5 тисяч українців щороку потребують трансплантації органів — кардіохірург Гель

5 тисяч українців щороку потребують трансплантації органів — кардіохірург Гель

5 тисяч українців щороку потребують трансплантації органів, розповів Українському Радіо кардіохірург-трансплантолог Богдан Гель. Найбільша кількість — пацієнти, котрі очікують на пересадку нирки. Якщо говорити конкретно про серце, то пересадки потребують близько 500 людей в Україні. Ці пацієнти розподілені по різних центрах, вони стоять на листі очікування та чекають на своїх донорів. На жаль, дефіцит донорів є проблемою всього світу, констатує Богдан Гель. Водночас він відзначає "разючі зміни у сфері трансплантології в Україні". І навів цифри: позаторік протягом усього року було виконано 316 трансплантацій в Україні, а на жовтень нинішнього року — 400 трансплантацій. "Пацієнт, який приїхав до нас на огляд, хвалився, що проїжджає по 7 км на велосипеді, а до операції у нього була проблема піднятися з ліжка", — розповів випадок зі своєї практики кардіохірург-трансплантолог.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: зображення Jan Alexander із сайту Pixabay

 

"На жовтень 2023 року маємо вже 400 трансплантацій"

За останні три роки відбулися разючі зміни у сфері трансплантології в Україні. Ми маємо сприятливе законодавство, щоб цей напрямок розвивати. Є сприяння з боку влади та Українського центру трансплант-координації. Це дає нам змогу працювати і покращувати наші результати. Якщо говорити про початок програми, то станом на 2021 рік упродовж року було виконано загалом 316 трансплантацій по всій Україні, а станом на жовтень 2023 року ми вже маємо 400 трансплантацій. Ця кількість збільшується, і українці мають дедалі більші шанси отримати якісну допомогу саме в Україні.

"За 2-3 місяці після пересадки серця пацієнти повертаються до нормальної фізичної активності"

Я працюю безпосередньо з пацієнтами, що мають серцево-судинну патологію. Ми виконуємо пересадки серця та легень. Взагалі, пересадка серця ― це дуже класний метод лікування серцевої недостатності. Тому що є пацієнти із такою серцевою патологією, коли ми вичерпали увесь ресурс медикаментозно-хірургічного лікування, а серцевий м’яз не працює. І зарадити якимись ліками чи операцію ми не можемо, на жаль. Тож людина стикається з високим ризиком смерті, якість життя такого пацієнта вкрай низька. Людина стикається з великою задишкою, і навіть незначне фізичне навантаження для такої людини стає цілим випробуванням. Просто встати, піти поїсти ― супроводжується великою задишкою, не кажучи вже про прогулянку надворі тощо. Це коли пацієнт стабільний. А буває так, що люди потрапляють у відділення реанімації, коли серце взагалі не може підтримувати життєдіяльність організму, тому такого пацієнта підключають до спеціальних ліків, що підтримують серцеву діяльність. А якщо навіть ліки не допомагають, то таким пацієнтам підключають спеціальні допоміжні апарати, для того щоб функціонувало серце. Це може бути апарат ЕКМО (екстракорпоральна мембранна оксигенація ― ред.) або різноманітні лівошлуночкові асистовані девайси ― прилади, які допомагають серцю працювати. Однак життя з цими приладами є дуже важким для пацієнта, тому вони слугують так званим містком для трансплантації, що дає змогу пацієнту дочекатися свого донора. І після проведеної трансплантації, якщо все відбулось без ускладнень, пацієнт на 3-4 добу переводиться з реанімації у загальну палату, а на 12-15 добу його виписують додому з рекомендаціями. За 2-3 місяці, після повного загоєння рани та відновлення, такі пацієнти повертаються до нормального способу життя. Наголошую ― нормального способу життя щодо фізичної активності. Такі люди можуть повертатися до занять спортом, пробіжок, прогулянок лісом, горами, веломандрівок. Пацієнт, який приїхав до нас на огляд, хвалився, що проїжджає по 7 км на велосипеді, а до операції у нього була проблема піднятися з ліжка.

"Дефіцит донорів ― проблема всього світу"

За даними Міністерства охорони здоров’я, приблизно 5 тисяч пацієнтів щороку потребують таких операцій. Якщо подивитися наші реєстри по всій Україні, то на сьогодні людей, які зареєстровані в системі та вже чекають на органи, є понад 2 тисячі. Якщо говорити конкретно про серце, то пересадки потребують близько 500 людей. Ці пацієнти розподілені по різних центрах, вони стоять на листі очікування та чекають на своїх донорів. На жаль, є дефіцит донорів, і це проблема загалом усього світу. Ми хочемо вийти на такі показники, які є в Європі чи Америці, помаленьку рухаємося в цьому напрямку.

"Найбільша черга ― на пересадку нирки"

Найбільша кількість людей ―  пацієнти, які очікують на пересадку нирки. Пересадка нирки показана людям, які мають термінальну стадію ниркової недостатності та вимагають замісної терапії, так званого гемодіалізу на постійній основі. Таких пацієнтів дуже багато. Гемодіаліз ― це процедура, коли власна нирка не працює і певні речовини не виводяться з організму, тому їх виводять штучно, для того щоб організм функціонував. Кожен із таких пацієнтів є потенційним реципієнтом на пересадку нирки. Будь-який пацієнт, що потребує пересадки нирки або іншого органу, може звернутися до наших центрів трансплант-координації, зокрема у Львові це вулиця Миколайчука, 9. Вас проконсультує фаховий спеціаліст, який скаже, чи справді потрібен той орган і що треба зробити, щоб стати на лист очікування для пересадки. Варто пам’ятати, що не кожному пацієнтові на гемодіалізі показана пересадка. Кожен випадок треба розглядати індивідуально.

Чи заохочують матеріально тих людей, які дозволяють взяти орган від свого родича?

Ні, тут не може бути ніякого матеріального заохочення. Фінансова складова трансплантації в Україні ― це окреме питання, яке полягає в тому, що будь-яка трансплантація повністю фінансується державою. І не може бути жодного фінансового заохочення будь-якої зі сторін. Все має бути відкрито і справедливо. Комерція тут стоїть на другому плані, а на першому ― безпосередня допомога пацієнтам. Станом на сьогодні говорити про якісь фінансові заохочення є незаконним.

Родичі можуть дозволити забрати всі органи, але бувають такі випадки, коли кажуть: "Забирайте всі органи, але залиште серце". Тому що люди мають свої внутрішні психологічні моменти. Загалом при мультиорганному заборі можна вилучити доволі багато органів ― серце, легені, печінка, підшлункова залоза, дві нирки. Описані також пересадки кінцівок, зокрема верхньої. Поки що ми такого досвіду не маємо, але працюємо над тим. Це питання зараз є дуже актуальним, враховуючи наявність дуже великої кількості людей, що поранені внаслідок бойових дій. Завжди є реципієнти, які потребують тих чи інших органів. Але кожен донор перед тим ретельно обстежується, бо ми маємо розуміти, що ті органи є здорові. Тому органи проходять цілий ряд лабораторних аналізів та інструментальних обстежень, аби ми точно знали, що той чи інший орган справді допоможе людині.