У Білорусі за донат на ЗСУ у 20 євро світить 6 років тюрми — Тихановська

У Білорусі за донат на ЗСУ у 20 євро світить 6 років тюрми — Тихановська

Журналістка Українського Радіо Світлана Мялик взяла ексклюзивне інтерв'ю у лідерки демократичної Білорусі Світлани Тихановської, яку організатори Варшавського безпекового форуму запросили до участі, щоби дати їй можливість розповісти світові про терор режиму Лукашенка в Білорусі. Світлана Тихановська розповіла, що голос Білорусі тут, у Варшаві, звучить з 2020 року. Нині білоруський спротив перебуває у підпіллі. Лукашенко застосовує репресії, бо розуміє, що якщо він їх припинить, то білоруси вийдуть на вулиці. Він не має підтримки в своїй країні, співпрацює з Путіним, став співагресором у війні проти України. Але спробує в певний момент балансувати і відв'язати свого човника від російського корабля. І про це потрібно дуже добре пам'ятати.

0:00 0:00
10
1x

На фото Світлана Тихановська

— Ви виступили на Варшавському безпековому форумі. Що ви хотіли сказати, щоби вас почула вся світова спільнота?

— Білорусь на Варшавському безпековому форумі з'явилася три роки тому, після 2020 року. Нас, як країни, тут ніколи не було. Я вдячна організаторам, що нам дали голос і ми доносимо повідомлення про те, що тут, в Білорусі, триває терор, що кількість політв'язнів зростає щодня. При цьому ми повинні розділяти білоруський режим та білорусів, бо режим став співпрацювати з Путіним, став співагресором у війні проти України. Білоруси допомагають Україні, як можуть, щоби ЗСУ отримали перемогу у цій війні. 

Нас почали відрізняти від росіян. Бо 25-річний стаж Лукашенка притягував нас до Росії, всі вважали, що ми є сателітом Росії, а не незалежною країною. У Білорусі зараз є альтернативний голос, який перебиває голос режиму Лукашенка. Лукашенко не визнається легітимним у демократичних країнах. 

Який ключовий меседж? Білорусь є ключовим моментом для безпеки всього регіону: без вільної, демократичної, незалежної від Росії Білорусі не буде безпеки ні для Заходу, ні для всього світу. Нас не треба відсувати на пізній час: що ми повернемося до білоруського питання, коли буде на це час і коли вже може бути пізно. Зараз ми бачимо спроби Росії, таку собі повзучу окупацію, коли вони втручаються у всі питання білорусів: політика, економіка. Лукашенко виконує всі забаганки Путіна. Не має своєї особистої політики. Бо розуміє, що він тримається у владі лише завдяки терору над білорусами та підтримці Путіна. 

— Як змінити ситуацію? Білоруси, які зараз перебувають у Польщі і яким вдалося втекти з-під режиму Лукашенка розповідають про терор там: що за слово, за мову можуть заарештувати… 

— Вийти з-під диктатури Лукашенка — задача самих білорусів. Це складна і важка справа, бо режим контролює білорусів страхом, тероризмом та тиранією. Вони живуть, як у сталінські часи. І нам потрібна допомога всього демократичного світу. Ми, як білоруси, не накладемо санкції на Лукашенка. Це можуть зробити наші міжнародні партнери. Ми зараз, як люди без країни. Країна під Лукашенком. Тому тут нам потрібна технічна допомога нашим МЗС, організаціям щодо встановлення закону у Білорусі, щоби виграти цю війну. Ми можемо збирати всі докази злочинів вже зараз. Коли Лукашенко знає, що на нього можуть видати арешт, як на Путіна, він може змінити тактику.

— Але ж він залежний від Путіна… 

— Залежний, але це був його вибір: чи провести суверенні вибори, чи торгувати суверенітетом Білорусі, зрадити білоруському народу і стати на сторону Путіна. Це його вибір. І нам не треба рятувати Лукашенка і Путіна. Нам треба рятувати Білорусь від Лукашенка. Тут нема простого підходу. Ми повинні показати, що весь демократичний світ на боці білорусів. І вони підтримують нас у нашому прагненні врятувати країну і йти до Європи. Не в інтересах Лукашенка, щоби Україна перемогла. Він допомагає Путіну, обходить санкції, закуповує йому техніку. 

— Наскільки опозиція зараз об'єднана? 

— Білоруси об'єднані. Демократична Білорусь об'єднана, як ніколи раніше. Ми спробуємо збільшити тиск на санкції та політичну ізоляцію режиму. Ми повинні знаходити шляхи, як донести правду до білорусів всередині країни. Ми будуємо інститути, маємо перехідний кабінет, координаційну раду, щоби було більше Білорусі у Європі і більше Європи у Білорусі. Це важливо, щоби білоруси бачили альтернативу 'рускому міру'. Бо ми живемо понад 30 років у парадигмі, що Росія наш старший брат і у нас немає інших сябрів. Білоруси не такі, як росіяни. Нас ніхто не може примусити рухатися тим напрямком, яким ми не хочемо йти. За три роки Лукашенко не зміг змінити думку білорусів. Чому репресії тривають? Бо він розуміє, що якщо зупинити репресії, то білоруси знову будуть на вулицях. 

— Він цього найбільше боїться…

— Він розуміє, що немає підтримки білорусів. Білоруський спротив зараз у підпіллі. Ціна війни велика. За коментарі та лайки людей саджають на великі строки. За донат на ЗСУ у 20 євро світить 6 років тюрми. Зараз легальний дефолт у Білорусі. Жодні закони не працюють. Лукашенко репресує тих, хто в Україні, спробує репресувати тих, хто виїхав. Нема простого рішення. Наша задача: показати режиму, що ми не здамося. Ми міцніші, бо ми разом. Лукашенко не має підтримки міжнародної. Його надією є лише Путін. Ми ще побачимо спроби Лукашенка балансувати. 

— А таке може бути?

— Звісно. Він спробує відв'язати свого човника від великого російського корабля. І дуже важливо, щоби в цей момент демократичні країни, а також Україна не повелися на ці спроби балансувати.             

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Тарас Висоцький
У березні Україна отримала 9 млрд доларів зовнішнього фінансування — Підласа
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
За 4 години до війни Україна від'єдналася від російської енергосистеми — Харченко