Anton Velboi: "Потрібно розв'язати питання з лейблом, щоб я міг далі співати й працювати"

Anton Velboi: "Потрібно розв'язати питання з лейблом, щоб я міг далі співати й працювати"

Антон Вельбой вважає, що потрапив у юридичну пастку співпраці з музичним лейблом, порятувати з якої зможе тепер лише суд. Артист прагне розвивати власну творчість, виступати під улюбленим псевдонімом та виконувати старі хіти. Та чи може? 

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь Антон Вельбой презентував пісню "Люди на Землі", наразі видалену зі стрімінгових платформ і заблоковану на YouTube, та розповів ведучій Ксенії Івась про труднощі, з якими стикається, досі не розірвавши контракт з лейблом PAPA music. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Кажуть, краще там, де нас нема, але мені краще там, де я є

Антоне, розкажи, будь ласка, про свій новий трек. Про що він? 

Ця пісня про людей на Землі. Вона вийшла дещо меланхолійною, а в деяких моментах танцювальною. Там є такі слова: "Ми висімо, як у ванній павутинка". Це такий складний людський стан, його важливо пережити й подолати в собі, бо нас хитає зі сторони в сторону. Пісня ще й про те, що ми завжди шукаємо кращого в житті, про те, що на цьому шляху не слід зупинятися. 

Коли ти написав цю пісню і з ким її створював?

Написав пісню десь влітку. Створював її сам під гітарку. Мені допомагав зі звуком Саша Слінченко – музикант, саунддизайнер, саундпродюсер з Дніпра. Відповідно, записувати трек я їздив до Дніпра. Коли приїхав, якраз були прильоти в місті. Але ми записали трек. Він вийшов доволі попсаприкольним і попсакласним. 

В тексті ти співаєш про те, що людина завжди шукає, де їй краще. Для себе ти вже знайшов, де краще тобі?

Безумовно, так. Кажуть, краще там, де нас нема, але мені краще там, де я є. Я вчуся перебувати в моменті, вчуся бути тут і зараз, вчуся жити в ногу з часом і з тим, що в нас є. Тому мені чудово в Україні, класно в Києві, у своєму селі, там, де мене оточують люди, які можуть зрозуміти, яких можу зрозуміти я.

На другий день після релізу пісня зникла з усіх стрімінгових платформ. Що сталося?

В мене був і є контракт з лейблом PAPA music. Він не розірваний. Я думав, якщо випущу пісню під новим ім'ям, напишу сам музику і слова, якщо ніхто, крім мене, не буде до цього дотичний, то мені вдасться. Але виявилось, що це все не так просто. Наприклад, дистриб'ютор дистриб'ютору може подзвонити з вимогою видалити трек музиканта з усіх платформ, бо він, мовляв, його артист. І ніхто не відмовить, бо, скажімо, у PAPA music чи Best Music є авторитет, за допомогою якого вони можуть впливати на музичну індустрію в наші країні. Тому трек видалили, заблокували кліп на YouTube.  

Фото: Галушка, Радіо Промінь

Можна було б вигадати собі псевдонім, наприклад, Брудний розбійник чи Хороший хлопчина, але я вирішив, що просто залишу ім'я та прізвище в такому написанні, як у паспорті

Антоне, твоє сценічне ім'я вже не Wellboy, а Anton Velboi. Тобто звучить так само, але пишеться інакше. Тобі не здається, що це виглядає як підробка самого себе? 

Здається, і через це мені трошечки образливо, бо псевдонім Wellboy вигадав я сам. Я завжди був Wellboy: в соціальних мережах, на шоу "X-Фактор", ще до "Гусей", "Вишень" та інших моїх пісень… Коли я це втратив, то не знав, що робити. Звісно, можна було б вигадати собі псевдонім, наприклад, Брудний розбійник чи Хороший хлопчина, але я вирішив, що просто залишу ім'я та прізвище в такому написанні, як у паспорті. І це точно у мене ніхто не забере. 

Отже, з PAPA music справи ще не завершені, але ти вже зареєстрував власну компанію Wellboy Family. З ким ти тепер розбудовуєш свою кар'єру?

