Поставлені Україні касетні снаряди перевершили сподівання — експерт Жирохов

Поставлені Україні касетні снаряди перевершили сподівання — експерт Жирохов

Касетні боєприпаси, які Україна отримала від західних партнерів, перевершили сподівання як ЗСУ, так і закордонних аналітиків. Про це в ефірі Українського Радіо розповів військовий експерт Михайло Жирохов. Він пояснив, що цей тип боєприпасів проєктувався для ураження цілей на відкритій місцевості, тоді як зараз завдяки цим боєприпасам українські воїни завдають великих втрат окупаційній армії навіть у межах їхніх фортифікаційних споруд. Військовий експерт проаналізував ситуацію на різних ділянках фронту. 

 

0:00 0:00
10
1x

Один із касетних боєприпасів, які мають США. Фото US DoD

 

"Якщо наступальні дії будуть, то протягом наступних двох тижнів"

Лінія фронту дуже велика, тому варто оцінювати конкретні ділянки, а не весь фронт, зауважив передусім Михайло Жирохов. "На деяких ділянках є просування наших військ, на деяких  ми перейшли до оборони, але, на жаль, на деяких ділянках росіяни продовжують нарощувати сили та наступ. Перш за все, я маю на увазі куп’янський напрямок, де росіяни постійно атакують, вводять ресурси. Але в цілому великих наступальних дій ми не побачимо. Якщо вони й будуть, то в наступні два тижні", — вважає Михайло Жирохов.

"Залізниця на Чонгарі фактично зруйнована"

Також військовий експерт прокоментувавчерговий удар по Чонгарському мосту, зазначивши, що якщо судити за російськими джерелами та супутниковими знімками, то фактично залізниця і залізничний міст на Чонгарі знищені: "Скільки часу знадобиться, щоб відновити його, не зрозуміло. Це один із елементів стратегії наступу ЗСУ, бо знищення логістики, складів — перший етап перед будь-якими активними бойовими діями. На початку липня нинішнього року був удар по автомобільному мосту, розташованому поряд. А зараз було завдано більш суттєвого удару по залізничному мосту. Вся логістика угруповання окупантів на Запоріжжі тримається саме на залізничних перевезеннях. Міст зруйнований принаймні тимчасово. У росіян у залізничних військах є кілька сотень тисяч людей, то вони мають досвід, щоб швидко відновлювати пошкоджене", — додав Жирохов. 

Принагідно експерт наголосив на важливості для росіян сухопутного коридору до Криму: "Точно, що для росіян зараз автомобільна дорога, яка йде до окупованого Криму, дуже важлива. Залізниця на цій ділянці фактично не працює, оскільки деякі ділянки — на відстані 5-10 кілометрів від фронту. Це означає, що нормально функціонувати залізниця не може. Таким шляхом військові вантажі йдуть до Волновахи (тимчасово окупований населений пункт на Донеччині — ред.), а звідти — саме автомобільним транспортом. Тому цей логістичний шлях росіяни намагаються втримати і на ньому дуже зосереджені". 

"Збільшення втрат росіян — робота касетних боєприпасів"

Також Михайло Жирохов оцінив результати використання ЗСУ наданих Сполученими Штатами касетних боєприпасів, які неочікувано виявилися дуже дієвими на війні в Україні: "Касетні боєприпаси — це тимчасова заміна осколочно-фугасних, виробництво яких розгортається. Але для західних аналітиків і для наших військових ефективність касетних боєприпасів виявилася несподіваною, бо вони проєктувалися для того, щоб знищувати противника на відкритій місцевості. А зараз ми стикаємося більше з фортифікаційними спорудами окупантів. І навіть проти цих цілей касетні снаряди виявилися досить ефективними. Збільшення втрат особового складу у росіян — це саме дія цих снарядів". 

Михайло Жирохов. Фото: Суспільне Чернігів 

"У росіян є снарядний голод"

Також військовий експерт торкнувся теми поставки "звичайних" снарядів для нашої армії партнерами з ЄС на 1 млн євро, зазначивши, що це не відбудеться одномоментно: "Постачання снарядів на великі суми — це програма і гра в довгу. Це не означає, що снаряди будуть завтра або післязавтра. Зараз триває процес розгортання виробництва, адже після холодної війни більшість виробничих ліній для снарядів були законсервовані. А тепер західні партнери, союзники їх розгортають". 

При цьому Михайло Жирохов констатував, що боєприпасів бракує не лише ЗСУ. 

"У росіян є снарядний голод, незважаючи на те, що в них є виробництво, "гумові" радянські склади. Але українські військові, з якими я спілкувався, говорять, що інтенсивність використання російської артилерії знизилась в рази. Зараз наша артилерія переважає на фронті", — відзначив військовий експерт. 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв