Україні економічно, географічно, і біологічно краще використовувати літній час

Україні економічно, географічно, і біологічно краще використовувати літній час

Україна 29 жовтня переходить на зимовий час. Стрілки годинника треба буде перевести на одну годину назад. Відбувається цей перехід щороку в останню неділю жовтня о 4 ранку. Старший науковий співробітник Астрономічної обсерваторії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат фізико-математичних наук Анатолій Казанцев в ефірі Українського Радіо розповів, що найкраще було б для України і економічно, і геогафічно, і біологічно залишитися на літньому часі.

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Економію дає лише літній час

У світі існує приблизно 200 держав. Третина з них ніколи не переходила на літній час, третина перейшла один раз на літній час і так і живе. Європа та третина інших країн світу двічі на рік переводить стрілки годинника, розповідає Анатолій Казанцев. Він вважає це недоцільним. "Перехід започаткований для економії електроенергії. Але цю економію дає лише літній час. Взимку ця економія майже зникає. Треба залишити один час і все. Але це має бути літній час, якщо мова йде саме про економію".

У природи немає циферблатів

Влітку сонце встає дуже рано, констатує Анатолій Казанцев. "Ми встаємо десь о сьомій. Сонце над горизонтом вже світить дві години, а ми ще спимо. Ввечері сонце сідає о 8-9 вечора. А ми лягаємо десь о 23 і пізніше. Якби ми встали трохи раніше і на годину раніше лягли б відпочивати, то оту годину не світили б нам ліхтарі. Ця економія впливає на освітлення в офісах та квартирах. На виробництво це жодним чином не впливає". Анатолій Казанцев зауважує, що людина живе не симметрично стосовно середини світлового дня. Для Києва він приходить десь 12 годин за зимовим часом. "Ми встаємо за 5 годин до середини світлового дня і лягаємо через 9 годин після середини. У природи немає циферблатів. Денні істоти встають, коли сонце встає і лягають, коли сідає сонце."

Україні варто використовувати і економічно, і географічно, і біологічно літній час

Україна географічно розташована у трьох часових поясах, тому доцільніше використовувати літній час, розповідає Анатолій Казанцев. "Кажуть, що якщо перевести годинник на літній час, то школярам на заході треба буде дуже рано затемна йти до школи, а на сході треба буде пізно повертатися зі школи". Він переконаний, що треба залишити літній час і нікуди не переводити годинники. "Україна так жила 50 років і ніхто ніякого дискомфорту не відчував. Але тепер Україна буде дивитися, як робитиме Європа: якщо там залишать літній час, тоді і тут залишать літній, якщо переведуть на зимовий, то і Україна перейде на зимовий час. Економічна складова тут зовсім невелика. Переважає політична складова. Лише літній час дає економію і влітку, і взимку". 

Це стрес для організму

Анатолій Казанцев переконаний, що перехід на літній та зимовий час є стресом для організму. "Якщо всі організми живуть за сонцем, то давні предки також жили за сонцем. Літній час кращий для людини. Але коли придумали освітлення, тоді людина трохи відійшла від своїх предків. Тому Україні варто використовувати і економічно, і географічно, і біологічно літній час".