Після "бавовни" на Керченському мосту проблеми у росіян тільки починаються — Олексій Їжак

Після "бавовни" на Керченському мосту проблеми у росіян тільки починаються — Олексій Їжак

Третина військового постачання із Росії на окуповану територію України може бути зруйнована. Такі наслідки чергового вибуху на Керченському мосту спрогнозував Українському Радіо експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак. Він також зауважив, що ЗСУ зараз мають достатньо відомостей про потенційно "вразливі точки" ворога. Тож невдовзі може скластися так, що росіянам доведеться навіть перекривати рух через Керченську протоку.  

0:00 0:00
10
1x

На фото: компанія Maxar Technologies оприлюднила супутникові знімки Керченського мосту, на яких видно його руйнування внаслідок вибуху 17 липня 2023 року

 

"Автомобільний рух буде скорочений, принаймні, наполовину"

Механізм руйнування Керченського (окупанти називають його "Кримський") мосту цього разу (17 липня нинішнього року) дещо інший, ніж після попереднього вибуху на ньому 8 жовтня минулого року, але  результат той же – автомобільна частина в один бік зруйнована повністю, а в інший – пошкоджена, констатує Олексій Їжак. Є також цього разу незначні пошкодження залізничної частини переправи. "У цілому це менші пошкодження, ніж попереднього разу (вранці 8 жовтня 2022 року на "Кримському" мосту від вибуху вантажівки обвалилися дві напівсекції його автомобільної частини та було серйозно пошкоджено залізничну колію), але схожі. Автомобільний рух буде скорочений, принаймні, наполовину, а то й більше. Тому що одна частина мосту в один бік повністю зруйнована. Вона не підлягає ремонту, має бути замінена. В інший бік треба буде обмежувати рух, тому що потрібно обстежувати конструкцію", – констатував експерт. Після інциденту росіяни одразу заговорили, що їм потрібно буде звести якусь обхідну конструкцію, яка дозволить користуватися мостом. Планують усе зробити до осені. Але це нереально, вважає Олексій Їжак. І нинішня атака Керченського мосту може виявитися далеко не останньою – він може руйнуватись частіше, ніж триватиме його відбудова.

Олексій Їжак. Фото: ФБ-сторінка Олексія Їжака

"Третину своєї військової логістики ворог може втратити"
 
Водночас Олексій Їжак зауважив, що пошкодження цього мосту прямо зараз навряд чи суттєво вплине на ситуацію із забезпеченням російських окупантів на лінії фронту. Але вибух вкотре довів, що об’єкт є вразливим, незважаючи на всі заходи безпеки росіян. "Незважаючи на всі ці заходи, міст все ж таки зруйновано. Це означає, що дірки у безпеці пробиті. І це триватиме", – спрогнозував експерт. Останні руйнування однієї секції мосту Олексій Їжак охарактеризував, "намацуванням вразливих місць" противника. Вони можуть і не мати радикального ефекту. Але, принаймні, третину своєї військової логістики ворог може втратити: "Загалом у перспективі це означає: якщо руйнація конструкції Керченського мосту вже почалася, то третина військового постачання з Росії на окуповану територію буде зруйнована".
  
Альтернативні шляхи окупантів: "сухопутний коридор" із Таганрога – "лише часткова компенсація"

Щодо альтернативних шляхів логістики, то в Криму у ворога наразі залишається ще поромна переправа у Керчі. За словами експерта, там росіяни, ніби передчуваючи, збільшили днями кількість кораблів. Окрім цивільних поромів, вони додали військовий транспорт. До речі, це теж потенційна законна ціль для ЗСУ, констатував експерт. Що ж до так званого "сухопутного коридору" із Таганрога (РФ) через окуповані Донецьк і Маріуполь, то втрату кримської переправи він компенсує тільки частково. Як зазначив Олексій Їжак, цим маршрутом поставки йдуть переважно російським військам на Сході України. А угруповання противника на Півдні "тримається" головно на Кримському мосту: "Звичайно можна перенаправити трохи потоки. Росіяни можуть це зробити. І ми бачимо, вони зараз експериментують із цим". Водночас фахівець зауважив, що руйнування секцій мосту поки що не дуже вплине на потенціал росіян на фронті. Ця ситуація стане скоріше проблемою цивільних, котрих тепер росіяни можуть вкотре почати використовувати як живий щит. Тобто, аби убезпечити той же "сухопутний коридор" від ударів українських ракет, весь цивільний транспорт окупанти максимально спрямовуватимуть суходолом через тимчасово окуповані території: "Те, що відбувалося протягом останнього, принаймні, місяця із "Кримським" мостом, коли вони його завантажували, створювали ажіотаж цивільного і туристичного транспорту, я думаю, вони таким чином намагаються захистити і військові шляхи. Вони розраховують, що ми не будемо бити по цих шляхах, поки не "розійдеться" цивільний транспорт".
 
"Цілком імовірно, росіянам доведеться перекривати рух через Керченську протоку"
 
Що ж до реакції окупантів на атаку Керченського мосту, то вона буде, припускає експерт. Однак завдяки і технічним засобам, і агентурній мережі ЗСУ мають достатньо даних про потенційні "точки вразливості" ворога. Відтак, цілком імовірно, що росіянам доведеться навіть перекривати рух через Керченську протоку. "Їм потрібно буде закривати власні порти, які йдуть по Азовському морю й далі вгору через Дон. Увесь цей транспорт їм доведеться закривати, щоб номінально підтримувати безпеку цього моста. І на самому мосту треба буде вживати таких заходів безпеки, що рух буде дуже обмежений", – резюмував Олексій Їжак.

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США