До виборів в Польщі ніхто не сідатиме за стіл переговорів — Романчук

До виборів в Польщі ніхто не сідатиме за стіл переговорів — Романчук

І український, і польський бізнес будуть потерпати від взаємних звинувачень Києва і Варшави та взаємного економічного блокування. У цьому переконаний голова Асоціації українського бізнесу у Польщі Ярослав Романчук. За його словами, на проблематику вирішення питання експорту українського зерна, зокрема, до Польщі, накладається політична складова. Адже 15 жовтня у Польщі відбудуться парламентські вибори. Тож єдиний вихід із ситуації – шукати компроміс, але вже після польських виборів. З Ярославом Романчуком у Варшаві поспілкувалася Світлана Мялик.

0:00 0:00
10
1x

Ярослав Романчук. Фото Світлани Мялик

— Як зараз почувається бізнес у Польщі, зважаючи на ту ситуацію, яка виникла між Польщею та Україною щодо експорту збіжжя до країн ЄС та Польщі?

— Бізнес завжди намагається триматися поза політичними процесами, що відбуваються. Український бізнес звик до тієї ситуації, що час від часу виникають певні непорозуміння. Потерпає той бізнес, який працює в секторі аграрному, який причетний до експорту чи імпорту зерна через Польщу. Та той, який там працює. І це рішення поки що на нього ніяк не впливає. 

Що стосується експорту зерна — я буду говорити, як юрист та адвокат — я не бачу жодних проблем щодо порушеннь зі сторони польського бізнесу, де засновниками є українці. Бо треба говорити, що тут є претензії до польського бізнесу, де засновниками є українці, які імпортували цю продукцію. Бо всі процедури відбувалися, виходячи з норм як угоди про зону вільної торгівлі, так про законодавство Польщі. Тому з юридичної точки зору я тут не бачу проблем. Це політична складова, пов'язана з певними претензіями аграрного бізнесу польського. Ситуація непроста…

— Не те, що непроста… Це заводить нас в глухий кут. Виходить, польський бізнес потерпає, бо дешевше українське зерно, а з іншого боку Україна у війні. Нам треба кошти. Поляки кажуть, що це олігархи українські отримують кошти за зерно…

— Я прихильник того, щоби говорити мовою цифр та нормативних актів, законів. Я не бачу порушень щодо норм європейського законодавства, Угоди про зону вільної торгівлі і законодавства Польщі.

— Україна каже, що Польща порушує норми СОТ, ЄС, Угоди про асоціацію… Не порушує? 

— Ні. Порушує. Я не буду спростовувати те, про що сказав Тарас Качка, заступник міністра. Це чисто юридична фабула. 

Тепер щодо ситуації в майбутньому, як її вирішувати. Я вважаю, що найближчі 100 років для польсько-українського бізнесу є супер-шанс стати партнерами і отримати вигоду від спільних різних проєктів. Навіть у таких складних секторах економіки, як аграрна. Я думаю, що ми до цього прийдемо. Ситуація буде, зважаючи на місяць до виборів, погіршуватися. І єдиним виходом буде сідати за стіл переговорів і шукати компроміси. Іншого немає. Рано чи пізно ми прийдемо до цього. Не можу стверджувати, скільки це все буде тривати. Як мінімум треба дочекатися виборів та результатів виборів.

— Це відіб'ється і на роботі українського бізнесу і польсько-українського бізнесу у Польщі? Ця ситуація не врегульована…

— Ця ситуація не вирішена. Вона впливає тільки на той бізнес, який займався імпортом збіжжя. Хоча там є питання, пов'язані з іншими групами товарів. Якщо зараз почнеться взаємне блокування, обмеження ввезення, безперечно постраждає і не тільки український бізнес, польський бізнес також.

— А які можуть бути втрати?

— Я не представник уряду. Україна вустами Тараса Качки озвучила, що може бути першим. Від цього буде страждати бізнес і український, і польський. Не вихід із ситуації, а взаємне звинувачення. Ситуацію зараз погіршують вибори. Політична складова накладається. Потрібно зменшувати градус і сідати за стіл переговорів, шукати компроміси. 

— Після виборів?

— До виборів ніхто не буде сідати. Це є об'єктивно.  

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
Поки триває війна, логістика буде постійним викликом – Тарас Висоцький
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
"На одного безробітного дві вакансії", — директор Київського обласного центру зайнятості
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Продовольчій безпеці України нічого не загрожує ― Литвин про посівну в умовах війни