Церква на службі російської пропаганди

Церква на службі російської пропаганди

У Росії, окрім медіа та освіти, церква, є однією з трьох опор російської пропаганди. Це констатує на Радіо Культура у проєкті "Протипанічна оборона" психологиня Лідія Смола. Водночас фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз зауважує, що священники російської церкви поширюють дуже багато конспірологічних теорій, які сіють недовіру до влади та транслюють інформацію про договірну війну. Відтак представників російської церкви в Україні можна переплутати з російськими пропагандистами. "Російська церква завжди знайде потрібну технологію подачі інформації в такий спосіб, щоб віряни не помітили загрози й повірили. Тому що це той благодатний рупор, який люди слухають, особливо, коли це відбувається роками і в такій завуальованій формі", — застерігає Мороз.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: УПЦ МП, Фейсбук-сторінка 

Наскільки помітний вплив російського православ'я на порядок денний в українській медійній сфері? Відповідаючи на це запитання, фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз докладно зупинилася на висвітленні подій довкола Києво-Печерської Лаври: "Якщо ми згадаємо березень і навіть лютий 2023 року, то достатньо широко поширювалася інформація про те, що нібито монахів хочуть вигнати з Лаври. Завдяки такому нагнітанню представники тієї сторони намагалися моделювати в інформаційному просторі те, як обговорюється взагалі сам цей факт. Тобто щоб не обговорювати всі їхні злодіяння, які були направлені проти України, а говорити про майбутнє, яке може бути начебто дуже поганим, тому що нібито їх утискають". 

Аналізуючи, наскільки зараз для сучасної людини взагалі важлива віра, психологиня Лідія Смола зауважила: "Віра, кажучи образною мовою, ''прошита'' в нас. Нині до всіх буденних проблем людини додається дезорієнтація в інформаційному просторі, страх перед змінами й майбутнім пошуком певної стабільності. До емоційного дисбалансу тепер ще додалася війна. Людина потребує і шукає опори. Потребує прийняття себе. І церква це дає. Нинішня російська церква виконує роль такої ''м'якої сили'' і соціального контролю. Взагалі церква, якщо ми кажемо про Росію, є однією з трьох опор російської пропаганди — це медіа, церква й освіта".

Фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз радить звернути увагу на меседжі російської церкви: "Якщо подивитися, які меседжі транслює російська церква вустами своїх священників, то вони збігаються з тим, що говорить російська пропаганда вустами Скабєєвої та інших пропагандистів. Вони поширюють дуже багато конспірологічних теорій, які сіють недовіру до влади, транслюють інформацію про договірну війну і багато чого іншого. Тобто якщо не подивитися, хто є спікером, то можна переплутати, чи це хтось з офіційної російської пропаганди, чи представник російської церкви в Україні. І тут дуже важливо, як це діє в результаті на вірян, які це слухають роками".

Психологиня Лідія Смола пояснила, як російська церква намагається вплинути на вірян: "У чому специфіка російської церкви в Україні? Ця церква ототожнюється з державою. Ця церква займається інтерпретацією, говорить про те, які люди є правильні — Божі люди, як вони їх називають. Тобто ця церква стоїть на позиціях не канонів віри і релігії, а на позиціях пропагандиста, який відстоює певну державу. Пояснити це людям, психологія яких, так би мовити, занурена в цей процес, доволі складно. Цю діяльність треба регулювати Кримінальним кодексом".

Фахівчиня з протидії дезінформації Оксана Мороз вважає, що церква — одна з невід'ємних складових російської пропаганди: "Вже всі українці зараз розуміють, що, умовно, ''раша тудей'' чи інші російські рупори є шкідливими. Те саме стосується церкви. Російська церква завжди знайде потрібну технологію подачі інформації в такий спосіб, щоб віряни не помітили загрози й повірили. Тому що це той благодатний рупор, який люди слухають, особливо, коли це відбувається роками і в такій завуальованій формі". 

Психологиня Лідія Смола порадила: "Понад дві тисячі років тому, коли Ісуса запитали про вовків в овечій шкурі, він сказав: ''Слідкуйте за справами їхніми''. Треба дивитися на справи, які чинять люди, які називають себе монахами, а їздять на мерседесах, які говорять про любов, а чинять зло".

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" у межах проєкту Радіо Культура "ППО. Протипанічна оборона". Матеріал відображає позицію авторів і не обов'язково збігається з позицією Міжнародного фонду "Відродження".

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Вовк: Якщо спецслужба Росії не причетна до нападу на "Крокус", чому не звільнений директор ФСБ?
Досвід Боснії та Герцеговини може стати цінним уроком для України — Ібішевіч
"Ми намагаємося повернути в Лавру справжню українську історію" — Остапенко
"Підписав документи для Об'єднавчого собору ПЦУ, потім з неї вийшов" — Роман Коляда про патріарха Філарета