200 тисяч грн за пошкоджені вікна, двері та покрівлю — Шуляк про програму "єВідновлення"

200 тисяч грн за пошкоджені вікна, двері та покрівлю — Шуляк про програму "єВідновлення"

Кабінет Міністрів 16 травня 2023 року виділив із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії гроші на програму "єВідновлення". Йдеться про виділення на безповоротній основі 4 мільярдів 433 мільйони 350 тисяч гривень. Ці гроші підуть на нову бюджетну програму для надання компенсації для відновлення окремих категорій обʼєктів нерухомого майна, пошкоджених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ. Гроші будуть надаватися з використанням електронної публічної послуги "єВідновлення". Відповідальним виконавцем цієї бюджетної програми стало Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. На кого поширюється ця послуга, хто зможе отримати ці гроші і як це зробити розповіла в ефірі Українського Радіо голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова правлячої партії "Слуга народу" Олена Шуляк, яка є авторкою закону про виплату компенсації власникам знищеного та пошкодженого майна. Нагадаємо, 17 березня цей закон підписав Президент України.

Олена Шуляк. Фото: сайт партії "Слуга Народу" 

200 тисяч грн за пошкоджені вікна, двері та покрівлю

Програма "єВідновлення" пов'язана з наданням компенсацій за пошкоджене та зруйноване житло. І це лише перший крок, перша частина, якою ми не обмежимося, каже Олена Шуляк. "Це та компенсація, яка стосується невеликих ремонтів пошкодженого житла. Максимальна сума на заміну пошкоджених та зруйнованих вікон, дверей, покрівлі становитиме 200 тисяч грн". Її можна отримати дуже швидко, переконує Олена Шуляк. На ці гроші можна буде придбати будівельні матеріали або замовити будівельні роботи та відремонтувати свої домівки.

Заявка через Дію, рахунок в банку, комісія з чек-листом, яка зафіксує руйнування, і лише потім гроші

Програма "єВідновлення" розповсюджується лише на користувачів Дії. Тому саме через Дію треба подати інформаційне повідомлення або заяву на компенсацію і відшкодування збитків, звертає нашу увагу Олена Шуляк. Потім треба відкрити рахунок у банків-партнерів (на сьогодні їх 5 як комерційних, так і державних, ще 10 банків будуть поступово приєднуватися). Його можна відкрити як онлайн, так і безпосередньо в банку. Головне, каже голова правлячої партії, щоби не було монополії і було швидке обслуговування великої кількості людей. Після того необхідно буде дочекатися комісії, яка створена при органах місцевого самоврядування, з чек-листом, в якому відмітять всі пошкодження. "Вони навіть мають розрахунок щодо цін на вікна, двері та покрівлю, потім множать це все на вартість того, що потрібно ремонтувати, після чого на рахунок буде перерахована потрібна сума на будівельні матеріали або сплату за будівельні роботи. Комісія буде фіксувати виключно руйнування, які є на даний час. Ми наразі не розглядаємо компенсацію тим, хто вже зробив ремонти. Але це не означатиме, що ці люди не отримають компенсації".

Через реєстр речових прав треба мати правовстановлюючі документи

Обов'язково треба зареєструвати своє пошкоджене майно в реєстрі речових прав, каже Олена Шуляк, бо треба мати правовстановлюючі документи. Тому що "якщо житло не зареєстроване, то компенсація надаватися не буде. Цей реєстр почав діяти з 2013 року. Багато житла не було в ньому зареєстровано". Радить скористатися ЦНАПом, піти до нотаріуса або державного реєстратора. 

10 тисяч заявок за тиждень, де лідерами є Київська та Харківська області

Наступна компенсація, у кого зруйноване житло, буде надаватися через ЦНАП, за допомогою нотаріуса та через Центри соціального захисту. Також через Дію. "Бо не у всіх є гаджети та смартфони, не всюди добре працює інтернет, не завжди людина може доїхати до ЦНАПу. Підключаємо сюди також Центри соціального захисту". Через Дію отримано понад 360 тисяч інформаційних повідомлень на понад 26 мільйонів квадратних метрів зруйнованого та пошкодженого житла. І це, каже Олена Шуляк, не остаточна цифра. Бо Росія щодня руйнує наш житловий фонд. "Ми розуміємо, що через Дію не всі люди змогли подати заявки. Тому чекаємо, коли вже запрацює на повну закон про компенсацію, коли ЦНАПИ та Центри соцзахисту будуть приймати заявки на компенсацію. Тоді ми будемо бачити більш цілісну картинку щодо кількості людей, які потребують такої допомоги". Найбільше зазнали руйнувань Донецька, Харківська та Київська області. Після тижня прийомів заявок на "єВідновлення" було отримано близько 10 тисяч повідомлень. Лідерами є Харківська та Київська області. 

