Україна-НАТО: шлях, загартований війною. Частина 3 "Україна очікує конкретики"

Україна-НАТО: шлях, загартований війною. Частина 3 "Україна очікує конкретики"

У столиці Литви сьогодні, 11 липня розпочався дводенний саміт НАТО. На ньому обговорять можливе членство України в Альянсі. Президент Володимир Зеленський зазначив перед прибуттям до Вільнюса, що на цьому саміті без України обговорюють формулювання умов запрошення в Альянс. "І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України", — констатував Зеленський. На його думку, поки що союзникам бракує готовності і запросити Україну в НАТО, і зробити її членом Альянсу. "Невизначеність — це слабкість. І я відверто обговорю це на саміті", — наголосив Володимир Зеленський. Зі свого боку, президент Литви Гітанас Науседа відзначив готовність лідерів НАТО схвалити рішення, де буде згадка про певне "запрошення" для України.

Із чим Україна підійшла до нинішнього, Вільнюського саміту: що вже зроблено, а які завдання ще належить виконати? Які варіанти співпраці, гарантій пропонують партнери? І чи стане завершення розв'язаної Росією війни автоматично початком процесу прийняття України до Альянсу? Про це — у спецпроєкті Українського Радіо "Україна-НАТО: шлях, загартований війною".

0:00 0:00
10
1x

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг і президент США Джо Байден. Фото: The White House

 

НАТО для України ― не забаганка, а єдина дієва гарантія проти повторення російського нападу

Саміт НАТО у Вільнюсі 11-12 липня ― серйозне випробування для України. Про членство поки не йдеться. У самому ж Альянсі анонсували, що на саміті у Литві очікується найважливіша трансформація Військової доктрини за останні 50 років, а також потужне послання для України. Як відреагують у НАТО на заявку України, зараз ніхто не скаже. Таку думку Українському Радіо висловив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква: "Заявка України, подана 30 вересня президентом, спікером і прем’єр-міністром, лежить на столі у кожного лідера держав-членів НАТО. Тому вони якимось чином мають відреагувати на цю заявку під час саміту. Так працює процедура. Яким чином вони відреагують, станом на зараз вам не скаже ніхто. У НАТО процедури можуть починатися трохи повільніше, але потім іти швидше. В ідеалі було б ― це запрошення України на вступ. Але рішення Вільнюського саміту точно має бути більшим, ніж просто чергове повторення "мантри про відчинені двері", так само, як і будь-які спекуляції щодо ПДЧ. Ми бачимо приклад Швеції та Фінляндії, яким зараз залишалося подолати лише політичний спротив двох країн і отримати вступ до НАТО. Це й називається "пришвидшена процедура" ― без ПДЧ для України, бо вона пройшла євроатлантичні стандарти на полі бою, а також ми продовжуємо рух щодо змін нашого законодавства. І президент Зеленський, і спікер Стефанчук тримають це на особистому контролі. Тому ми маємо підійти до Вільнюського саміту максимально готовими до НАТО. І побачимо, що буде на саміті".

Ігор Жовква (праворуч) у студії Українського Радіо

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив 10 липня, що союзники дійшли згоди стосовно скасування Плану дій щодо членства (ПДЧ) для України, коли вона вступатиме до Альянсу.

"Так, під час війни ми не станемо членами Альянсу. Але Україна очікує конкретики"

Більшість експертів схиляється до того, що вступ України до НАТО буде поступовим. За словами Генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу Єнса Столтенберга, союзники НАТО погодилися, що Україна стане членом НАТО, але водночас ― це довгострокова перспектива.

Що буде після саміту? Чи змінить він політичне тло, на якому точиться наша війна, міркує голова комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе: "Думаю, ми не маємо очікувати, що цей саміт радикально змінить геополітичне тло, на якому відбувається наша війна за виживання та відновлення нашого суверенітету і територіальної цілісності. Разом із тим цей саміт може поставити вищу планку для країн-членів Альянсу стосовно їхньої подальшої допомоги Україні. Мені б хотілося, щоб вони поставили для себе цю додаткову вищу планку і зобов’язалися підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно для перемоги України над Росією і для поразки Російської Федерації. Саме цей підхід може остаточно змінити баланс сил і допомогти нам розраховувати на ту допомогу, який призведе не тільки до перемоги, а й до нашого безпечного майбутнього в рамках Північноатлантичного Альянсу".

Іванна Климпуш-Цинцадзе. Фото: ФБ-сторінка Ivanna Klympush-Tsintsadze

Європейський Союз продовжить надавати Україні фінансову та військову допомогу стільки, скільки знадобиться. Такою була заява лідерів ЄС за підсумками червневого саміту в Брюсселі. Чи будуть такими ж одностайними члени НАТО на саміті у Вільнюсі? Генсек Єнс Столтенберг заявив, що про майбутнє членство України говоритимуть вже після саміту, але він переконаний, що союзники надішлють дуже сильний сигнал підтримки Україні. Двері НАТО для України відчинені й рішення буде ухвалено, за згоди всіх країн-членів, після того, як Україна проведе реформи та відповідатиме усім вимогам Альянсу ― заявила напередодні Вільнюського саміту речниця Білого дому Карін Жан-П’єр. Чи означає це, що вступ України буде відтерміновано на значно більший час? Чи готові будуть країни-члени НАТО вже зараз надати Україні необхідні гарантії? Ляжуть вони рядками на папері чи залишаться на словах? У нас шалена підтримка східноєвропейських держав, зокрема Польщі та країн Балтії. Західний світ уже розглядає Україну як частину архітектури безпеки та невід’ємну складову самого Альянсу. НАТО для України ― це не забаганка, а єдина дієва гарантія проти повторення російського нападу. Водночас Україна реалістично оцінює ситуацію ― так, під час війни ми не станемо членами Альянсу. Але Україна очікує конкретики, яку може дати Вільнюський саміт НАТО.

Це була третя, завершальна частина спецпроєкту Українського Радіо "Україна-НАТО: шлях, загартований війною".

Перша частина спецпроєкту "Україна-НАТО: шлях, загартований війною". 

Друга частина спецпроєкту "Україна-НАТО: шлях, загартований війною".