Лікування безоплатне, доступне і безпечне. Але на сьогодні вірус повністю не лікується. Є люди, які живуть 20-30-40 років з цим захворюванням. Вони приймають специфічне лікування". 

Лікар зауважує, що на сьогодні є дуже велика проблематика як стигми, так і дискримінації таких людей. Він наголошує, що людина, яка має ВІЛ, при оперативному втручанні їй рекомендовано попередити інший персонал про свій стан, щоби не було проблем з введенням інших ліків в організм. 

75% людей отримали ВІЛ через секс

Ярослава Лопатіна зауважує, що 75% людей отримали ВІЛ через секс. "Людина, яка мала в своєму житті незахищений секс, повинна пройти обов'язково тестування". Вона розповідає, що, незважаючи на широкомасштабне вторгнення, зараз Україні вдалося зберегти систему надання допомоги людям із ВІЛ. Ліків є в достатній кількості, вони не токсичні, отримати їх можна в той же день. Ліки сучасні, треба приймати всього одну пігулка на день. 

"Якщо людина бажає здати кров, бути донором, тоді все ретельно перевіряється. Військові, які повертаються з війни, мають бути пріоритетною групою для тестування на ВІЛ".