Подано понад 260 заяв — Мінветеранів про конкурс на посади помічників ветерана

Подано понад 260 заяв — Мінветеранів про конкурс на посади помічників ветерана

Понад 260 заяв подано на сьогодні для участі у конкурсі на посади помічників ветерана. Про це повідомила 26 липня Українському Радіо заступниця міністра у справах ветеранів України Тетяна Калита, розповідаючи про відповідний пілотний проєкт Мінветеранів. Він стартував 1-го липня нинішнього року, заяви охочих узяти участь у конкурсі подаються в електронній формі. Після відбору кандидати на посади помічників ветерана проходитимуть спеціалізоване навчання. Його почнуть із 1-го серпня. Надалі фахівців працевлаштують у сервісному офісі у справах ветеранів в одній з чотирьох областей (Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській), які беруть участь у даному проєкті Мінветеранів. Кількість помічників ветеранів загалом не перевищуватиме 400 осіб. Один помічник зможе надавати послуги з підтримки переходу до мирного життя максимум 100 учасникам проєкту. Щонайбільше в одному сервісному офісі працюватиме 20 помічників ветерана. Їхня зарплата становитиме до 16 тисяч гривень.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: УНІАН 

"Це не той приклад, який ми звідкись взяли й скопіювали"

—   Помічники ветеранів — це нова інституція. Як виникла ідея відкриття Центрів розвитку ветеранів? Чи є схожі структури в країнах НАТО?

"Насправді для досвіду України не може бути нічого запозиченого. Втім певні правила, інструменти та структурні складові можуть бути використані. Але тут питання, скоріш, не тільки до країн НАТО, а до тих держав, які, на жаль, мали певний досвід або війни, або конфліктів, або різних інших збройних нападів. Тому ми використали різні досвіди різних країн. В межах помічника ми проаналізували складову систему інформаційного консультування та скеровування. Цим найбільше займаються на сьогодні агенції ООН комплексно. Тому, скоріш за все, ми дійсно дослідили досвід. Але це не той приклад, який ми звідкись взяли й скопіювали", — зазначає Тетяна Калита.

—   Хто може звертатися і на що сподіватися?

За словами Тетяни Калити, проєкт реалізований за принципом "рівний-рівному", коли безпосередньо відбувається спілкування від людини до людини й саме за тим досвідом, який людина має — однією мовою, за взірцем тощо. В цьому підході є як і можливості, так і загрози. "По-перше, має бути дуже гарно організований процес, тому що ми розуміємо, що можуть бути різні наслідки, адже люди вже отримали певний досвід, і він може бути, зокрема, і негативний. Тому це означає, що ветерани, які працюватимуть з ветеранами, мають пройти реабілітацію або бути вже відповідного рівня переходу від військової служби до цивільного життя. Тому тут і питання професійних меж, і етики, і взаємодії в системі "рівний-рівному", і розуміння наявних сервісів та можливостей, які наразі дуже активно розвиваються. Також треба не забути про емпатію. Тому тут комплексний набір складових: помічник ветерана, принцип "рівний з рівним", і принцип працевлаштування тих, хто вже є ветеранами, і робота з тими, хто стає ветераном, переходить в цю складову і фактично повертається в цивільне життя", — пояснює заступниця міністра у справах ветеранів.

—   Хто може стати помічником ветерана?

Помічником стати може ветеран, тобто той, хто має відповідний статус, а також члени родин. Тобто ті, які на сьогодні є другим членом подружжя — дружина або чоловік, зазначає Калита.


Тетяна Калита. Фото: armyinform.com.ua

Зарплата помічника ветерана — до 16 тисяч гривень

—   Як працюватимуть і яку винагороду отримуватимуть помічники ветерана?

Це прописано в відповідному нормативному правовому акті. У будь-яких проєктів, які запускає держава, обов'язково має відповідне юридичне підґрунтя. Заробітна плата там прописана відповідно до наданої послуги, і загальна сума становить до 16 тисяч гривень. "Насправді це робота більш консультаційно-організаційна і питання підтримки, яку потребують наразі ті, хто можливо, ще не отримав статус чи має проблеми організаційного характеру. Тобто це питання і документально допомогти, і супроводити, і підтримати. Тому що це не тільки консультація й допомога, але й, можливо, підтримка як побратима в цьому випадку", — зауважує представниця міністерства.

—   З яких питань можуть звертатися ветерани?

"З будь-яких. Нам у цьому випадку як державі, треба зрозуміти ті чіткі потреби, які є, ті слабкі місця, де за якихось причин механізми не працюють, аби виявити кореневі причини та з ними розібратися, щоб вони вже працювали як механізми. Крім того, ми всі розуміємо, що послуги мусять змінитися. Має змінитися як і підхід, так і складові тих послуг, які мають отримувати ветерани, тому що і суспільство повністю змінюється", — коментує Тетяна Калита.

Щодо безпосередньо тих, хто працюватиме помічниками ветеранів, то вони обов'язково пройдуть навчання, яке почнеться в серпні. Відбір почався 1 липня. Заяви подаються в електронній формі. Це означає, що ті, хто готові податися, вони можуть податись будь-де, це спрощує складову безбар'єрності подачі. Тобто ми таким чином прибираємо і складову корупції, якщо вона раптом десь виникає. На порталі Міністерства у справах ветеранів є вся інформація. На сьогодні є понад 260 заяв, повідомила заступниця міністра у справах ветеранів України.

П'ять хвилин на оформлення заяви

—   А які вимоги? На що зважатимуть при відборі?

"Насправді вимоги дуже прості, ви маєте витратити до п'яти хвилин, щоб проклацати цю заяву, але ваш вибір має бути справжній. При відборі зважатимуть на складову емпатійності, на те, що людина вже пройшла складові й сама адаптувалася до цивільного життя. Це все проходить на співбесідах, вони це все проговорюють. Але в будь-якому випадку, навіть якщо людина дуже хоче, вміє, розуміє і є відповідного рівня, вона безпосередньо далі проходитиме навчання", — резюмує Тетяна Калита.