Відтермінування закону про олігархів свідчить не про погану ефективність, а є вимогою ЄС — Малюська

Відтермінування закону про олігархів свідчить не про погану ефективність, а є вимогою ЄС — Малюська

Відтермінування закону про олігархів свідчить не про погану ефективність, а є вимогою Європейського Союзу в контексті, констатує в ефірі Українського Радіо міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, "він мав значний вплив на те, що олігархи припинили активну роботу зі зловживання своїми можливостями та вплив у владі". Втім міністр наголошує, що кримінальні розслідування проти олігархів тривають.

0:00 0:00
10
1x

Денис Малюська. Фото: polinfo.gov.ua
 

Відтермінування закону про олігархів свідчить не про погану ефективність, а є вимогою ЄС

— На якому етапі зараз боротьба з олігархатом? Чи все ж активну фазу перенесли на після завершення війни? Що робиться зараз? Все затихло чи все-таки якась робота виконується?

Насамперед якщо щось затихло, то це самі олігархи. Де ці олігархи? Хтось вже сидить в установах в слідчому ізоляторі, хтось за кордоном, хтось в Україні, проте активно допомагає Збройним силам. Безумовно, ризики незаконного і надмірного впливу олігархів зберігаються, і ми думаємо, що такі ризики зростуть після закінчення війни, після перемоги. Наразі усі наші напрацювання з точки зору прийняття закону про олігархів та його імплементації поставлені на паузу на прохання наших європейських колег як одна з умов початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу. Наші партнери сказали: "Поставте, будь ласка, цю роботу на паузу до закінчення війни. Після закінчення війни ми проведемо разом з вами оцінку того, який після цього залишився вплив олігархів, чи залишився він, чи вони й далі є небезпечними для держави й потребують обмежень, передбачених законом про олігархів". Безумовно, євроінтеграція для нас пріоритет, тому імплементацію закону про олігархів ми поставили на паузу, що, однак, не означає, що він є неефективним чи він був неефективним. Він мав значний вплив на те, що олігархи припинили активну роботу зі зловживання своїми можливостями та вплив у владі. Вони боялись потрапити до реєстру олігархів. Чимало з них відмовились від своїх медіаактивів, хтось з них відмовився від роботи з політиками і роботи у політиці. Тому можна сказати, що ми задоволені роботою і тим, який вплив мав закон про олігархів. Однак в аспекті закону про олігархів робота зараз на паузі, але тривають кримінальні розслідування злочинів, які були вчинені олігархами та їх оточенням. Тут жодної паузи не має і бути не може, якщо є злочин — має бути покарання.

Олігархам не варто розслаблятися

— І щодо реєстру олігархів, уряд з ініціативи Мін'юсту відклав запуск цього реєстру до завершення дії воєнного стану. Це так само пов'язано з вимогами?

Саме так, це є вимоги Євросоюзу та Венеційської комісії. Ми не можемо сказати, що це є кінцевою вимогою, яка не підлягатиме обговоренню. Наприклад, я планую на початку грудня ще проговорити з нашими колегами — західними юристами-науковцями. А Венеційська комісія спільно з одним з університетів Німеччини проводить спеціальну конференцію "Гроші та політика" про вплив олігархів на політику, якою має бути реакція держав на зловживання олігархами своїм впливом. Ця конференція була спричинена українським законам про олігархів, який був продубльований і скопійований Молдовою та Грузією, і європейці хочуть зрозуміти, як їм на це реагувати. Вони до цього ніколи не мали такої практики, аналогічних законів там не було. Тож юристи, науковці та практики хочуть зібратися разом, щоб вирішити, що рекомендувати членам ЄС, членам Ради Європи, як в такій ситуації себе поводити. Побачимо, можливо, нам вдасться переконати наших партнерів, що імплементація на паузі — це не найкраща опція. Тобто все ще можливо. Олігархам не розслаблятися.