"Ми за максимальну відкритість з урахуванням аспектів безпеки", — голова НАЗК про реєстр декларацій

"Ми за максимальну відкритість з урахуванням аспектів безпеки", — голова НАЗК про реєстр декларацій


Національне агентство з питань запобігання корупції виступає за максимальну відкритість реєстру декларацій чиновників, але з урахуванням безпекових аспектів. Це зазначив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова НАЗК Олександр Новіков. Передусім йдеться про закриття даних осіб, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, розповів Новіков. 5 вересня Верховна Рада ухвалила законопроєкт про відновлення електронного декларування для чиновників. Однак реєстр декларацій, відповідно до такої редакції ухваленого закону, мав залишитися закритим ще рік. Але напередодні, 12 вересня президент України Володимир Зеленський ветував закон. "Уже зараз реєстр треба відкривати", — зауважив глава держави. За словами Новікова, НАЗК продовжує працювати над зручністю заповнення декларацій. Зокрема, йдеться про доступ до 82 реєстрів про активи, які треба вказати в декларації. Із головою НАЗК спілкувалася журналістка Українського Радіо Світлана Мялик. 
 

0:00 0:00
10
1x

Олександр Новіков. Фото: rpr.org.ua


—  Щодо реєстрів: наскільки доцільно під час війни відкривати реєстри і які реєстри потрібно відкрити?

НАЗК впевнене, що має бути максимальна публічність всіх реєстрів навіть у війну із забезпеченням безпеки окремих даних. Реєстр осіб, які вчинили пов’язані із корупцією правопорушення, ми відкрили в повному обсязі й наполягаємо на відкритті в повному обсязі, але з урахуванням безпекових аспектів реєстру декларацій. Одним із принципів антикорупційної стратегії, яку розробила команда Національного агентства спільно зі мною, є максимальна відкритість даних. Ми підтримуємо громадськість у занепокоєнні, що Реєстр декларацій не відкритий. Ми просимо максимальної публічності й відкритості, але з урахуванням безпекових аспектів. В першу чергу – із закриттям даних осіб та майна осіб, які залишилися в Мелітополі, Бердянську, Генічеську. Чому? Тому що на відміну від тих, хто каже, що треба повністю відкритий реєстр декларацій, для НАЗК найвищою соціальною цінністю є людина, її життя і здоров’я, недоторканість і безпека, які визначає стаття 3 Конституції.

—  НАЗК каже, що в декларуванні є якісь новації і декларувати потрібно бути не за рік, а за роки, які були?

Декларацію необхідно буде подати за 2021 і 2022 роки, а до 1 квітня наступного року – й за 2023 рік. Тобто фактично окремо три декларації. Дехто не подав, але насправді бути доброчесним стало звичкою українців і понад половину українців подало декларації за 2021 рік. Щодо зручності подачі декларації: ми вважаємо, що чесним, доброчесним має бути максимально зручно. Тому, незважаючи на війну, НАЗК розпочало проєкт доєднання додаткових реєстрів до реєстру декларацій і з минулого року всім декларантам доступна кнопочка в реєстрі декларацій, натиснувши яку можна отримати всю інформацію з 82 українських реєстрів про активи, які треба вказати в реєстрі декларацій. Наступним етапом, який розглядає НАЗК, буде автоматичне заповнення даних у реєстрі декларацій з інших реєстрів. Проте тут є складність, оскільки дані державних реєстрів не є "чистими", там є багато помилок, є багато майна, яке до 2013 року зареєстроване за особами і не вказане в державних електронних реєстрах. Відповідальність за ці реєстри не на стороні НАЗК, а на стороні Міністерства цифрової трансформації, Міністерства юстиції. 

КОНТЕКСТ

5 вересня нинішнього року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про відновлення електронного декларування для чиновників. Однак головна правка про негайне відкриття декларацій для публічного доступу не була схвалена. Реєстр декларацій, відповідно до такої редакції ухваленого закону, мав залишитися закритим ще один рік. Але напередодні, 12 вересня президент України Володимир Зеленський ветував закон. "Вранці надійшов із Верховної Ради України закон, який зберігав обмеження щодо електронного декларування. Обмеження неприйнятні. Декларації мають бути відкритими. Одразу. Не через рік. Уже зараз реєстр треба відкривати. Власне, із цією головною правкою закон має бути проголосований. Бажано швидко", — зазначив глава держави.

 

Зеленський 12 вересня вніс пропозицію до ветованого законопроєкту про електронне декларування. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради. У документі йдеться, що глава держави "не може погодитися із запропонованим законом підходом, який не забезпечує відкритий доступ" до реєстру декларацій чиновників і депутатів".

Зеленський запропонував:

► встановити, що до припинення або скасування воєнного стану НАЗК забезпечує цілодобовий доступ до реєстру;

►у відкритому доступі в реєстрі не відображатимуть декларації військовослужбовців ДПСУ, Держспецзв'язку, Управління держохорони, ЗСУ та інших військових формувань, працівників поліції особливого призначення, що беруть участь у воєнних діях, поранених, полонених, миротворців і людей, які перебувають на тимчасово окупованих територіях;

►винятки не стосуватимуться військовослужбовців на посадах міністрів та їхніх заступників, голів центральних і місцевих органів виконавчої влади та їхніх заступників, працівників апаратів міністерств, органів системи правосуддя, які входять до складу військово-лікарських комісій, лікарсько-льотних комісій, службовців у ТЦК, які займаються підготовкою, організацією, закупівлею товарів, робіт і послуг оборонного призначення;

► НАЗК вилучає декларації з відкритого доступу на підставі листа керівника або заступника керівника держоргану, в якому служить або працює декларант;

► з дня, наступного після припинення або скасування воєнного стану, НАЗК забезпечує відкритий доступ до декларацій;

► доступ до реєстру декларацій має бути відкрито не пізніше ніж за 60 днів із дня набуття законом чинності.