"Боюся, що війна в Секторі Гази може бути довгою" — Ігор Семиволос

"Боюся, що війна в Секторі Гази може бути довгою" — Ігор Семиволос

Місто оточене ізраїльськими військами, за деякими даними, їхні підрозділи вже діють в центрі Гази. Це зазначив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, коментуючи ситуацію у Секторі Гази рівно через місяць війни бойовиків руху ХАМАС та Ізраїлю. За словами експерта, найближчими днями може бути штурм ізраїльськими військами головного укріпрайону ХАМАС та опорної бази, де, за деякими даними, перебуває керівництво цього руху. Семиволос констатує: "я боюся, що війна може бути довгою". За твердженням Семиволоса, у цьому в тому числі зацікавлений прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, щоб уникнути відповіді "за прорахунки його уряду". Натомість Нетаньягу заявив, що погодиться на припинення вогню у Газі, якщо ХАМАС звільнить всіх приблизно 240 заручників, яких утримують бойовики руху. На запитання ABС, чи не загрожує наземна операція в Газі життю заручників, Нетаньягу відповів: "Ми беремо це до уваги".

 

0:00 0:00
10
1x

Ізраїльські військові. Фото: Міноборони Ізраїлю

"Я боюся, що війна може бути довгою"

—   Що ми маємо станом на сьогодні? Яка ситуація в Ізраїлі та в Секторі Гази?

Ситуація в Секторі Гази наступна: місто оточене ізраїльськими військами, за деякими даними ізраїльські підрозділи вже діють у центрі Гази. Йдеться про те, що найближчими днями буде відбуватися штурм головного укріпрайону ХАМАС і, відповідно, опорної бази, де, за деякими даними, перебуває керівництво ХАМАС. Діють короткочасні гуманітарні коридори і сьогодні було поширено відео, де видно, що палестинці з білими хустками або прапорами рухаються дорогою Салах ад Дін – головною магістраллю, яка об’єднує південь та північ Сектора Гази.

—   Як будуть, на вашу думку, розгортатися події далі щодо можливих термінів цієї війни? Зараз складно говорити про конкретні часові проміжки?

Якщо це буде реокупація Гази, повноцінна окупація ізраїльськими військами, то війна буде безкінечна, що власне й потрібно Нетаньягу. Йому абсолютно не потрібно відповідати за всі прорахунки його уряду, за всю політику, яку вони проводили до цієї ескалації. Він прагне влади патологічно, тому я боюся, що війна може бути довгою. 

"Палестинським біженцям нікуди тікати"

 —   Якщо ми говоримо про біженців із Сектору Гази, а це десятки й сотні тисяч людей, якщо не мільйони, куди вони потенційно можуть тікати від загрози?

Нікуди.

—   Єгипет не пропустить?

Є досвід і цей досвід доволі красномовний. Після того, як палестинці через небезпеки залишають свої домівки, вони туди більше не повертаються. 

"Ізраїль розраховує на США і діє так, як йому хочеться" 

—   На вашу думку, як Ізраїль оцінює ризики глобалізації цього конфлікту і чи є розуміння, як цього уникнути?

Думаю, Ізраїль розраховує на США і діє так, як йому хочеться. Тобто за великим рахунком він особливо сильно не переймається. Він усе віддав на відкуп Сполученим Штатам.

Ігор Семиволос. Фото: ФБ-сторінка "Центр близькосхідних досліджень"

—   А до якого результату привели візити, які були минулого місяця, – Джо Байдена і державного секретаря США?

Є, звісно, певні зрушення, якщо ми говоримо про ситуацію з тими ж гуманітарними коридорами або короткострокові паузи. Також Ізраїль врешті-решт дозволив надати допомогу цивільному населенню Сектора Гази: було відновлено електрику, інтернет. У всьому іншому США заявляють, що ХАМАС має бути відсторонений від влади в Газі, про це ж говорять і європейці, тобто щодо ХАМАС є консенсус. А от щодо стратегії виходу з конфлікту, то тут ситуація набагато складніша. Наскільки я розумію, заява Нетаньягу свідчить про те, що в них немає жодного рішення. 

