Україна переживає лише першу серію циклону з півдня — синоптикиня Діденко

Україна переживає лише першу серію циклону з півдня — синоптикиня Діденко

В Україні сьогодні (27 листопада) була перша, дебютна серія циклону з півдня. Про це Радіо Культура розповіла синоптикиня Наталя Діденко. За метеорологічними даними, вже в середу 29 листопада очікується ще один циклон. Він теж прийде із південного заходу і знову принесе, м'яко кажучи, несприятливі погодні умови, зазначає Наталя Діденко. Водночас сильного морозу не очікується, додає синоптикиня. В найближчі дні вона радить автомобілістам не сідати за кермо, а користуватися громадським транспортом. Адже знову можуть виникнути замети на автошляхах.

0:00 0:00
10
1x

Ліквідація наслідків негоди на Одещині, 27 листопада 2023 року. Фото: ФБ-сторінка "Головне управління ДСНС України в Одеській області"


"Це метеорологічна хрестоматія"

— Що це за циклон, звідки і куди він йде? 

Це класична ситуація, це метеорологічна хрестоматія – вихід південного циклона. Південні циклони зароджуються на південному заході Європи, в районі Балкан, Середземномор'я. І оскільки це дуже активне атмосферне утворення, воно стрімко йде по траєкторії з південного заходу на північний схід. Якщо це з Балкан, то, звичайно, він завжди охоплює Україну. Влітку – це сильні зливи, а взимку – це завжди сильний сніг, або, залежно від температури повітря, мокрий сніг і супутні небезпечні явища, такі як налипання мокрого снігу. А поєднання сильного снігу із сильним штормовим вітром, звичайно, провокує хуртовини і снігові замети на дорогах. Тому, весь цей "вінегрет" синоптичний ми спостерігаємо. Так, не скрізь таке відбувається. Синоптики прогнозували, що західну частину оминуть дуже виразні яскраві явища. Найбільше, справді, припало на південну частину, оскільки циклон розпочинав свій шлях саме з Півдня. Далі охопив центральні наші області й північні. Тому і спостерігається така красива, і разом з тим небезпечна картинка.

— Скільки така погода триватиме і куди далі піде цей циклон? 

Як я вже сказала, такі циклони активні й вони дуже стрімко, з великою швидкістю проходять певну територію. Часом буває, що вони "стаціонують". Але особливість південних циклонів у тому, що вони "ходять" серіями. І ось сьогодні була перша, дебютна серія. А вже в середу 29 листопада ми очікуємо на черговий циклон, який прийде знову ж таки з південного заходу і знову принесе, м'яко кажучи, несприятливі погодні умови.

"Сильного морозу не очікується"

— Тобто зараз це, умовно кажучи, фрукти, які ще не дозріли?

У деяких регіонах вони навіть дуже дозріли. Але справа в тому, що зараз циклон пройде, буде послаблення, припинення опадів. Вітер повинен стихати, принаймні завтра. Тому що в цій ситуації найнебезпечніше – це сильний вітер. Він досягає поривів не просто штормових, 15-20 м/с, але значно більших. Щодо температури, то сильного морозу не очікується. Вдень буде в межах 1-4°C морозу, а вночі трохи нижче. Але, звичайно, найнебезпечніше явище – це сильний сніг і вітер. І якщо температура повітря трохи вища, то це також налипання мокрого снігу, і може бути ожеледь у південніших регіонах.

— Чого чекати протягом найближчого тижня? Якою буде температура і чи варто чекати танення снігу? 

Завтра вдень (28 листопада – ред.) температура повітря коливатиметься близько нуля. А в південній частині, на Одещині та Херсонщині може бути навіть і до 6–8°C тепла. В Криму до +10°C. Тому, звичайно, підвищення температури повітря провокуватиме це танення. Але вже 30 листопада, а також 1 грудня температура повітря вночі може бути нижча. 
До речі, страшенно складно зараз синоптикам прогнозувати. Бо, наприклад, 1 грудня денна температура повітря буде близько нуля, а у південній частині +5.. +10 °C. А вже 2 грудня подекуди у Дніпрі, з районами на Донеччині й Луганщині, в Одеській, Херсонській та Запорізькій областях може бути і до +14, +15°C. Тому зараз прогнозувати дуже складно.

— А чому зараз складніше прогнозувати? 

Прогнозувати циклон завжди було складно. Справа в тому, що ми знаємо класичні ознаки циклону: по якій він йде траєкторії, що він з собою несе. Але коливання атмосферних фронтів дуже важко спрогнозувати. Тому я завжди закликаю не дуже довіряти прогнозам довгостроковим, а на добу, на три. Це найбільш справджуваний прогноз. 

 Яка в цілому зараз ситуація з кліматом? Чи є якісь кардинальні зміни, порівняно з попередніми зимами?

Температура повітря на земній кулі загалом стала вищою. За інформацією Всесвітньої метеорологічної організації, жовтень став ледь не найтеплішим на земній кулі за всю історію спостережень. Щодо конкретного сезону, то бувають коливання, як зараз, які ми спостерігаємо. Але що стосується клімату загалом, то це питання до кліматологів, до науковців, які вивчають такі глобальні тенденції.

"Цими днями я радила б мінімально користуватися автомобілем"

—  Чи є якийсь загальний прогноз щодо того, якою буде цьогорічна зима? 

Я думаю, що такий "прогноз" є практично в кожної другої ворожки і в так званих "народних синоптиків", з якими я просто вже перестала боротися. Ще раз повторюся: достовірні прогнози – це доба-три, тенденція – 5-7 діб. Складаються довгострокові прогнози і на місяць, і на сезон чи на півріччя навіть. Але вони скоріше тенденційні, і людині, якій потрібно знати погоду, вони нічого не скажуть. Наприклад, "грудень буде мати температуру повітря вищу за норму, а опадів у грудні буде менше за норму". Я не думаю, що це щось людині дасть взагалі. 

— Які б ви поради дали, наприклад, мешканцям міста для підготовки до можливої негоди, або власникам автівок, які зараз вирушають в дорогу?

Я щодня щось раджу, залежно від синоптичної ситуації. І в ці ситуації, справді, враховуючи сильний штормовий вітер, людям у приватних будинках варто позаносити все в хату, максимально все закріпити. Водіям – не ставити автомобілі під білбордами, старими, особливо гіллястими деревами. Тримати в машині якийсь мінімальний запас харчів, плюс обов'язково лопата чи лопатка. І, звичайно, в ці дні я б радила мінімально користуватися автомобілем, більше громадським транспортом, бо можна потрапити в прикру ситуацію.