Від 500 тисяч до 200 тисяч. Чому?

Спочатку Кабміном було встановлено розмір компенсації у 500 тисяч гривень, пізніше він зменшив її до 200 тисяч. Це була рекомендація міжнародних партнерів, допомагає нам тут і Світовий банк, каже Олена Шуляк. "Будуть залучатися представники органів місцевого самоврядування, які працюватимуть через комісію. Тому було вирішено почати з 200 тисяч, щоби не було зловживань з почерговістю, розрахунками. Щоб охопити максимальну кількість людей, яка потребує таких швидких поточних ремонтів". 

"Цифра" задля прозорості

В Україні працює Міністерство цифрової трансформації. Тому є можливість максимально використовувати цифрові інструменти, аби уникнути черг, контакту з чиновниками, корупційних ризиків, пов'язаних на місцях, "максимально пройти через цифрові послуги без чиновника, щоби все було автоматизовано і можна було легко перевірити нарахування, скільки коштів отримує та чи інша людина. Тому все робиться через реєстр пошкодженого та зруйнованого майна, Дію, комісію, яка вносить інформацію також до цифрових систем, де це все можна просто і легко перевірити. І вже визначена сума відшкодувань в прозорий спосіб", — каже Олена Шуляк. 

Будуть інші програми для відшкодування та компенсації

Коли руйнувань зафіксовано більше, ніж на 200 тисяч гривень, то можна або отримати цю суму, або чекати іншу програму, коли буде компенсація на понад 200 тисяч гривень. "Коли органи місцевого самоврядування будуть використовувати кошти Фонду наслідків ліквідації збройної агресії або кошти з резервного фонду, тоді зможуть проводитися самостійно такі великі ремонти. Те, що стосується капітального ремонту, не завжди громадяни можуть проводити такі роботи. Сподіваємося, що комісії не будуть зловживати статусом, все вноситиметься прозоро та буде жорсткий контроль міністерств". До реєстру зруйнованого і пошкодженого майна вже доєдналися понад 800 громад, каже Олена Шуляк. Вони зацікавлені в допомозі своїм громадянам отримувати таку компенсацію. Така спільна робота буде допомагати у відновленні житла. 

Гроші треба використати протягом 12 місяців

Гроші, які будуть отримані на спеціальний рахунок, можна буде використати протягом 12 місяців. "У нас є досвід ковідних років, коли ми підтримували креативні індустрії і надавали можливість використовувати 1000 грн на придбання книжок, походу в кінотеатр, театр. В цій програмі могли брати участь організації, які мають відповідні статистичні коди, пов'язані з їхньою сферою діяльності. Тут буде така ж система співпраці з компаніями та отримання ними грошей, пов'язаними саме з будівельною сферою. Якщо фірма займається продажем молока або іграшок, вона має інші статистичні коди і не отримає цільові гроші. Я тут не бачу зловживань після досвіду з ковідними грошима для того, щоби працювала ця програма". Кошти можна отримувати безготівково. Вони повинні надходити прозоро, щоби їх можна було перевірити, каже Олена Шуляк. "Комісія може перевірити і зафіксувати, чи відбувся ремонт. Люди повинні доброчесно використовувати ці гроші саме на ремонт. Бо від правильного формування цієї програми залежатиме довіра наших міжнародних партнерів. 

Безпека, енергоефективність, екологічні стандарти та безбар'єрність

Ми працюємо над стандартами та вимогами при відновленні житла, каже Олена Шуляк. Головними є:

1. Безпека. Обстріли будуть тривати, тому "ми переглядаємо систему цивільного захисту, буде нова система укриттів та бомбосховищ, будуть використовуватися споруди подвійного призначення, паркінги. При плануванні нових територій, проєктуванні нових будівель питання безпеки буде тут номером один". 

2. Енергоефективність. Вимоги до енергоефективності в будівлях і спорудах. "Ми пережили взимку енергетичний шантаж з боку РФ. Тому ми не можемо собі дозволити опалювати повітря. Відновлення відбуватиметься за новими стандартами". 

3. Екологічний стандарт. "Ми не будемо використовувати ті будівельні матеріали, які заборонені в ЄС. Це азбест. Треба, щоби матеріали після руйнувань із азбесту не були захоронені в землі, щоб наші грунти не були знищені. Потрібно переробляти будівельне сміття, щоби повторно використовувати його. Лише в  Бучанському районі є 10 мільйонів тонн будівельного сміття. А скільки в Харкові та області?" 

4. Безбар'єрність. "Ми розробили довідники, які допомагатимуть і органам влади, і архітекторам, і проєктувальникам, щоби переосмислювати підходи до проєктування об'єктів при відбудові".