Ще одна причина кинути курити (якщо інші не спрацювали)

Ще одна причина кинути курити (якщо інші не спрацювали)

НАЗК внесла тютюнові компанії Philip Morris та Japan Tobacco до переліку міжнародних спонсорів війни

Якщо ви й досі не кинули курити, з’явився новий переконливий привід нарешті зробити це. Наприкінці серпня Національна агенція з питань запобігання корупції (НАЗК) внесла тютюнові компанії Philip Morris та Japan Tobacco, що представляють найвідоміші у світі бренди цигарок, до переліку міжнародних спонсорів війни. Вони не вийшли з російського ринку і платять там податки незрівнянно більші, ніж в Україні - чим допомагають фінансувати війну. Чи має бути ще якась причина, щоб відмовитись від згубної звички?

Про те, що означає ця дія НАЗК і якими можуть бути наслідки, ведучі Радіо Промінь Денис Денисенко та Анна Заклецька поспілкувались із медіа координаторкою ГО 'Життя' Ольгою Масною.

 

Ілюстративне фото: Image by Diema from Pixabay

Яким чином ваша організація допомагає усвідомити шкоду тютюнокуріння? Як ви ставитесь до того, що досі є компанії, які не пішли з російського ринку і продовжують робити свій внесок (а з ними і люди, які користуються їхньою продукцією) в фінансування війни проти України?

Ми займаємось адвокацією антитютюнового законодавства. На законодавчому рівні ми намагаємось просувати зміни для зменшення розповсюдження куріння в Україні. Тому що, як показує статистика, щороку в Україні помирає від куріння понад 130 тисяч українців. Це жахливі цифри. Особливо враховуючи, що ми зараз в стані війни.

Окрім того, це вбивча продукція для українців і на іншому рівні. Ми раді, що НАЗК спромоглася внести Philip Morris та Japan Tobacco до списку міжнародних спонсорів війни. Треба чітко розуміти, що суми податків, які платять тютюнові компанії в Україні і росії, просто неспівмірні. Хай це буде для курців ще одним приводом відмовитися від шкідливої звички, а для державних установ і уряду стане маркером, що з такими організаціями співпрацювати не можна. І в жодному разі – наприклад – не сприяти побудові фабрики на Львівщині, яку планує Phillip Morris.

Ми подавали звернення до НАЗК з приводу внесення цих компаній до списку міжнародних спонсорів війни. І також закликаємо внести до цього списку компанію British American Tobacco, яка так само досі залишається на ринку росії і нарощує там свої прибутки. 

Акцизи працюють: після збільшення вартості пачки сигарет кількість курців знижується

Якщо проводити паралель із сухим законом, який був колись в Америці, – чи не означає заборона тютюнової продукції того, що буде більше контрабанди або сірої продукції? Яким чином убезпечитися від того, що це просто перейде в тінь? Який вихід пропонуєте ви для того, щоби люди свідомо відмовлялись від згубної звички?

Взагалі весь наратив щодо того, що збільшення акцизів або визнання міжнародними спонсорами війни тощо буцімто сприяє 'тінізації' продажів тютюнових виробів – це йде від самих тютюнових компаній. Як показує практика, 'тіньова' продукція виробляється на тих самих заводах тими самими виробниками – тобто, вони про все це знають. І законодавство має обмежувати такі компанії, мають підвищуватись акцизи. Тому що, за статистикою, після збільшення вартості пачки сигарет кількість курців знижується.

Щодо 'тінізації', то цим мають займатись виконавчі органи контролю. 'Не підвищуйте податки, бо ми підемо в тінь', – ось як це називається з точки зору тютюнових компаній. Це просто маніпуляція з їхнього боку. 

Зараз Україна серед передових країн в сфері боротьби з тютюном

Наскільки зараз є дієвим українське законодавство щодо боротьби з тютюнокурінням? Останні роки воно посилюється?

Воно дійсно суттєво посилилось. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) нещодавно випустила звіт, в якому Україна опинилась серед передових країн щодо боротьби з тютюном. Тому що в нас населення захищене від вторинного диму – тобто, в громадських приміщеннях курити зараз заборонено будь-які цигарки. Також у нас з 11 липня заборонена реклама будь-яких пристроїв для куріння. Заборонені також ароматизовані сигарети і електронні сигарети – але до 11 липня 2024 року вони ще можуть розпродаватись. Тобто, їх виробництво вже заборонено, але ще рік будуть розпродаватись залишки на складах. Потім вони мають зникнути з полиць. Це дуже важливо, тому такі сигарети особливо приваблюють підлітків.

На фото: Соломія Коломієць 

Незважаючи на всі заборони, нерідко можна побачити людей, які курять в громадських місцях – нехай ті ж електронні сигарети…

Якщо ви бачите, що курять в громадських приміщеннях, або стоять попільнички в ресторанах, або ви бачите рекламу – ви можете на це скаржитись. Держпродслужба контролює суб’єкти господарювання, а поліція контролює курців, які порушують законодавство. І скарги сприяють виконанню цього законодавства. Тому не бійтесь захищати себе від пасивного куріння – і захищати наше законодавство.

Ми також поспілкувались із психотерапевткою, кандидатом медичних наук Соломією Коломієць щодо того, чому нам так важко кинути курити – і як добитись незалежності від цієї шкідливої звички.

Як кинути курити, якщо вищезазначених аргументів забракло?

По-перше, розберемося, що таке залежність. 

Залежність – це набуте порушення поведінки, яке проявляється у сильній потребі здійснювати певні дії або вживати певні речовини.

Нікотинова залежність може бути як психологічна, так і фізична. Фізична- це коли вдихання нікотину провокує викид гормонів, що є свого роду психостимуляторами, які викликають відчуття ейфорії. Коли ефект задоволення знижується і людина повертається до пригніченого стану, знову виникає потреба у задоволенні. Таким чином у людини формується ланцюжок залежності.

Психологічна залежність – це потреба, викликана психологічними причинами (наприклад, низька самооцінка, труднощі у спілкуванні з людьми, надмірний стрес тощо). Психологічна залежність формується пізніше, ніж фізична. Коли була спроба викурювати цигарку під час стресу чи під час перерви – відбувалось позитивне закріплення такої поведінки. Така поведінка є більш небезпечною через ритуальність. Далі вона стає постійною. 

Що робити, щоб позбутись залежності від цигарок?

Під час роботи з залежністю дуже важливо зрозуміти, від якої проблеми людина намагається втекти та яка потреба є незадоволеною.

Тому що, якщо внутрішня проблема та причина, яка призвела до залежності, не були усвідомлені та пропрацьовані, одну залежність може замінити інша. Таким чином, буде здійснюватись постійний несвідомий пошук 'моментів щастя'. Тож потрібно розуміти та вміти організувати собі задоволення більш екологічними способами.