"Щоб ми не вдихнули, не з’їли й не випили радіонукліди". Науковиця — як підготуватись до можливого теракту на ЗАЕС

"Щоб ми не вдихнули, не з’їли й не випили радіонукліди". Науковиця — як підготуватись до можливого теракту на ЗАЕС

Україна разом зі світом завмерла в очікуванні розв’язки на Запорізькій атомній електростанції. Наприкінці червня голова ГУР Кирило Буданов заявив, що російські окупанти, які зараз контролюють ЗАЕС, підготували теракт на станції. Згодом стало відомо про евакуацію звідти російського персоналу. То як собі дати раду в випадку теракту та чому безпідставна йодна профілактика може лише нашкодити здоров’ю?  Ведуча "РанокПро" Анна Заклецька в ефірі Радіо Промінь розпитала про це кандидатку біологічних наук, старшу наукову співробітницю Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України, співавторку науково-популярної книги "Страшне, прекрасне та потворне в Чорнобилі. Від катастрофи до лабораторії" Олену Паренюк. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: відкриті джерела

Сценаріїв того, що може статись, дуже багато. Тому слухати треба тільки офіційні канали, які мають повну інформацію

Олено, чи дійсно є чого боятись, які найстрашніші можуть бути прогнози та як можна убезпечитись на побутовому рівні кожному українцю? 

Боятись, безперечно, є чого, тому що аварії на атомних електростанціях — це ніколи не буває добре. Ми можемо очікувати викиду радіонуклідів в атмосферу. Але, знову ж таки, ми нещодавно розмовляли з колегою й вирішили, що вода набагато небезпечніша в короткостроковому терміні. Тобто потонути легше, скажімо, ніж набрати високу дозу радіації за короткий час. Але в довгостроковому терміні, звичайно, радіація страшніша, тому що вона викликає онкологічні захворювання, може викликати мутації в наступних поколінь і таке інше. Так от, для того, щоб цьому завадити, потрібно розуміти, що радіонукліди знаходяться на пилу. Тобто, якщо буде викид у повітря, ми просто уявляємо собі, що нам зробити, щоб ці радіонукліди до нас всередину не потрапили, щоб вони нас не опромінювали зсередини. Тому що, якщо вони поромінюють нас ззовні, ми можемо просто сховатись, якщо зсередини, зробити щось можна, але дуже складно. Тому нам потрібно зробити так, щоб ми їх не вдихнули, не з’їли й не випили. Для цього потрібно в аптеці купити латексні рукавички, респіратори класу FFP2, FFP3, або купити дві звичайні ковідні маски чи просто прикривати шарфом або якимось одягом органи дихання для того, щоб не вдихнути радіоактивний пил. 

Потрібно також підготувати в себе вдома або в офісі, або там, де ви можете знаходитись, коли станеться викид, харчову плівку, скотч для того, щоб закрити повністю всі вентиляційні отвори, вікна щільно зачинити, двері, подивитись, де у вас вентиляція у приміщенні, її також закрити. І протягом однієї-трьох діб не виходити на вулицю. 

Також дуже важливо знайти fm-приймач або будь-яке джерело зв’язку. Чому я кажу про fm-приймач? Бо він може працювати на батарейках і абсолютно не залежати від електроенергії. Та заздалегідь налаштувати його на якусь хвилю, можна на хвилю Радіо Промінь, щоб коли почнеться комунікація влади з населенням, а ця комунікація буде проводитись по всіх каналах, була можливість слухати. 

І дуже важливо слухати владу, тому що ми не знаємо, що станеться. Тобто, сценаріїв того, що може статись, дуже багато. Повірте, ваші науковці та владні структури пропрацьовують кожен сценарій, але їх дуже багато, бо ми не знаємо, що росіяни там зробили. 

Олена Паренюк. Фото: Facebook

Тобто історії про подругу, в якоїх дідусь працює помічником такого-то й він сказав, відкидаємо й слухаємо тільки офіційні джерела інформації? 

Абсолютно. І навіть, якщо щось станеться, не треба слухати от нас із вами, таких експертів, треба слухати тільки владу. Тільки офіційні канали, ДСНС, офіс президента, Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. Тому що будь-які експерти не мають всієї повноти інформації не тільки з радіологічної ситуації, а й, в принципі, ситуації на фронті, тому не варто до них дослухатись і надавати перевагу перед владою. Влада нас точно хоче захистити й не хоче повторити другий Чорнобиль, щоб ми виходили на 1 травня на демонстрації. Такого точно більше ніколи не буде. 

Безконтрольно йод не пити, тому що наразі всі шість енергоблоків ЗАЕС зупинені

Пам’ятаю, коли я була маленька й відбулась Чорнобильська катастрофа, мій тато налив всім молока, накрапав йоду. Вдома — вологе прибирання й вологі простирадла на вікнах і дверях. Чи працюють ці методи і як убезпечити себе зсередини? 

Пилюка — абсолютно так. Як я вже казала, ми уявляємо собі, що радіонукліди на пилу. Тобто ми беремо мокрі ганчірки, одягаємо латексні рукавички й просто протираємо. Це добре, тому що ти зайнятий, з одного боку,  а з іншого боку, це добре, тому що повітря чистіше й ти прибираєш радіонукліди, які, можливо, встигли потрапити в приміщення. 

Важливо також приготувати собі питну й технічну воду в закритих бутлях, бо якщо буде викид радіонуклідів у Дніпро, люди, які знаходяться нижче за течією, ніж Запорізька атомна станція, то, можливо, джерела водопостачання будуть забруднені і тому краще підготуватись. 

Йод не пити, тому що наразі всі шість енергоблоків ЗАЕС зупинені. Востаннє  на генерування електроенергії вони працювали у вересні. Радіоактивний йод формується в процесі ланцюгової ядерної реакції. Цієї реакції не було вже з вересня. І тому поки що на ту ситуацію, яку ми маємо, йод пити немає необхідності,  тому що радіоактивного йоду навіть немає. Але 5-ий енергоблок знаходиться в "гарячому зупині", це означає, що його можна дуже швидко перевести в роботу і там почне генеруватись йод. Росіяни тримають всіх нас, весь світ у заручниках, тобто вони можуть перевести все це в роботу й саме тому треба слухати владу. Якщо влада скаже пити йод, його треба пити. Якщо скаже не пити, то не пити. Але важливо купувати саме йодид калію-125 мг, тому що, коли вам батько накапав йоду в склянку молока, там було цього йоду дуже-дуже мало, концентрація була дуже маленька. А для того, щоб відбулась йодна блокада щитоподібної залози, потрібно, щоб була височенна концентрація йоду і цей йод одразу зайняв усе місце в щитоподібній залозі. Тому наші побутові йодомарини і 40 крапель йоду не працюють, там просто немає достатньої концентрації йоду. Тому варто купити в аптеці таблетку калію йодиду, вона потрібна одна на одну людину. Якщо ви купили блістер, то можете поділитись з усіма сусідами.