Шлях України до НАТО скоротився на крок — Жовква про підсумки Вільнюського саміту

Шлях України до НАТО скоротився на крок — Жовква про підсумки Вільнюського саміту

Прогресом саміту НАТО у Вільнюсі порівняно з бухарестським 2008 року є те, що альянс відмінусував один крок на шляху України до Північноатлантичного блоку. Це констатував в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква. Він брав участь у саміті, який відбувся 11-12 липня нинішнього року в столиці Литви. За словами Ігора Жовкви, шлях України до НАТО набагато простіший, ніж процедура вступу до Євросоюзу. І наступний крок – запрошення до вступу в альянс, яке Україна планує отримати на наступному саміті НАТО у Вашингтоні 2024 року. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото pixabay.com

У НАТО не склалося консенсусу щодо вступу України. Поки що 

На даний момент в альянсі не склалося відповідного консенсусу, сказав Ігор Жовква Українському Радіо. "Не було у Вільнюсі одностайного рішення, що Україна має отримати ту першу фазу свого процесу вступу: а саме запрошення до вступу. Очевидно, є держави, які сьогодні не готові підтримати часові рамки такої процедури для України – запрошення до вступу. Ми хотіли отримати таке запрошення. Це означає, що мета: одержати його за найближчої нагоди у Вашингтоні (наступний саміт НАТО відбудеться наступного року в столиці США – ред.)

Ігор Жовква (праворуч) у студії Українського Радіо

Вільнюс vs Бухарест: ПДЧ не потрібен

Ігор Жовква порівняв результати самітів НАТО 2008 року в Бухаресті й цьогорічного у Вільнюсі. "Я підняв рішення саміту НАТО 2008 року в Бухаресті. Там Україні був присвячений один абзац, де наприкінці говорилося, що Україна стане членом альянсу й інструментом для цього є ПДЧ (План дій щодо членства – ред.) Цей план буде надано. Натомість на саміті у Вільнюсі Україні було присвячено три окремі абзаци: яким чином майбутнє України в НАТО забезпечуватиметься. І тут є декілька важливих рішень: був оцінений позитивно прогрес України, який вона досягла у декількох важливих реформах:


1.    у сфері демократичних реформ
2.    у безпековій сфері 
3.    прогрес у досягненні взаємосумісності. 

НАТО — це також про реформи. І є три позитивні оцінки. А НАТО оцінює саме 100-відсотковий прогрес. Генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав: якщо ви думаєте, що у всіх країнах-членах НАТО є 100-відсоткова взаємосумісність або одна держава-член альянсу має таку 100-відсоткову взаємосумісність із іншими державами, то ви помиляєтеся. Тому цей прогрес оцінено позитивно. Таким чином НАТО відмінусувало той крок, який нам тоді, в Бухаресті, дуже хотілося отримати — ПДЧ. І тут, у Вільнюсі, було сказано, що наразі ПДЧ Україні не потрібен. Тому із двокрокового шлях до НАТО перетворився на однокроковий: отримання запрошення до членства. Цей шлях набагато простіший, ніж процедура вступу до ЄС. Не треба вести переговори щодо документа із 35-ти розділів, наприклад. Є протокол про приєднання, який становить собою півсторінки. Далі – підписання і ратифікація парламентом. І тут є відмінність від Бухареста. Зменшився перебіг шляху для України. Залишилося цей скорочений шлях розпочати.

 
Результати саміту у Вільнюсі гарні, але якби пролунало для України запрошення до НАТО, тоді вони були б ідеальними. Таким чином президент Володимир Зеленський підсумував 12 липня нинішнього року результати цього саміту НАТО щодо можливості вступу України до Північноатлантичного альянсу. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив розчарування рішенням саміту стосовно членства України. Про це глава МЗС заявив в інтерв’ю Bloomberg. На думку Кулеби, альянс не повинен тримати "всю ситуацію й Україну в підвішеному стані, коли йдеться про членство". Водночас є і позитив для України – знято вимогу про План дій щодо членства (ПДЧ) на її шляху до НАТО, зазначив міністр закордонних справ.