"Хезболла обросла" жирком" 

—   Я хотів би також згадати 2006 рік і поговорити про "Липневу війну” або "Другу ліванську”, як її називають. Йдеться про лівано-ізраїльський конфлікт, учасники якого чітко його пам’ятають. Наскільки є ймовірною зараз участь ліванської Хезболли?

Твердження, що в тій війні переміг Ізраїль, як мінімум спірне. Все-таки в Другій ліванській війні він не зміг досягти тих цілей, які перед собою ставив. По суті вони не просунулися далі й позиції Хезболли на півдні Лівану залишилися. Можна навіть стверджувати, що Друга ліванська війна була невдалою для Ізраїлю. Але від тих подій минуло багато часу і Хезболла вже не та. Ця організація обросла "жирком", відчула владу, адже має доступ до ресурсів, активно брала участь у війні в Сирії, відповідно наростила м’язи і може доволі добре почувати себе в Лівані, контролюючи значну частину країни та уряду. Тому їм вступати у війну з абсолютно непередбачуваними наслідками видається не дуже доцільним.

"Також треба згадати Іран" 

—   А якщо ми говоримо про підтримку ХАМАСу, то хто ключові гравці? Хто підтримує, контролює, фінансує зараз цю організацію?

Зараз ніхто не фінансує. Якщо вони накопичили якісь ресурси, то зараз їх витрачають. Якщо говорити про раніше, то гуманітарний момент мешканців Гази забезпечувався за допомогою Катару за узгодженням з Ізраїлем, а розподілявся, звісно, ХАМАСом. Щодо того, яка частина йшла на підготовку до бойових дій, а яка розподілялася серед населення, то частина біженців фінансувалася з ООН. 

Також треба згадати Іран, який підтримував ХАМАС як озброєнням, так і ресурсами, підготовкою бойовиків. Він розглядає ХАМАС як можливість ефективно втручатися в події в сунітському світі та впливати на події, що відбуваються всередині арабських країн. Палестинське питання дуже чутливе та дуже політизоване і, використовуючи його, можна досягти необхідних Ірану цілей в арабському світі. Як мінімум йдеться про дестабілізацію поміркованих режимів, які підтримують тісні контакти з американцями. Цю мету вони, можна сказати, успішно реалізовують. Не скажу, що вони вже досягли цих цілей, але доволі успішно рухаються в цьому напрямку.  

—   Чи потенційно може так статися, що й шиїти, й суніти з різних арабських країн стануть пліч-о-пліч проти Ізраїлю?

Не раніше, ніж небо впаде на землю. Нічого подібного не буде.  

КОНТЕКСТ

Уранці 7 жовтня 2023 року бойовики палестинського руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїлю із Сектору Гази, тимчасово взявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши заручників. Перед штурмом бойовики вчинили ракетну атаку та цілеспрямовано знищували засоби дистанційного спостереження і контролю, а також вишки зв'язку.

Загальна кількість жертв нападу перевищила 1400 людей. Це найбільші цивільні та військові втрати, яких Ізраїль зазнавав у ході конфліктів за такий короткий термін. За словами президента країни Іцхака Герцога, ніколи від часів Голокосту стількох євреїв не вбивали за один день. Також понад 5 тисяч ізраїльтян зазнали поранень внаслідок нападу ХАМАС, приблизно 240 осіб бойовики викрали.

Ізраїль у відповідь на атаку відрізав Сектор Гази, де базується ХАМАС, від постачання води, палива та електрики. Авіація стала завдавати по Сектору Гази повітряні удари.

МОЗ уряду ХАМАС повідомляв 27 жовтня про 5763 поранених та 1203 загиблих у Секторі Газа.

Після інтенсивних авіаударів по Сектору Гази ізраїльська піхота й танки ввійшли на територію анклаву ввечері 27 жовтня. Про це повідомляло американське видання New York Times із посиланням на майора ЦАХАЛ (Армія оборони Ізраїлю) Ніра Дінара. "Наші війська і танки перебувають у Секторі Гази — вони стріляють та діють. Але наші війська й танки були у Газі і вчора", — зазначив офіцер. Зі свого боку, речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські сухопутні війська "розширюють свої наземні операції" та посилять повітряні удари у Секторі Гази.

 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США