Я зараз працюю із Мартою Останковою, яка раніше була у PAPA music моєю концертною директоркою. Вона дуже класна і як менеджерка, і як людина. Марта вміє розв'язувати проблеми, допомагає в ситуаціях, в яких я не можу впоратися сам. Мені дійсно іноді не вистачає впертості, нахабності, щоб про щось домовитися з людьми. Кліп на пісню "Люди на Землі" знімав мій дуже талановитий друг Сашко Багазій. Нарешті я зміг попрацювати зі своїми друзями! Працювати з людьми, яких знаєш, набагато приємніше. Є й ті, хто відмовляються зі мною мати справу. Тому що я прихожу до людини, наприклад, щоб попрацювати зі звуком. Ми домовляємось, а за деякий час людина відмовляється, бо хтось їй сказав, що у мене контракт і що я не можу працювати від себе. Із цим складнувато. 

Гадаєш, можна було завершити співпрацю з PAPA music без публічних скандалів? 

Повертаючись назад, думаю, що можна було якось це вирішити тихенько і скромно.

Як ти взагалі це переживав на емоційному рівні?

Та нормально переживав. Просто якоїсь миті наскільки задовбало те, що купа людей жбурляє тебе зі сторони в сторону, що я просто був радий перебувати вже не там, сподівався, що зможу писати пісні, які мені подобаються. 

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Потрібно розв'язати питання з лейблом, щоб я міг далі співати й працювати

Ти будеш боротися за своє попереднє сценічне ім'я та право на пісні? Чи почалися судові засідання?

Так, суди є, суди будуть, я налаштований боротися. У мене є юрист, адвокат, які над цим працюють. Нема у мене прогнозів, щодо того, як воно буде. Хочеться писати нові пісні, їздити, виступати, підтримувати тих, хто цього потребує, і просто виконувати свою музику.

Якою б ти бачив мирову угоду між тобою і лейблом PAPA music? 

Я б хотів, щоб вони мені дозволили виступати під псевдонімом Wellboy, щоб не блокували мій новий контент. Я прагну розірвання контракту, бо коли його підписував, не думав, що все так складно. Мені здавалось, що це як робота. І якщо ти на ній не витримуєш, то можеш звільнитися. Але виявляється, що все не так.

У тебе є відчуття, що потрапив у пастку?

Так, бо як інакше маєш почуватися в ситуації, коли тебе прив'язують до людей, до колективу, коли ти змушений робити те, що скажуть.

Яким буде Anton Velboi, яким ти бачиш його в подальшій своїй творчості?

Класним Anton Velboi буде. Чудовим, світлим, позитивним, тому що я сам по своїй суті не змінився – як був простим чуваком із села, так і залишаюся ним. Я це розумію. В новому кліпі, сподіваюсь, у майбутньому його можна буде побачити, я був вбраний у веселий вишитий костюм, танцював хореографію, ходив, бродив, співав про людей на Землі. Це відбувалося дуже легко і просто. Ось таким все це і буде.  

Що в тебе зараз в роботі? Якою буде наступна пісня? 

Поки що не знаю. Ми записали одну дуже прикольну народну пісню. Але наразі не можу сказати, яку саме. Вийшла вона такою електронною, живою, дуже класною. Думаю, наступною будемо випускати її. Але, знову ж, як випускати, якщо її видалять. Тому потрібно розв'язати питання з лейблом, щоб я міг далі співати й працювати. 

 

Позиція лейблу PAPA music:

Наразі PAPA music перебуває у стадії перемовин із Антоном Вельбоєм стосовно умов припинення контракту. Ключове питання - сума компенсації. Запропонована Антоном сума не влаштовує PAPA music, його не влаштовує та, що запросив лейбл. У компанії PAPA music зазначають, що запропонована сума компенсації майже в десять раз менша, ніж передбачена контрактом.

Контракт Антона Вельбоя з PAPA music є чинним, тому його пряма співпраця з музичним дистриб'ютором The Orchard –  є порушенням умов контракту. 

Спочатку артист повинен закрити всі питання з PAPA music, потім може співпрацювати з ким захоче.

PAPA music є власником знаку для товарів і послуг "Wellboy". Нова пісня Антона Вельбоя "Люди на Землі" видана компанією "Wellboy Family".  У PAPA music наголошують, що це вводить споживачів в оману.  

 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

 

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.