Алергія від амброзії повністю виліковується за три роки

Алергія від амброзії повністю виліковується за три роки

Алергікам цього року особливо важко, бо разом із амброзією почав цвісти ще один бур'ян — полин. Про це розповіла в ефірі Українського Радіо  лікарка-алергологиня Олена Бачинська. Кількість алергіків щороку зростає. Але, зауважує Олена Бачинська, такий прояв алергії повністю виліковується впродовж трьох років. Потрібно пройти тестування на алерген і правильно підібрати лікування.

0:00 0:00
10
1x

Амброзія полинолиста — вид отруйних трав’янистих рослин із родини айстрових. Під час цвітіння, з середини липня до настання осінніх приморозків, викликає у людей алергійне захворювання амброзійний поліноз. Алергію спричиняє пилок амброзії. Фото: Forest & Kim Starr

 

Це бур'ян

— Що це за рослина амброзія? Де росте, як виглядає? Це бур'ян?

— Так, це бур'ян, який відноситься до родини айстрових. І часто ще  й дає перехрест із айстрами, жоржинами, соняхами. Має родичів, які зараз також цвітуть: циклахена, лобода. Сезон цьогоріч почався раптово і доволі сильно, бо була спека та вітер. Усі пацієнти відчули одразу дію пилка амброзії. Цей сезон не такий, як інші. Паралельно із амброзією цвіте ще один бур'ян — полин, який почав цвісти ще в середині липня. Хоча зазвичай починає це робити разом із амброзією. Тому сезон цього року важкий.

— Як зрозуміти, що у людини алергія саме на амброзію? Які симптоми про це свідчать? 

— Людина щороку в той самий час переживає подібні симптоми і відчуває себе ніби хворою: з'являється нежить, свербіння та почервоніння очей, чхання, прозорі виділення з носа, чешеться ніс, піднебіння та очі. Людина сама вирішує, що в неї застуда. Але при алергії ніколи не буває температури вищої за 37,3. Треба звертатися до лікаря-алерголога, проводити алерготестування на руках або лабораторно. І тоді з'ясовують, чи це сама амброзія дає алергію? Чи вплинув також полин? Далі призначається лікування. Це виліковується методом АСІТ (алергенспецифічна імунотерапія). Це індивідуальна програма, коли за пробами пацієнта призначають суміш його алергенів тим чи іншим шляхом: або під язик, або у вигляді ін'єкцій протягом 3 років. І симптоми таким чином минають назавжди. 

— Чому виникає алергія на такі рослини?

— Всі ми народжуємося з тими або іншими генами. В кожного індивідуальна ДНК зі схильностями до того чи іншого захворювання. Ці схильності виявляються при збігові різних факторів, які потягнуть ресурс імунітету на себе: сезон цвітіння, стрес, фізичне перевантаження, ГРВІ. І тоді виявиться те, що перебувало у сплячому стані. Алергіків стає дедалі більше. Кількість діоксиду вуглецю в повітрі робить агресивнішим цей пилок і таким чином він агресивніше з'єднується із нашими імунними клітинами. Тому люди в мегаполісах, де забруднене повітря, страждають набагато сильніше, ніж ті, що мешкають за містом. Але якщо вже у людини розвинулося це захворювання, то і за містом перебіг недуги буде нелегким. Однак це лікується.

Європейська медоносна бджола. Фото: John Severns

Укус бджоли

— Алергія на укус бджоли. Що треба вжити після укусу?

— Звернутися треба до алерголога. Існує цілий алгоритм дій. Варто мати завжди при собі два сучасних антигістамінних препарати третього покоління, які треба випити одразу. А якщо є один препарат, тоді випивати як мінімум дві таблетки. Покласти холодне на місце укусу. Треба викликати швидку допомогу. Якщо є лише місцева реакція на укус, тоді це не алергія, а нормальна реакція. Вона може бути більшою або меншою. Тут можна також випити антигестамінну пігулку, щоби добре себе почувати. Алергічною реакцією вважається та, коли, наприклад, укусили за ногу, а висипало або набрякло обличчя. Тобто прояви захворювання не в місці укусу. При алергії відбуваються дуже швидкі реакції, які за 10-15 хвилин можуть призвести до смерті. Є спеціальні шприци. Але це повинен призначати лікар індивідуально.